2022. december 04.

5 érv, hogy miért legyen a következő appod egy PWA

2022. december 04.

A progressive web app, vagyis PWA egy átmenet a weboldal és a natív app között. Mindkettő előnyeit gyúrja össze, miközben teljesen átalakítja és új szintre emeli azt, amit az applikációkról gondoltunk eddig. Miért olyan népszerűek és miért van igaza annak, aki a natív app helyett a PWA-t választja? Íme 5 érv, ami igazolja, hogy a PWA a legjobb választás!

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a PWA-k, szinte biztos, hogy már mindenki találkozott velük a gyakorlatban is, előfordulhat azonban, hogy ezt észre sem vette. Pontosan ez az, ami a PWA legélesebb fegyvere: hasonlít egy natív appra, de sokszorosan felülmúlja azt. A natív alkalmazás élményét nyújtja, de a program nem a telefon tárhely kapacitását foglalja, mivel egy szerveren tárolódik és a user a böngészőn keresztül éri el. Egy egyszerű webcím segítségével hozzá lehet férni, nem kell semmit letölteni, ha azonban szeretnénk, akkor a webapp ikonja rögzíthető a kezdőképernyőn.

progresszív webalkalmazás megannyi előnnyel bír. Ezt már számos nagyvállalat fel is ismerte. A Thomas Kent például a PWA bevezetésének köszönhetően 57%-kal csökkentette a visszafordulási arányt, az organikus forgalomból származó bevételt pedig 79%-kal emelte. De hozható példaként a Kubota is, akik a PWA segítségével 192%-kal emelték a napi látogatók számát és 26%-kal a havi látogatások számát.

Nézzünk 5 meggyőző érvet, hogy miért érdemes a natív app helyett a PWA mellet dönteni!

Ezer arca van

A PWA-k egyik legütősebb előnye, hogy mindenféle mobil platformon gond nélkül futnak. Ennek oka, hogy nem a telefonra kell telepíteni őket, hanem online tárolódnak, akárcsak egy weboldal, így a telefon sajátosságaira kevésbé támaszkodnak. Ez azt is jelenti, hogy ha egy appot szeretnénk iOS-en és Androidon is működtetni, akkor nem kell két alkalmazást fejleszteni, elegendő csupán egy PWA. Ezzel jelentős mennyiségű pénzt és nem mellesleg időt lehet megtakarítani.

Szuper UX

A felhasználói élmény az applikációk világában rettentően fontos. Ha valami lassú, nem „kényelmes”, nem logikus, akkor a userek egyszerűen elnavigálnak, nem kattintanak, törlik az appot. Sokszor a hibákat egész egyszerűen az okozza, hogy a fejlesztés során nem voltak elég körültekintőek és nem vették figyelembe, hogy ami jól működik desktopon és tableten, az nem biztos, hogy az okostelefonon is jól fog. A navigációs gombok elcsúszhatnak, az animációk széteshetnek és még folytathatnánk a sort. A PWA sajátosságaiból adódóan rugalmasan igazodik a használt eszközhöz és minden méretarányban tökéletesen jelenik meg.

A felhasználói élmény témakörébe sorolandó a push értesítés is, ami valójában egy figyelmeztető üzenet. Lényege, hogy felhívja a user figyelmét, ha valamilyen akció kezdődött vagy kedvezményt, kupont kapott. Ezek nagy szerepet vállalnak abban, hogy a felhasználó elkötelezett legyen, persze csak akkor, ha a push értesítések rendszerét átgondoltan állították össze. A túl sok értesítés ugyanis akár zavaróvá is válhat, ennek eredményeképpen pedig végleg elveszíthetjük a usert.

Gyors és gördülékeny

Ahogy írtuk, a PWA-t nem kell letölteni a telefonra, egy webcím segítségével el lehet indítani. Azonnal használhatók, nem kell várni arra, hogy az app letöltődjön, telepítse a telefon stb. A betöltési idő és a megbízhatóság garantált, olyannyira, hogy még offline vagy gyenge internetkapcsolat mellett is képesek üzemelni. Az PWA-k esetén sokkal egyszerűbb az appok között navigálni és az információt megosztani. Ezt egészen biztosan meghálálják a vásárlók.

Biztonságos

A PWA-k sokkal biztonságosabbak, köszönhetően annak, hogy HTTPS URL sémát alkalmaznak, ami a biztonságos kapcsolatot jelöli. Ennek segítségével kivédhető, hogy bárki vagy bármi megzavarja vagy kövesse a kiszolgáló és a felhasználó közötti kommunikációt.

SEO

Mivel a PWA sok tekintetben a weboldal jellemzőit hordozza magán, ezért nem meglepő, hogy SEO szempontból is jó választásnak bizonyulnak. A PWA esetén a SEO aranyszabályai, a kulcsszavak hatékonyan alkalmazhatók, a keresőmotor könnyedén indexeli a PWA-t, így javulhat a helyezés a találati oldalon.

A PWA minden bizonnyal 2023. fényes csillaga lesz, ami sokáig fog még ragyogni. Ha valaki innovatív szemlélettel szeretne a jövőbe tekinteni, annak célszerű megfontolni, hogy a natív app helyett PWA-ra váltson. Vedd fel a kapcsolatot kollégáinkkal és bevezetünk a PWA-k világába!

A blogposzt a packthub cikke alapján készült!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.