2022. április 25.
# Témák

A PWA története

2022. április 25.

A progresszív web alkalmazások fenekestül forgatták fel az appfejlesztők világát és egyben új perspektívát nyitottak a márkák előtt. A divante.com cikke alapján összegyűjtöttük, hogy honnan is ered a PWA, mikor és miből fejlődött ki, hogyan vált az egyik legmeghatározóbb trenddé.

A mobilos felhasználói élmény előtérbe helyezése nem újkeletű, a PWA fogalmát először a Google alkotta meg 2015-ban, ami az évek múlásával sokat formálódott. De ne szaladjunk ennyire előre, térjünk vissza a kezdetekhez!

A kezdetek

A 2000-es évek elején az XMLHTTPRequest létrehozásával lehetőség nyílt arra, hogy adatokat kérjünk le egy URL segítségével anélkül, hogy a teljes oldalfrissítést elvégeznénk. Ez volt a PWA-fejlődés kezdeti szakasza, ami az évtized közepén az AJAX technológiával folytatódott. Ennek segítségével gyorsabb és interaktívabb webes alkalmazásokat lehetett létrehozni XML, HTML, CSS és JavaScript alkalmazásával. Az AJAX módot adott arra, hogy az appok aszinkron, vagyis a háttérben küldjenek és kérjenek le adatokat a kiszolgálóról anélkül, hogy az oldal megjelenését és viselkedését befolyásolnák.

Ezekben a technológiákban voltak közös pontok, ilyen például a linkelhetőség, az emberek és a robotok hozzáférhetősége, a gazdag felhasználói felület és a szabad terjesztés.

A PWA ötlete Steve Jobs-tól származik, aki a koncepciót az iPhone 2007-es bemutatóján vezette elő. Mivel abban az időben természetes volt, hogy a készülék népszerűségét növelik a külső alkalmazások, Jobs azt szerette volna, ha a fejlesztők a webes technológia csatasorba állításával készítenek alkalmazásokat. Ebben az időben az App Store még nem létezett, azt csak 2008 júliusában mutatták be.

A kivárás időszaka

Az „univerzális alkalmazások” ötlete tehát már a 2000-es évek elején megszületett, nem tudtak azonban teret és népszerűséget nyerni. A világ a natív appokra figyelt, amik teljes mértékig átszabták az emberek internethasználatát, uralták a mobilokat és megerősítették a Google Play és az App Store áruházakat. Idővel megjelent a reszponzív webdesign, amivel mindenféle méretű, képarányú kijelzőn szépen és helyesen jelentek meg a weboldalak.

2015-ben Frances Berriman és Alex Russel figyelt fel a progresszív webalkalmazásokra, majd ugyanebben az évben Eric Bidelman a Google IO konferenciáján a webfejlesztés új szabványainak aposztrofálta a PWA-kat.

A fellendülés

2015-ben tehát megtörtént a hivatalos bemutatása a PWA-nak, mindenki nagy reményekkel tekintett rájuk, a térnyerésük azonban nem következett be egyik napról a másikra, még annak ellenére sem, hogy különféle szövetségek születtek a PWA-k fellendítésére. A Google és a Microsoft örök riválisok, de a PWA-szabvány ügyében összefogtak, sőt utóbbi még az univerzális Windows platformról szóló elképzelését is félretette a PWA kedvéért.

Az Universal Windows Platform (UWP) a Microsoft által létrehozott API volt, amit a Windows 10-ben vezettek be először. Célja az volt, hogy elősegítse az univerzális alkalmazások fejlesztését, amelyek a Windows 10, a Windows 10 Mobile, az Xbox One és a HoloLens rendszerekben futnak univerzálisan, vagyis nem kell minden platformra új verziót fejleszteni. Az UWP bevezetése elmaradt, helyette azonban sikerült a két tech óriást egy csónakba ültetni.

A PWA-k először a Chrome OS, az Andorid és a Windows operációs rendszereken működtek, ma már a fejlesztőknek arra is lehetősége van, hogy a Microsoft Store-ban közzé tegyék a PWA-t, ami egyébként kicsit visszatérés a natív appok világába. Az Apple a PWA technológia támogatásával sokat várt, csupán 2018-ban vezette be, akkor is korlátozásokkal, például a push értesítéseket nem támogatta.

A PWA-k számára a legtöbb szakértő fényes jövőt jósol, köszönhetően annak, hogy igen rugalmasan alkalmazhatók, minden igényt kielégítenek. Az okostelefonok térnyerése és használata a jövőben sem fog csökkeni, nézzünk csak meg egy mobiltelefon boltot, jóformán már alig tudunk válogatni a nem okos készülékek között, de árulkodók a mobilhasználati adatok is: az eMarketer adatai szerint az amerikai felnőttek átlagosan 3 óra 43 percet töltenek a mobil eszközök használatával (nem számítva a hívásokat) és 3 óra 35 percet tévénézéssel.

A progresszív webalkalmazások a jövő technológiája, aminek népszerűsége már nemcsak a nagy márkák, hanem a kisebb szereplők körében is növekszik és az elkövetkező években is emelkedni fog.

A blogposzt a divante.com írása alapján készült!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.