2023. február 24.

10+1 kérdés a .NET-ről

2023. február 24.

A .NET keretrendszer sokoldalúságának köszönhetően egyre több szakember figyelmét kelti fel. Az objektum-orientált keretrendszert a VBA utódjaként mutatta be a Microsoft 2002-ben. Legnagyobb előnye, hogy webappok, desktop appok és mobil alkalmazások fejlesztése során is alkalmazható. Összegyűjtöttünk 10+1 kérdést a .NET-tel kapcsolatban!

A legnépszerűbb kérdések a dotnetről

1. Mi az a .NET keretrendszer?

.NET keretrendszer egy átfogó platform, aminek segítségével különféle Windows alkalmazásokat lehet készíteni. Használatával fejleszthetők osztályok, könyvtárak, API-k, futtathatók webszolgáltatások, alkalmazások, telepíthetők kódok és kereshetők hibák. Objektum-orientált rendszer, ami támogatja például a C#-ot, a VB-t és a Perlt.

2. Mik a .NET általános összetevői?

A .NET keretrendszer több összetevőből áll, ilyen például az osztálykönyvtár, a framework, a language runtime és az alkalmazási tartomány.

3. Mi a JIT a .NET-ben?

A JIT nem más, mint a Just In Time rövidítése. Ennek segítségével a közbenső kódot natív kóddá lehet átalakítani. A konvertálás során a kód bájtkóddá alakul át, amit a CPU dolgoz fel, a keretrendszer pedig az átalakítást segíti.

4. Mi az az MSIL?

A MSIL a Microsoft Intermediate Language rövidítése. Olyan utasításokért felel, mint például a memóriakezelés, a kivételkezelés. Az értékek és a módszerek inicializálásához és tárolásához is adhat utasításokat.

5. Mi az a CTS?

A CTS a Common Type System rövidítése. Egy szabálykészlet, ami meghatározza, hogy a user által megadott érték alapján mi a megfelelő adattípus. A CTS szabályai szerint saját osztályokat, függvényeket is lehet készíteni. Ez segít, ha az egyik programnyelvben létrehozott adattípust másik programozási nyelven hívják meg.

6. Mi az a CLR?

A CLR a Common Language Runtime rövidítése, a .NET része, amely lehetővé teszi a Common Intermediate Language kód futtatását különféle platformokon, így például Unixon, Windowson, Linuxon és Macintoshon. Nagyon sok alkalmazásnak ez jelenti az alapját. A programozó tehát ír egy kódot C#-ban, ami konvertálódik egy közbenső kódra, ezt követően pedig a CLR dolgozik rajta, miközben olyan szempontokat is figyelembe vesz, mint például a memóriakezelés és a biztonsági protokollok.

7. Mi a különbség az osztály és az objektum között?

Az objektum az osztály egy eleme, ami az osztály tulajdonságainak elérésére szolgál. Az osztály tehát sablon az objektum számára és leírja annak tulajdonságait.

8. Mi az a BCL?

A .NET alkalmazások alapja a BCL, az osztályok, interface-ek, értéktípusok alaposztálykönyvtára. A .NET fejlesztők számára könnyen elérhető és olyan funkciókat biztosít, mint például a diagnosztika, biztonság, támogatja az interakciót a környezet és a felhasználó között és gyakran használt namespace-eket is biztosít.

9. Mi az a LINQ?

2008-ban a Visual Studio vezette be a LINQ-t, amely olyan szolgáltatások összessége, amelyek a lekérdezési képességet kiterjesztik a .NET keretrendszer szintaxisára. Ez lehetővé teszi az adatok kezelését a forrástól függetlenül, vagyis megszünteti a szakadékot az objektumok és az adatok között.

10. Hogy zajlik az állapotkezelés a .NET-ben?

Az objektumok állapotát folyamatosan figyelni kell és karbantartani, ezt nevezzük állapotkezelésnek. Két típusa létezik, az egyik a kliensoldali, a másik a szerveroldali. Előbbi az ügyfél gépén tárolt információkra vonatkozik és a legtöbb esetben egyszerű, újrafelhasználható objektumokból áll, a szerveroldali esetében az információk a szerveren vannak, így ezek kezelése és megőrzése sokkal egyszerűbb.

+1 Miért olyan népszerű a .NET a fejlesztők körében?

A .NET számos előnnyel kecsegtet a fejlesztők számára. Megkönnyíti a fejlesztők munkáját, mivel egységes platformot biztosít a munkához, platformfüggetlen, biztonságos, skálázható, remekül integrálható és komoly követőbázisa alakult ki, aminek köszönhetően intenzív a tapasztalatcsere, a folyamatos fejlesztések, hibajavítások pedig garantáltak.

A SynerinSoft elkötelezett híve a modern, hatékony és praktikus megoldásoknak. Munkáinkban azokat a technológiai megoldásokat alkalmazzuk, amelyek a leginkább közelebb visznek minket a célhoz, vagyis ahhoz, hogy olyan szoftvert, weboldalt adjunk át, ami maximálisan kielégíti az ügyfelek igényeit. Éppen ezért gyakran támaszkodunk a .NET keretrendszerre. Ismerd meg, hogyan dolgozunk!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.