2023. május 30.

11 érdekes tény a tech-történelemből

2023. május 30.

A szoftverfejlesztés világa egyre több embert vonz. A technológiák egy része ma már nemcsak a programozók és a fejlesztők számára érhetők el, az alapokat bárki elsajátíthatja. Ebben a blogbejegyzésben azoknak szeretnénk kedvezni, akik érdeklődnek az informatika, a technológia a szoftverfejlesztés iránt. Jöjjenek az érdekes tények a tech-történelemből!

11 érdekes tény a szoftverfejlesztésről

  1. 700 programozási nyelv létezik
    Több mint 700 nyelv közül választhatnak azok, akik szeretnének belépni a szoftverfejlesztők körébe. Ez hatalmas szám, ami előre jelzi, hogy mennyire összetett területről is van szó. A több száz nyelv között vannak olyanok, amelyek ma is népszerűen, ilyen például a Javascript, a Python , a PHP, a Ruby, a C#, vannak olyanok, amelyek már kikoptak és az új technológiáknak köszönhetően folyamatosan születnek új programozási nyelvek.

  2. A programozók több nyelven beszélnek
    Ahogy láttuk, igen bőséges a választék, ha programozási nyelvről van szó. Ezek közül egy átlagos programozó 4-6 nyelvet ismer és használ.

  3. Az első programozó nő volt
    Bár ma a nők aránya igen alacsony a programozók körében, az első programozó egy hölgy volt, Ada Lovelace, aki nem mellesleg Lord Byron lánya volt. Az 1800-as évek első felében született matematikus egy leírást készített az első mechanikai számítógéphez. Őt tekintik az első programozónak, mivel egyes nézetek szerint ő készítette el a géphez a programokat is.

  4. Az első számítógépes vírus
    1986 van és Pakisztánban járunk. Egy testvérpár, Amjad és Basit Farooq Alvi megalkotta az első számítógépes vírust, amit a Brain névvel illettek. Azzal a céllal alkották meg, hogy megakadályozzák a vásárlóknak, hogy engedély nélkül lemásolják az általuk árult szoftvereket. Ezt tartják az első számítógépes vírusnak, tény azonban, hogy a Brain nem okozott károkat, csupán szerzői jogi „üzenetet” hagyott.

  5. Az első programozási nyelv
    Az első programozási nyelvet 1964-ben hozta létre John Backus és csapata. A FORTRAN nevet kapta és a különlegessége, hogy még csaknem 60 évvel később, ma is alkalmazzák. Leginkább olyan esetekben esik rá a választás, amikor komplex teszteket kell végrehajtani.

  6. A II. világháború befejezésében jelentős szerepe volt a kódoknak
    Szakmai közegben Alan Turing a modern számítástechnika atyja. Ezt a nevet azzal vívta ki, hogy feltörte az Enigmát, ami a nácik üzeneteit titkosította, ezzel pedig hozzájárult a II. világháború végéhez.

  7. Meghatározó iskolai évek
    A statisztikák szerint minden harmadik fejlesztő az első kódját még középiskolás korában elkészíti.

  8. A videójáték jó belépő
    A tech világban nem ritka, hogy az ember valamilyen játékfejlesztéssel indul, ami megadja az első löketet és a tapasztalatot. Így történt ez Steve Jobs és Steve Wozniak esetében is, akik első sikereiket a Breakout videójáték fejlesztésével érték el.

  9. Kalapos hackerek
    A szakzsargon az etikus hackereket white hat, vagyis fehér kalapos hackereknek nevezi, míg a rosszindulatú támadók a black hat, vagyis fekete kalapos nevet viselik. A kettő között a határvonalat az jelenti, hogy az etikus hacker engedélyt kap arra, hogy betörjön egy rendszerbe, a rosszindulatú támadó azonban illegálisan teszi ezt. Léteznek még gray hat hackerek, akik a kettő között helyezkednek el: illegálisan törnek be, de nem okoznak károkat, inkább pénzt akarnak csinálni abból, hogy felhívják a figyelmet a hibákra és megjavítják azokat.

  10. Az első számítógépes játék profit nélkül futott
    A számítógépes játékok ma már hatalmas biznisznek számítanak, nem volt azonban ez mindig így. Az első játék, ami a Spacewar nevet viselte semmiféle profitot nem termelt a megalkotóinak Steve Russelnek és csapatának.

  11. A NASA több évtizedes technológiát használ
    Azt gondolhatnánk, hogy a NASA csúcstechnológiát vet be az expedíciók során, valójában azonban ez csak részben igaz. Ragaszkodnak a jól bevált, olykor 70 éves programokhoz, mivel az újak bevezetése rizikós lenne, arról nem is beszélve, hogy a tesztelések rengeteg pénzt emésztenének fel.

A programozás és szoftverfejlesztés érdekes és izgalmas terület. A SynerinSoftnál ez a mi szenvedélyünk, figyeljük, követjük a trendeket, képben vagyunk az új megoldásokkal, hogy minden helyzetben a legjobb megoldást tudjuk hozni az ügyfeleinknek. Kattints, és ismerd meg szolgáltatásainkat!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.