2021. október 25.
# Témák

Progressive web app: pontosság, gyorsaság, profizmus

2021. október 25.

Az informatikai világ legújabb trendje a progressive web app (PWA), ami átmenet a natív appok és a weboldalak között. A hatalmas népszerűségnek örvendő applikációtípus új lendületet hozhat az alkalmazások világába. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudnia egy PWA-nak!

Mi a baj a mobil appokkal?

Az alkalmazások ugyan hatalmas népszerűségnek örvendenek, nincsenek azonban könnyű helyzetben azok, akik egy új appal szeretnének betörni a piacra. A kínálat óriási, ami egyben azt is jelenti, hogy a felhasználóknak szelektálni kell, hogy mit töltenek le és mit nem. Ez összességében arra sarkallhatja őket, hogy kevesebb mobil app letöltése mellett döntsenek.

Erre a problémára kínál megoldást a progressive web app amit nem kell letölteni, böngészőben használható, mégis kinézetre és a használat során olyan, mintha egy natív appal lenne dolgunk.

Miért megoldás a PWA?

A progresszív web alkalmazások jellegzetessége, hogy a natív appok és a weboldalak tulajdonságait vegyítik, azok között képeznek átmenetet. Ez praktikusan annyit jelent, hogy miközben a mobil appok legjobb tulajdonságait hordozzák magukban, HTML és CSS alapokra épülnek.

Lényegében tehát a PWA igencsak feltuningolt weblap, ami igyekszik kielégíteni azt az igényt, hogy a userek a honlapokat is minél nagyobb felhasználói élmény mellett böngészhessék. Mivel azt tartják, hogy az appok a user experience királyai, így értelemszerű, hogy a weboldalak is egyre inkább ebbe az irányba igyekeznek fejlődni.

Progressive web app - reszponzív

Jellemzője, hogy nem platformfüggő, így, ha egy applikáció elkészül, akkor az bárhol és bármikor használható, nem kell figyelembe venni, hogy iOS vagy Android alapú a készüléken kerül alkalmazásra. Ezzel jelentős költségeket lehet megtakarítani és növelhető az elért emberek köre. Nem beszélve arról, hogy egy progessive web app reszponzív, így minden képernyőn a legjobb arcát tudja mutatni.

Mit kell tudni egy PWA-nak?

A progressive web app jellegzetessége, hogy nem kell letölteni, ez azonban nem korlátozza a felhasználását. Annak köszönhetően, hogy a mobil rögzíthető az app, valójában ugyanúgy viselkedik, mint egy natív változat, csak sokkal rugalmasabb.

Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy az oldallátogatás gyakorisága és az oldal minősége alapján akár már a böngésző, például a Chrome is felajánlhatja, hogy a user telepítse az alkalmazást, vagyis rögzítse azt. Ez a folyamat automatikussá válik, a PWA pedig egy appként fog megnyílni, vagyis nem tud majd elnavigálni belőle a kezelő, maximum dolga végeztével elhagyhatja az appot.

Ahhoz, hogy ezt a böngésző megtegye, néhány kitételnek érdemes megfelelni. Ezeket vesszük sorra!

Http a múlté

A natív és a webes applikációk is push értesítések segítségével érik el a usereket. Ehhez elengedhetetlen, hogy a weboldal ne http, hanem https-ben fusson. Előbbi hátrányai közé sorolható például, hogy a notification-ök nem is alkalmazhatók, mivel a biztonsági kritériumok szintjét nem éri el, míg a https biztonságos.

Progressive web app és a rugalmasság

A webes alkalmazásokat nem kell letölteni, elég csupán egy link és a user el is jut a célhelyre. Ez azt is jelenti, hogy frissíteni sem kell, hiszen alapból letöltéskor a legfrissebb verziót kapja meg a felhasználó. Ez igen nagy előny, mivel így nem okoz csorbát és eltérést a felhasználói élményben, hogy a különböző verziók más-más dolgokat tudnak, eltérő fejlettségi szinten vannak.

A PWA hozzásegítheti a cégeket ahhoz, hogy még inkább a közönség igényeire szabják az alkalmazásokat. Mivel igen rugalmasak (és ugye nem kell letölteni őket), így a fejlesztők megtehetik, hogy újabb és újabb javításokat eszközöljenek a felhasználói visszajelzések alapján. Így a végtelenségig tudják tökéletesíteni az applikációt és képesek követni a változó igényeket.

A natív app telepítése sokszor azért marad el, mert a felhasználó telefonján már nincs elegendő hely, a törölgetés pedig problémás, kényelmetlenséget okoz. A PWA-kal ez a probléma nem fordulhat elő a fent említett okokból adódóan.

Bárhol, bármikor

Progressive web app - internet nélkül

Az ilyen típusú appok például akár offline is képesek működni, vagyis a használatukhoz nem feltétel a stabil internetkapcsolat. Ez óriási távlatokat nyit! Annak ellenére, hogy az internet-lefedettséggel nem állunk rosszul, mégis adódhatnak helyzetek, amikor nem túl erős, kicsi a sávszélesség, nincs térerő stb. Ilyen helyzetekben a PWA képes működni és ugyanolyan színvonalon teljesíteni.

Azonnal vagy legalább 3 mp-en belül

A felhasználók könnyen beleszoknak a jóba. Vagyis, ha belekényelmesednek abba, hogy minden azonnal az orruk előtt van, akkor nem hajlandók várni egyetlen weblap betöltésére sem. Átlagosan 3 mp az, amit egy user hajlandó várni az elnavigálás előtt, ezt követően jelentősen visszaesik a kitartók száma. Az idő hatalmas érték, amit senki nem pazarol el szívesen. A PWA-k gyorsaságának köszönhetően elejét lehet venni a user-vesztésnek!

A PWA-k népszerűsége évről évre emelkedik, ami egyfelől az előnyei számlájára írható, vagyis például, hogy nem kötelezik a felhasználót az applikáció letöltésére, mindemellett pedig rugalmasak, minden igényt ki tudnak elégíteni. Fontos megjegyezni azt is, hogy a progressive web alkalmazások fejlesztési költségei jóval alacsonyabbak, mint a natív appoké, ráadásul a karbantartási költségek tekintetében is kedvezőbb számokkal találkozhatunk. Ezek egy profitorientált vállalat esetében igen lényeges tényezők, melyek akár döntő jelentőségűek is lehetnek.

A Synerinsoftnál jelentős PWA tapasztalattal bírunk. Ügyfeleink számára olyan megoldásokat dolgozunk ki, amik az üzleti sikereik felé terelik őket. Törekszünk a legjobb ár-érték arányú appok kidolgozására, az egyedi fejlesztésre, melyek maximálisan igazodnak az igényekhez.

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.