2023. március 21.

A PWA és a SEO: mit nyerhetünk egy PWA-val SEO szempontból?

2023. március 21.

A PWA, vagyis progressive web app népszerűségét annak köszönheti, hogy megannyi előnyös tulajdonsággal bír, szemben azzal, amit például egy natív app tud. Ezek egyike, hogy SEO-zható, vagyis keresőoptimalizálható. Hogy viszonyul egymáshoz a PWA és a SEO? Ennek járunk utána ebben a blogposztban!

A SEO jelentősége

A SEO azért nélkülözhetetlen egy weboldal vagy alkalmazás esetén, mert ennek hiányában a felület a Google keresőben csak a sokadik oldalon jelenik meg. Ezzel egy óriási elérési felületet veszít a cég, amit reklámokkal, hirdetésekkel és más marketing eszközökkel kell pótolni, ez pedig jellemzően sokkal költségesebb, mint a jól felépített, szisztematikus SEO-zás. Ha azonban valaki jól csinálja, akkor a keresőoptimalizálás révén igen hatékonyan juttathatja el az üzeneteket a keresőknek és az elsők között lehet, akikkel a témában találkozik.

A keresőoptimalizálás egy szisztematikus építkezés, egy folyamat. A Google egy saját maga által felállított szempontrendszer szerint rangsorolja az oldalak. Ezek az irányelvek részben ismertek, vannak azonban olyanok is, amelyeket találgatások öveznek. Ismert irányelv például a webhely biztonsága, a feltérképezhetőség, a betöltési sebesség, a felhasználói élmény és az, hogy mobilbarát-e. Ráadásul, a Google néhány hetente változtat is az algoritmuson, pontosan azért, hogy ne lehessen kijátszani. Mindezt azért teszi, hogy a lehető legjobb és legrelevánsabb tartalmat tudja a keresők elé tenni.

Ha tehát a Google találati listán szeretnénk előbbre jutni, akkor olyan tartalmakat kell készíteni, amiket a Google szeret, így növelhető az organikus forgalom. Ezen folyamatosan kell dolgozni, nem elég egyetlen szöveget SEO szempontok alapján összeállítani. Akár hónapokba is telhet, mire látszik az eredmény, ha azonban sikerül, akkor az erős és hosszabb távra szóló eredmény. Ez tehát egy olyan marketingtevékenység, amit nem érdemes pár hétig csinálni. Arra ott a hirdetés, ami a marketing költség szempontjából jelentősebb kiadás.

Egy SEO-zott tartalom, blogbejegyzés akár évekkel az élesítés után is hozhat látogatókat, eredményezhet konverziót, arról nem is beszélve, hogy javulhat a közönség minősége is, könnyebb kiszűrni a valós érdeklődőket.

Hogyan működik a SEO a PWA esetében?

A PWA a weboldal és a natív applikáció előnyeit gyúrja össze. Első ránézésre olyan, mintha egy natív applikációval lenne dolgunk, sok egyéb szempontból azonban inkább a weboldalakra hasonlít. Bármely eszközön futtatható, offline állapotban is működik, nem kell telepíteni, egyetlen link elég az eléréséhez.

Köszönhetően annak, hogy felépítésében hasonlít egy weboldalra, a Google fel tudja térképezni az oldalt, vagyis tudja indexálni és képes megjeleníteni a találati listában. Tény azonban, hogy ez máshogy történik, mint a weboldalak esetében. A Google ugyanis első lépésként a szerveroldali tartalmakat kéri le, második lépésként pedig az ügyféloldali JavaScriptet.

Milyen ajánlásokat érdemes követni, hogy a PWA jól teljesítsen SEO szempontból?

Ahhoz, hogy a PWA SEO szempontból jól teljesítsen néhány irányelvet érdemes szem előtt tartani.

 • Lényeges például, hogy a tartalom ne # jellel jelenjen meg, hanem az URL alatt, vagyis a hagyományos struktúrát követve.
 • Fontos, hogy a robots.txt ne blokkoljon semmit.
 • A keresőmotoroknak hozzá kell férniük a CSS és a JavaScript fájlokhoz.
 • Minimalizálni kell a beágyazott erőforrások számát.
 • Ne legyen duplikált a tartalom.
 • Célszerű folyamatosan frissíteni a webhelytérképet.
 • A PWA működjön minden eszközön, mobilon és tableten is, és minden böngészőben is fusson.
 • A „Hozzáadás a kezdőképernyőhöz” párbeszédpanelhez hozzá kell adni metaadatokat.
 • Ne legyen hirdetés beékelve a PWA betöltésekor.
 • A webapp legyen gyors.

A PWA a keresőoptimalizálás szempontjából jól teljesíthet, ha megfelelő körültekintéssel készül. Több fronton is támogatja a SEO-t. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat!

 • Növeli a weboldalkattintások számát, ennek köszönhetően a Google jobbra értékeli majd az oldalt.
 • A PWA sebesség tekintetében remekül teljesít. A Google egyik fő alapszabálya, a kiváló weboldal sebesség, vagyis, hogy az adott oldalnak gyorsnak kell lenni, a PWA pedig ezt a kitételt maradéktalanul teljesíti.
 • A Google rangsorában elfoglalt helyet meghatározza többek között az átkattintás (CTR), a visszafordulás és az oldalon eltöltött idő. Mivel a PWA-kra kiváló ügyfélélmény jellemző, ennek köszönhetően az elköteleződés is nagyobb, nagyobb az átkattintás, alacsonyabb a visszafordulási arány és hosszabb az oldalon eltöltött idő.

A PWA azzal a céllal jött létre, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt tudja nyújtani, a Google pedig kifejezetten ezt keresi, ezt értékeli azzal, hogy az oldal előrébb kerülhet a rangsorban. Ez tehát egy remek együttállás, ami ha megfelelő szaktudással párosul, akkor a határ a csillagos ég.
 
A SynerinSoftnál mi hozzuk a szakmai ismereteket, te pedig az üzleti igényeket. Ismerd meg cégünket!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.