2022. szeptember 29.

5 lépés, amit minden szoftverfejlesztőnek alaposan ismeri kell

2022. szeptember 29.

A szoftverfejlesztés többféle módon is történhet ez függ a fejlesztő csapattól, a projekttől a körülményektől. Vannak azonban olyan lépések, amiket minden szoftverfejlesztőnek ismernie kell ahhoz, hogy a végeredmény megfelelő minőségű legyen. Ezt az 5 lépést mutatjuk be blogposztunkban és arra is kitérünk, hogy milyen készségekkel kell rendelkeznie a fejlesztőknek.

5 lépés, amit minden fejlesztőnek ismernie kell

Vegyük sorra, mely 5 lépést kell ismernie minden fejlesztőnek, bármilyen egyedi szoftverfejlesztés projektről is legyen szó!

Elemzés és értékelés

Laikusok gyakran azt gondolják, hogy a szoftverfejlesztés legfontosabb mozzanata a kódolás, a feladat ezzel kezdődik és ezzel is ér véget. Valójában azonban ez egy tévhit. A kódolás valóban egy szükséges lépés, de közel sem az első.

A fejlesztési folyamat kezdőpontja az elemzés és a jelenlegi helyzet, a status quo értékelése. Ennek során felmérik, hogy hol áll a megbízó vállalat a piacon, kiket és mivel szeretne megcélozni, nekik mik a problémáik és ezekre milyen módokon, milyen válaszokat lehet adni. Ezek hiányában könnyen lehet, hogy az egyedi szoftverfejlesztés ablakon kidobott pénz lesz.

Tervezés

Azt követően, hogy világossá válik, hogy mire van szüksége a célcsoportnak, következhet a tervezés. A szoftverfejlesztők ebben a lépésben meghatározzák, hogy mi minden kell ahhoz, hogy létrehozzák a szoftvert.

A tervezés során a csapat a feladatot munkafolyamatokra bontja, munkaerőt és határidőt rendel ezekhez. Mindez annak szellemében történik, hogy milyen szoftverfejlesztési alapelvet követ a cég. Az igen népszerű agilis keretrendszer például alapvetően határozza meg a fejlesztők munkáját, napi rutinját.

Kódolás, megvalósítás

A specifikáció elkészítését követően a meghatározott rendben megkezdődhet a kódolás, vagyis a szoftver életre keltése. Az agilis szemlélet értelmében a lehető legrövidebb idő alatt érdemes szállítani egy működő szoftvert, amit aztán az idő előrehaladásával érdemes bővíteni, több funkcióval kiegészíteni. A lényeg, hogy a megbízó cég ne a nagyobb mérföldköveknél nézhessen csak bele a szoftverbe, hanem ennél sokkal nagyobb rendszerességgel. Ez biztosítja, hogy a végeredmény olyan legyen, amit a megbízó elképzelt és a céloknak is megfelel.

Az egész folyamat során, de a megvalósítási fázisban különösen fontos a kommunikáció a fejlesztő cég és a megbízó között. Ennek hiányában a fejlesztés könnyen tévútra sodródhat, ami súlyos százezreket, milliókat jelenthet.

Tesztelés

Ahogy fent említettük, a tesztelés nem csupán egy egyszeri lépés. Az egyes egységek tesztelése folyamatos, és érdemes a lehető legkorábbi fázisban elkezdeni. A tesztek alkalmával derülhet fény ugyanis arra, hogy milyen hibák bújnak meg a kódokban és arra is, hogy felhasználói élmény szempontjából mi az, amit érdemes még javítani.

Implementáció és karbantartás

Az utolsó lépés, amire minden fejlesztőnek fel kell készülni az a szoftver átadása. Ez magába foglalja azt is, hogy a megbízó cég munkatársai, vagy éppen a célcsoport tagjai megtanulják kezelni, használni a szoftvert. Amennyiben igény van rá, a szoftver átadásával a folyamat nem ér véget, a karbantartás ugyanis a hatékony működés érdekében bizonyos időközönként célszerű elvégezni.

5 tulajdonság, ami a siker feltétele

Az egyedi szoftverfejlesztés során sokat nyom a latba, hogy a fejlesztő csapat tagjai milyen kvalitásokkal rendelkeznek. Nemcsak a legfontosabb lépésekkel kell tisztában lenniük, van néhány elengedhetetlen tulajdonság, amik a munkát segítik. Nézzük ezeket!

  • Pontosság: a szoftverfejlesztő sok esetben csapatban dolgozik. Tisztában kell tehát lenni azzal, hogy az egyén munkája a többiekét is befolyásolja, így ha egy valaki csúszik, akkor mindenki fog és ez az ügyfél felé vállalt határidőt veszélyezteti.
  • Kíváncsiság: a legjobb dolgok akkor születnek, amikor valaki valós problémát próbál megoldani és egyszerűen kíváncsi a megoldásra. Ez a kíváncsiság fejlesztés esetében is elengedhetetlen.
  • Együttműködésre való képesség: ahogy írtuk, a szoftverfejlesztés csapatmunka, nemcsak a csapattagokkal kell azonban együttműködni, hanem az ügyféllel is. Ez sokszor nem kis kihívás, mivel a megbízók sok esetben laikusként állnak a kérdéshez, elképzeléseik azonban vannak. Mindkét fél részéről nyitottságra van szükség ahhoz, hogy a hatékony együttműködés létre tudjon jönni.
  • Empátia: az empátiára leginkább a tervezés során van szükség. A funkciók és a design megálmodása során képesnek kell lenni a szerepváltásra és a végfelhasználó fejével kell gondolkodni. Ez jelentősen javíthatja a végeredményt.
  • A képességek ismerete: egy jó fejlesztő tudja, hogy mely területeken mozog otthonosan és hol szorul segítségre, illetve azzal is tisztában van, hogy adott idő alatt mi mindent tud megcsinálni.

A szoftverfejlesztés szoftverfejlesztés bizalmi feladat, a SynerinSoftnál pedig megbecsüljük, ha valaki bizalmat szavaz nekünk!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.