2022. szeptember 20.

A szoftverfejlesztés 7 kihívása

2022. szeptember 20.

A szoftverfejlesztés egy meglehetősen összetett folyamat, nem csoda tehát, hogy számos buktatót kell leküzdeni az egyedi szoftverfejlesztés során. Milyen problémák lépnek fel a leggyakrabban és mi a megoldás ezekben az esetekben? Ennek jártunk utána!

A szoftverfejlesztési folyamat az első lépésekkel, a tervezéssel indul, a vége pedig az elkészült szoftver átadása. A befejező pontot illetően többféle változat is létezik, előfordulhat ugyanis, hogy további fejlesztések szükségesek. Ez egy hosszú folyamat, amely idő alatt problémák sora jelentkezhet. Összegyűjtöttünk 7 tipikus kihívást, és azt, hogy miként lehet ezeket a helyzeteket orvosolni.

Felhasználók igényeinek helytelen felmérése

A tervezés jellegzetes hibája, hogy az egyedi szoftverfejlesztés eredményeképpen elkészült program nem egy valós problémára megoldás. Hiába jól felépített és profi a szoftver, ha senki sem használja. Ez esetben a megoldás, ha a szoftverfejlesztés nem vaktában történik, hanem komoly üzleti tervezés előzi meg, aminek része a piac alapos feltérképezése, a felhasználói igények megismerése.

Problémák az idő beosztásával

Mint oly sok összetett folyamat során az időbeosztás megtartása problémát okozhat. Ez igen gyakran előfordul a szoftverfejlesztés esetében is. Ha a fejlesztő csapat alábecsüli a feladatot, esetleg váratlan nehezítő tényező lép fel, akkor könnyen megesik, hogy időben megcsúszik az egész projekt. Ez eredményezhet későbbi teljesítést vagy akár kapkodást, ami a minőség rovására mehet.

A megoldás ilyen helyzetekben az alapos tervezés, mely során a kidolgozzák a legapróbb részleteket is. Célszerű projektmenedzsment szoftvereket is bevezetni, ezek segítenek a folyamat követésében, egy pillantás alatt meg lehet állapítani, hogy hol tart a projekt. A határidők betartását és a folyamat irányítását elősegíti az agilis keretrendszer alkalmazása. Ilyen agilis módszertan például a scrum, aminek minden eleme a csapattagok közötti és az ügyféllel történő kommunikációt segíti elő, ami alkalmat ad arra, hogy fény derüljön a problémákra.

Tesztelés háttérbe szorítása

A tesztelés a szoftverfejlesztés legfontosabb rész, ekkor derülhet fény a hibákra és arra is, hogy valóban a felhasználók igényeire nyújt választ a termék. Érdemes ügyelni arra, hogy elegendő idő legyen a tesztelésre, ha szükséges, akkor pedig külső tesztelőkre bízni a feladatot.

Kommunikáció hiány

Alapvetően ássa alá a folyamatot, ha az ügyfél és a fejlesztők között akadozik a kommunikáció. A félreértések márpedig ebben a műfajban igen költségesek és kellemetlenek lehetnek, a legrosszabb, ha a félrekommunikálás a fejlesztési folyamat végén derül ki. Célszerű tehát, ahogy az agilis keretrendszer is előírja, minél gyakrabban szállítani egy-egy termékverziót, így hamarabb kiderülhet, ha valami félrecsúszott.

Erőforrás hiánya

Az erőforrás hiánya egyfelől vonatkozhat az anyagi forrásokra, másfelől pedig a megfelelő szakemberek hiányára. Az IT szektorban a jó szakembereket nehéz megfogni, éppen azért, ha egy cég nem fordít kellő figyelmet a munkaerőmegtartásra, nem kínál versenyképes juttatási csomagot és körülményeket, akkor könnyen elpártolhatnak azok, akik minőségi munkát végeznek. Érdemes tehát az employer brandinget kiemelt kérdésként kezelni.

Előfordulhat azonban az is, hogy nem a munkaerő hiányzik, hanem az anyagi erőforrások szűkösek. Ez akkor eshet meg, ha nem jól mérik fel a projekt komplikáltságát, így a források még a befejezés előtt elfogynak. Ezen a problémán a részletes tervezés és a reális becslés segíthet a leginkább.

Túl sok funkció

Nem szerencsés, ha a szoftver túlságosan sok funkciót tartalmaz, olyannyira nem, hogy akár a projekt vesztét is okozhatja. Célravezető első körben a legfontosabb funkciókat kiválasztani, 2-3 darabot és ezeket bővíteni, amennyiben van rá pénz, ember és idő.

Integrációs problémák

Szinten a tervezés hiányosságaira vezethető vissza az integrációs probléma. Ennek oka a legtöbbször, hogy a megrendelők nincsenek tisztában azzal, hogy a felhasználók milyen hardvereket és szoftvereket használnak, vagyis azzal, hogy milyen környezetbe kell beilleszkednie az új programnak. Tipikus példa, hogy valaki készít egy natív appot Androidra, majd később azzal szembesül, hogy a célcsoportja inkább iOS rendszert használ.

A szoftverfejlesztés egy körkörös folyamat, amit a modern technológiai megoldások, szoftverek használatával és az agilis trendek követésével kordában lehet tartani. Így az egyedi szoftverek készítése egy igen intenzív és roppant termékeny feladat, ami kihívást jelent a csapat számára, a végeredmény pedig elégedettséggel tölti el az ügyfelet.

Van egy ötleted és szeretnéd megvalósítani? A SynerinSoft fejlesztői csapata nem ismer lehetetlent! Állj elő az ötlettel és mi mondjuk a megoldást!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.