2022. december 15.

15+1 szoftverfejlesztési trend 2023-ban

2022. december 15.

A mobil applikációk trendjei már hosszú évek óta meghatározók a technológia területén. Nem lesz ez másként 2023-ban sem, sőt, egyre több okos megoldás kerül majd előtérbe, amelyek célja az erősebb felhasználói élmény a lehető legalacsonyabb fejlesztési költségen. Összegyűjtöttük, hogy mi lesz az a 15+1 szoftverfejlesztési trend 2023-ban, ami meghatározó szerepet tölt be.

Az okostelefonok népszerűsége töretlen

Nagyjából 3 órát használja egy ember az okostelefonját egy nap, ami rettentően sok idő. A vállalatok szeretnének néhány percet, órát magukénak tudni ebből a mennyiségből, éppen ezért kell újabb és újabb fejlesztésekkel előállniuk. Ha nem követik a trendeket, akkor idővel beelőz majd olyan cég, aki követi és könyörtelenül elragadja a kemény munkával megszerzett usereket.

Márpedig a verseny igen kiélezett. Statisztikák szerint mind a játék appok, mind a fintech appok, mind pedig az e-kereskedelmi appok területén bővülés tapasztalható.

Nézzük, mi a TOP 15+1 szoftverfejlesztési trend 2023-ban!

A 15+1 legerősebb szoftverfejlesztési trend 2023-ban

PWA (progressive web app)

A progressive web app, vagyis PWA már 2022-ben is növelte népszerűségét a natív mobilapp kategóriához képest, nem lesz ez másként a jövő évben sem. A B2B és a B2C szektor számára egyaránt fontos és meghatározó trend a PWA, aminek számos előnye van, például a platformfüggetlenség, a push értesítés, a gyors betöltési sebesség, az offline használat, hogy nem kell letölteni a mobilra, könnyen SEO-zható, nem foglalja a telefon tárhelyét, kapacitását stb. Ismerd meg, a SynerinSoft szerint miért a PWA a legjobb megoldás, ha az egyedi szoftverfejlesztés a cél.

IoT (Internet of Things)

Az alkalmazásfejlesztés egyik zászlóshajó trendje az IoT terjedése. Az úgynevezett dolgok internete egyre inkább áthatja a mindennapjainkat otthon és az irodában egyaránt. Gondoljunk csak az okosotthon megoldásokra, a távoli vezérlésre, de vehetünk ipari példákat is, ilyen például egy gyár gépeinek hálózatban kapcsolása és működtetése. Ezek segítségével a folyamatok sokkal gyorsabbá és hatékonyabbá tehetők.

Hordható eszközök

A hordozható eszközök száma évről évre növekszik, egyre többen hordanak okosórákat, fintesszkarkötőket stb. Ez egy speciális trend az egyedi szoftverfejlesztés területén, amire nagy hangsúly kerül a jövőben is.

AI és ML

A mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) évről évre nagyobb teret nyer. Az intelligens asszisztensek ott figyelnek az otthonokban, de a két terület eszköztárát alkalmazhatjuk az automatizáció, a személyre szabás, a big data, a biztonság területein. Hogy ültethető át az AI és az ML a gyakorlatban? Gondoljunk csak a chatbot rendszerekre, a logisztikai alkalmazásokra, a karbantartási alkalmazásokra, az automatizált raktárakra, a prediktív elemzésekre, a hang- és arcfelismerő rendszerekre stb.

AR (kiterjesztett valóság)

A való világ kiterjesztése a virtuális térben már a mindennapjaink része, például a vásárló könnyedén „felpróbálhatja”, hogy jól állna-e neki az adott szemüveg vagy ruha. Ez a trend a jövő évben is velünk marad és egyre több ágazatot hódít majd meg a turisztikától kezdve egészen a divatiparig.

M-Commerce

Az e-kereskedelem bővülése az applikációk piacára, az egyedi szoftverfejlesztés területére is hatással volt, mind a B2C mind pedig a B2B szegmensben növekszik az M-commerce jelentősége. Az ügyfélélmény egyre csak javul, a mobil mindig kéznél van – ennyi elég is ahhoz, hogy az M-commerce népszerűsége növekedjen.

Integráció

Az applikációk számának és összetettségének növekedésével egyre nyilvánvalóbb, hogy a megfelelő integráció nélkül könnyű elveszíteni a kontrollt. Éppen ezért cél, hogy az appok sokkal inkább átjárhatók legyenek, könnyebb legyen az appok, modulok közötti váltás. A fejlesztés során tehát a funkciók és a zökkenőmentes integrálás kiemelt szerephez jut.

5G

A modern alkalmazásfejlesztés alapja a megfelelő hálózat, amit az 5G képes biztosítani. Ez egyszerűen alapkövetelmény a nagyteljesítményű appok esetében, felgyorsítja az eszközök közötti kommunikációt, biztonságosabbá és hatékonyabbá varázsolja.

Gamifikáció

A gamifikáció nem újkeletű trend, míg azonban eddig B2C vonatkozásban emlegették, ma már a B2B területen is egyre nagyobb létjogosultsága van. Segítségével a munkatársak könnyebben elfogadják a cégen belüli digitalizációs fejlesztéseket.

Blockchain

A blockchain leginkább a szolgáltató szektort érintő trend, mivel jelentősen növeli az online fizetések biztonságát. A decentralizált adattárolásnak köszönhetően ugyanis a hackerek nehezebben férhetnek hozzá az érzékeny adatokhoz.

Kiszolgáló nélküli architektúra

2023. egyik népszerű trendje a kiszolgáló nélküli architektúra, ami lehetővé teszi, hogy a háttér infrastruktúra szempontjainak figyelembevétele nélkül készüljenek el az alkalmazások.

Összecsukható eszközök

Az összecsukható eszközök a reneszánszukat élik, ennek oka, hogy az audiovizuális tartalmakat szeretnénk minél nagyobb méretben nézni, viszont senki nem vágyik arra, hogy hatalmas telefonokkal, tabletekkel szaladgáljon, így az aranyközépút, ha a készülék összecsukható.

Hangalapú keresés

A hangalapú vezérlés és a hangasszisztencia térnyerése prognosztizálható a következő évben. A hangalapú keresésnek köszönhetően a navigáció sokkal egyszerűbbé válik, gyorsabban lehet információhoz jutni és végrehajtani egyszerű tevékenységeket.

Biztonság

A kiberbiztonság már évek óta hot topic, nem lesz ez másként 2023-ban sem. A technológiai innovációk áradatával párhuzamosan a biztonsági fejlesztések szükségessége is növekszik. Ez a terület rohamosan változik és fejlődik, ami nem is csoda, hiszen a kiberbűnözés technikái is egyre kifinomultabbak.

Sötét mód

A sötét módot azért kedvelik, mert jobban kíméli a szemet, ami így lassabban fárad el. Az Android és iOS rendszerek mellett egyre több applikáció kínálja a sötét módot, hogy így kedvezzen a felhasználóknak.

+1 Kódolóknak folyamatosan tanulni kell

Az újfajta technológiáknak köszönhetően a fejlesztőknek folyamatosan képezni kell magukat, követni kell az újdonságokat, a trendeket, hiszen csak így tudják kiszolgálni az ügyfelek igényeit. Ahogy a világ változik, úgy alakulnak az eszközeink is, ehhez pedig újabb és újabb ismeretekkel kell felvérteznie magukat a fejlesztőknek.

PWA, mesterséges intelligencia, gépi tanulás, IoT – csak néhány azok közül a trendek közül, amik 2023-ban még inkább berobbanhatnak. Kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat számunkra a következő esztendő!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.