2022. augusztus 03.

5+1 érv az egyedi szoftverfejlesztés mellett

2022. augusztus 03.

Az egyedi szoftverfejlesztés egy befektetés a jövőbe, ami hozzásegíti a vállalatot ahhoz, hogy lekörözze a versenytársakat. A készen elérhető megoldásokhoz képest rengeteg előnnyel kecsegtet, ezeket gyűjtöttük össze egy csokorba.

Az egyedi szoftverfejlesztés lényege, hogy egy olyan termék készül el, ami teljes mértékig a szervezet igényeihez igazodik. Ennek köszönhetően hosszú távon lényegesen kifizetődőbb, mint egy kész termék. Vegyük sorra, hogy miért jobb választás az egyedi, mint a dobozos! 

Első érv: Az igényekhez igazodik

Az egyedi szoftverek legnagyobb előnye, ahogy a neve is utal rá, hogy a cég igényeihez alakulnak. Mivel minden vállalkozás más és más, más a workflow, mást tartanak fontosnak, ezért érthető, hogy egy kész megoldás szinte biztos, hogy nem fog minden ponton illeszkedni. Ha azonban a fejlesztés egyedi, akkor igen.

Ezt biztosítja, hogy az egyedi szoftverfejlesztés projekt első lépése minden esetben a cég megismerése, a problémák feltárása. Legyen szó egy PWA (progressive web app) vagy egy belső informatikai rendszer fejlesztéséről, a kezdeti fázisban a fejlesztő cég és a megbízó alaposan átbeszéli, hogy mik az igények, ez kiegészül egy üzleti elemzéssel is. Mindezek figyelembevételével készülnek el a megoldási javaslatok, melyekből az ügyfél kiválaszthatja a neki leginkább tetsző irányt.

Lényeges, hogy a szoftverfejlesztést komplex módon kell kezelni, a funkcionalitáson kívül nagy hangsúlyt kap már a tervezés szakaszában a UX és a UI, illetve a biztonsági irányelvek is.

Ha már biztonság, ejtsünk néhány szót erről! Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a dobozos szoftverek gyakrabban kerülnek a hackerek, rosszindulatú támadók céltáblájának középpontjába. Ennek oka, hogy széles körben használják őket, ha pedig egyszer kiismerik egy szoftver gyenge pontjait, akkor semmi akadálya nincs annak, hogy mindegyik céget megtámadják, aki azt a programot használja. Az egyedi szoftvereket ezzel ellentétben akkor éri támadás, ha valaki kifejezetten az adott céget szeretné megkárosítani.

Második érv: Skálázható

A vállalat célja, hogy fejlődjön növekedjen, ami gyakran együtt jár egy új termék bevezetésével, új részleg létrehozásával. A kész szoftverek általában nincsenek felkészülve az ilyen típusú bővülésre, az egyedi szoftvereknél azonban a méretezés, a skálázás könnyedén megvalósítható. Az üzleti növekedést tehát a szoftver képes lekövetni, méghozzá úgy, hogy közben a már meglévő rendszert nem dönti össze, nem okoz hibákat a bővítés.

Harmadik érv: Növeli a hatékonyságot

Egy jól működő szoftver hatalmas terhet vesz le a dolgozók válláról, tartalmaz ugyanis mindent, ami a munkához kell, de semmi olyat, ami felesleges. A folyamat automatizáció segítségével növekszik az áttekinthetőség és a hatékonyság, ami a munkavállalók hozzáállását is pozitívan befolyásolja. A használhatóság teljeskörűvé válik, az érintett munkatársak azt érezhetik, hogy egy olyan szoftver támogatja a munkájukat, ami valóban a cél felé vezető úton segíti az előrehaladást.

Negyedik érv: Ár-érték arányban előnyös

Az egyedi szoftverek fejlesztése több időt vesz igénybe és az áruk is magasabb, mint a kész termékeké. Ennek ellenére összességében a megtérülésük sokkal jobb lehet. Az egyedi fejlesztéseknél ugyanis nem kell havi díjjal kalkulálni, ami igen borsos tud lenni, ráadásul a szoftvertulajdonos cég kénye-kedve szerint változtathatja.

A gazdaságosság felé billenti a mérleg nyelvét, hogy az egyedi szoftverek a meglévő infrastruktúrára építenek. Vagyis a tervezés során a fejlesztő cég nem kalkulál olyan erőforrásokkal, eszközökkel, ami nem áll rendelkezésre, csak olyanokkal amik igen. Így ezek nem jelentenek plusz költségeket. Arról nem is beszélve, hogy az integrálás sokkal könnyebb és egyszerűbb a meglévő rendszerbe, programokba.

Ötödik érv: Hosszú távú megoldás

A vállalatok általában a hosszú távú megoldásokat keresik. Ha azonban egy kész terméket használ az ember, akkor belefuthat abba, hogy meghibásodás esetén senkit nem ér el a szoftvercégtől, nem kap megfelelő támogatást a hiba javítására. Ha azonban egyedi fejlesztésről van szó, akkor a karbantartás, a frissítések és a hibaelhárítás azonnal megtörténik.

+1 érv: A cég tulajdonában van

Ha valaki egy kész terméket használ, akkor számolnia kell azzal, hogy a szoftvertulajdonos cég megszűnhet és akkor oda minden, új megoldás után kell nézni. Az egyedi szoftverfejlesztés esetében azonban ez nem történhet meg, hiszen a szoftver kizárólagos tulajdonosa a cég. A fejlesztések, a frissítések nem egy külső szereplőtől függenek, kizárólag a vállalattól.

A SynerinSoft Informatikai vállalat az egyedi fejlesztések mestere. A .NET keretrendszer használatával a gyorsaság, az hálózati átláthatóság és a platformfüggetlenség jegyében dolgozunk, kliens oldalon pedig előszeretettel választjuk az Angular keretrendszert. Több programozási nyelv világában is otthonosan mozgunk, így csak állj elő az ötleteddel és mi megvalósítjuk!
 

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.