2023. március 21.

Az egyedi szoftverfejlesztés esete a ChatGPT-vel

2023. március 21.

A mesterséges intelligencia több évtizedes fejlődése lassan eljut arra a pontra, amikor az emberek már a mindennapjaikban, a munkájuk során is tudatosan alkalmazzák a modern technológiára támaszkodó megoldásokat. Persze már évek óta jelen van az MI az életünkben, a ChatGPT azonban valami egészen más, emberközeli alkalmazás, ami egy szempillantás alatt hódította meg az egész világot. A generatív mesterséges intelligenciára támaszkodó szoftver új fejezetet nyithat az élet számos területén, például a kreatíviparban és a szoftverfejlesztésben. De vajon hogy kell ezt értelmezni? Van-e arra reális esély, hogy a ChatGPT és a hozzá hasonló megoldások átvegyék az IT szakemberek és a fejlesztők szerepét? Hogy változtatja meg az egyedi szoftverfejlesztés folyamatát? Erről írunk ebben a blogposztban!

Mi az a ChatGPT?

A ChatGPT az OpenAI fejlesztése, ami 2022 novemberében vált elérhetővé a nagyközönség számára és mindössze 5 nap leforgása alatt 1 millió felhasználót szerzett, becslések szerint ma már 100 millió userrel büszkélkedhet. A hatalmas érdeklődés azzal magyarázható, hogy ez valami más, mint amit eddig a mesterséges intelligenciától a hétköznapi ember láthatott. És mivel a hozzáférés ingyenes, így nem csoda, hogy mindenki a saját szemével akarja látni, hogy miről is van szó.

Alapja a generatív mesterséges intelligencia, amelynek segítségével az emberi logika és szokások alapján hoz létre saját tartalmakat. A többi chatbothoz képest a ChatGPT roppant fejlett, ennek ellenére vannak korlátok. A technológia előrehaladott, a kontextus nem pontos meghatározása azonban problémát okozhat számára, megeshet, hogy pontatlan, helytelen válaszok születnek a keze alatt és az sem utolsó szempont, hogy egyelőre a 2021-es év előtti tudásanyagra támaszkodik.

A ChatGPT egy AI eszköz, bárki használhatja, feltehet neki kérdéseket, ha szeretne valamilyen információhoz jutni. Sőt, egyes szakmák is profitálhatnak belőle: a kreatív ipar mellett a szoftverfejlesztés is nagy nyertese lehet az új, AI munkatársnak. Hogy érdemes a ChatGPT-t alkalmazni a szoftverfejlesztés során, és eljött-e az idő, hogy a technológia átvegye a szoftverfejlesztő munkáját? Jöjjenek a válaszok!

Az egyedi szoftverfejlesztés és a ChatGPT

Kezdjük rögtön a legfontosabb kérdéssel, ami a legtöbb embert foglalkoztatja, hogy eljött-e az az idő, amikor az AI segítségével helyettesíthető egy informatikus. A válasz egyértelműen nem. A technológia hatalmas támasz és segítség lehet a fejlesztési folyamatban, azt azonban túlzás lenne gondolni, hogy mostantól fogva nincs is szükség szakemberekre.

Az egyedi szoftverfejlesztés roppant összetett folyamat, olyan területeket és készségeket foglal magába, mint az üzleti érdekek szem előtt tartása, a minőség és a stabilitás megteremtése, a szoftver tesztelhetősége, a biztonságosság, az egyszerű karbantartás, a jó teljesítmény. A szoftverfejlesztőnek ezeket a szempontokat mind figyelembe kell vennie, amikor egy programon dolgozik, és úgy kell összehangolni ezeket az elvárásokat, hogy azok egybecsengjenek az igényekkel és hosszú távú megoldást nyújtsanak.

A ChatGPT erre az összetett folyamatra jelenleg nem képes. Nem tudja garantálni, hogy a kód hibamentes, hogy egyszerű a szoftver karbantartása, biztonsági szempontból makulátlan, de még azt sem, hogy az előállított kód nem a másolata egy, az interneten megtalálható kódnak.

Így használd a ChatGPT-t az egyedi szoftverfejlesztés során!

Azt már látjuk, hogy a ChatGPT nem veszi el a fejlesztők kenyerét. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy nem képes pozitív hatással lenni erre a területre. Nézzük, hogyan használható az egyedi szoftverfejlesztés során!

A ChatGPT óriási segítség lehet a fejlesztők számára. Ha például valaki a meglévő tudását szeretné átvinni egy másik nyelvre, akkor remek szolgálatot tehet, ahogy akkor is, ha inspirációra van szükség vagy egy hibát szeretne megtalálni, egy kódot tökéletesíteni. Segíthet a kutatásokban, a tesztelésben, a kódok elemzésében és a dokumentációban is.

Gyorsabb és hatékonyabb fejlesztési ciklusokat tesz lehetővé és segíti az ügyfélélmény optimalizálását, arról nem is beszélve, hogy az ismétlődő feladatok terhét leveszi az emberek válláról. A ChatGPT használata felgyorsíthatja, ezáltal hatékonyabbá teheti a folyamatokat, a munka dandárját ettől még a fejlesztő végzi el, viszont egy olyan támaszt nyújt, ami jól jöhet, különösen akkor, ha fontos az időtényező. A nem felügyelt chatbot azonban magában hordozza a hiba lehetőségét, amivel a fejlesztő cégnek számolni kell, így a megfelelő ellenőrzéseket nem spórolhatják meg.

Az újfajta technológiai megoldás tehát egy szoftverfejlesztési eszköz lehet, hozzájárulhat ahhoz, hogy a szoftverek, alkalmazások sokkal gyorsabban készüljenek el és kerüljenek a piacra, ezzel pedig esélyt adnak a versenyelőny megszerzésére.

A SynerinSoftnál büszkék vagyunk arra, hogy követjük az új trendeket, a modern megoldásokat és ezek alkalmazásával állítjuk össze a megbízóink számára a legjobb megoldásokat. Kíváncsi vagy, hogyan dolgozunk? Részleteket találsz a weboldalunkon!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.