2022. július 28.

Az egyedi szoftverfejlesztés lépései

2022. július 28.

Az egyedi szoftverfejlesztés segítségével értéket lehet létrehozni a cég számára. Egy olyan szoftvert, ami támogatja a vállalatot a siker felé vezető úton, ami hozzájárul a hatékonyság növeléséhez. Mik az egyedi szoftverfejlesztés lépései? Ennek jártunk utána!

Az egyedi szoftverfejlesztés számos előnnyel bír, például növekszik a hatékonyság, az áttekinthetőség, a folyamat automatizáció gördülékenyebbé teszi a munkát és a használhatóság is fejlődik.

A SynerinSoft az agilis módszertan elkötelezett híve, ennek szellemében épül fel a szoftverfejlesztés folyamata is. Ahhoz, hogy keretbe helyezzük a lépéseket, előbb az agilis módszertan rejtelmeibe pillantunk be.

Az agilis módszertan

Az agilis megközelítés lényege, hogy a cég minél gyorsabban képes legyen reagálni a változó környezetre és a változó igényekre. E tudás birtokában ugyanis felülkerekedhet a konkurens vállalatokon.

Az munkamódszer alapja a ciklikusság. Ez a gyakorlatban úgy mutatkozik meg, hogy az egész folyamatot a fejlesztő csapat kisebb ciklusokra bontja. Minden ciklusban elkészül egy verzió, ami az azt megelőzőnél részletesebb, kidolgozottabb.

Az Agilis Kiáltvány tartalmazza, hogy az agilis szoftverfejlesztés során milyen alapelveket kell követni. Ezek a következők:

  • Az ügyfél elégedettsége a legfontosabb tényező, amit azzal lehet elérni, hogy a fejlesztő cég a működő szoftvert a lehető legrövidebb időn belül szállítja.
  • A változás a szoftverfejlesztés természetes része, amiből előnyt kell kovácsolni.
  • Minél gyakrabban célszerű a szoftververziókat szállítani.
  • Az üzleti szakemberek és a fejlesztők az egész folyamat során együtt dolgozzanak.
  • A projekten dolgozók legyenek sikerorientáltak és minden adott legyen a zavartalan munkavégzéshez.
  • Az információátadás leghatékonyabb módja a személyes beszélgetés.
  • Az előrehaladás a szoftver működésében mérhető.
  • A folytonosság és a fenntarthatóság a munkatempóra is érvényes követelmény.
  • Az agilitást elősegíti a megfelelő terv és a műszaki felkészültség.
  • Minden esetben az egyszerűségre kell törekedni.
  • Az önszerveződő csapatok hatékonyak az architektúrák és a tervek elkészítésében.
  • A hatékonyság időről időre mérlegre kerül, ennek érdekében változásokat lehet eszközölni.

Most, hogy megismertük az agilis megközelítés keretrendszerét, az egyedi fejlesztés fázisai is jobban illeszkednek majd a teljes képbe. Nézzük, mik az egyedi szoftverfejlesztés lépései!

Az egyedi szoftverfejlesztés 4 fázisa

A felmérés

Mint olyan sok munkafolyamat, az egyedi szoftverfejlesztés is egy ismerkedéssel kezdődik. Ez a felmérés szakasza, az előkészítési fázis, melynek célja, hogy az ügyfél igényei és céljai világossá váljanak.

A hatékonyság érdekében azonban nemcsak az igények kerülnek terítékre, hanem a lehetőségek is. Üzleti elemzés formájában az ügyfél és a fejlesztő cég közösen értékeli üzleti szempontból a célokat, ami biztosítja a projekt sikerét. Ezt egyébként nemcsak a folyamat kezdetén kell elvégezni, hanem a későbbi fázisok alkalmával is célszerű.

A felmérés szakaszában helyet kap az UX/UI is. Ennek oka, hogy minél korábban lépnek be a képbe a felhasználói élmény és a felhasználói interface szempontjai, annál nagyobb az esély arra, hogy pontosan olyan eredmény fog születni, ami a célcsoport világához igazodik.

A tervezés

A felmérést követi a kidolgozási fázis, vagyis a rendszertervezés. Az információk és a szakmai érvek ütköztetése alapján a fejlesztők többféle szcenáriót dolgoznak ki. Ezek olyan megoldási tervek, melyek alapján az ügyfél ki tudja választani, hogy melyik irányt vigyék tovább a fejlesztők, melyiket tervezzék meg, dolgozzák ki alaposan és hozzák olyan állapotba, hogy a megvalósítási fázisban kivitelezzék.

Meghatározásra kerül a háttérrendszer támogatása, a programozási nyelv és természetesen az UI/UX tervek, illetve a specifikáció dokumentumai is elkészülnek.

A kivitelezés

A kivitelezés fázisa a leghosszabb szakasz. Különféle szoftververziók készülnek el, melyek egyre közelebb és közelebb kerülnek a tervekben meghatározott változathoz. A hatékonyság érdekében a fejlesztő cég és a megbízó közösen dolgozik és folyamatosan egyeztet, így szavatolható, hogy minden szempontból kifogástalan legyen az eredmény.

A tesztelési fázis lehetőséget teremt arra, hogy próbára tegyék a szoftvert. Ennek többféle módja lehet, van amikor az IT tesztelő végzi automatizáltan, de előfordulhat olyan teszt is, amit a felhasználók végeznek. A tesztek során fény derül a hibákra és a további fejlesztési irányokra is. Ezek mind igen hasznos információk a sikeresség szempontjából. A tesztelést nem elegendő csupán a folyamat végén elvégezni, így ugyanis csak az utolsó pillanatban látunk rá arra, hogy valami nem jól működik. Célszerű tehát folyamatosan tesztelni, így a hibák javítása is folyamatos lehet.

Miután elkészült a szoftver, a cég átadja azt a megbízónak és mellékeli hozzá a fejlesztési dokumentációt is.

Az utánkövetés

Egy rendszert nem elég felépíteni, azt működtetni, karbantartani is kell. A szoftverfejlesztés esetén a végső fázis az utánkövetés, ami valójában egészen addig tart, ameddig az ügyfél ezt igényli. Egy szoftver bizonyos értelemben soha nincs készen, mindig lehet és olykor kell frissítéseket, módosításokat, fejlesztéseket eszközölni. Így a kapcsolat a fejlesztő és az ügyfél között az átadás után sem szakad meg, az ügyfél nem marad együl, ha IT támogatásra van szüksége.

A SynerinSoft az egyedi szoftverfejlesztés területén otthonosan mozog. Megannyi projekt és szoftver van már mögöttünk. Kattints, és nézd meg, kikkel dolgozunk/dolgoztunk együtt!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.