2022. június 27.

C#: a C Sharp programozás előnyei

2022. június 27.

Az egyik legismertebb .NET nyelv a C#, köszönhetően annak, hogy meglehetősen sokrétű, ennek ellenére azonban könnyen alkalmazható. A C# programnyelv sok tekintetben hasonlít a Java-hoz, a kettő között azonban jelentős különbségek vannak. Nézzük, mit kell tudni a C#-ról és milyen jellemzőkkel bír a C Sharp programozás?

Mi az a C#?

A C#, vagyis C Sharp egy objektumorientált programozási nyelv, amit különféle alkalmazások fejlesztése során használnak. A Microsoftra szinte bármilyen alkalmazást fejleszthetünk a C#-pal, a .NET keretrendszer segítségével.

A C# szabályrendszerének elsajátítása sok gyakorlást igényel és sokkal egyszerűbb, ha már van némi tapasztalata az embernek. Éppen ezért a kezdő programozók számára célszerűbb a HTML, a CSS vagy a JavaScript rejtelmeiben elmerülni a C# előtt.

Érdemes azonban erőfeszítéseket tenni, a C# ugyanis igen sokoldalú, ha pedig az ember már ismeri a csínját-bínját, akkor igen gyorsan és könnyen lehet vele fejlesztési munkákat végezni.

Mi az a .NET?

A .NET keretrendszer a használatban jóformán egybeforrott a C#-pal, ami annak köszönhető, hogy mindkettő a Microsoft égisze alá tartozik. A .NET egy keretrendszer, aminek segítségével a programozás gyorsabb és egyszerűbb lett. Osztálykönyvtárakat, vagyis előre megírt kódokat tartalmaz, ez teszi lehetővé a soha nem látott gyorsaságot.

Bár a .NET-es és a C#-ot egy lapon szokták említeni, vannak más keretrendszerek is, például a Unity, amik ezzel a nyelvvel operálnak. A Unity-t egyébként kifejezetten játékok fejlesztésére hozták létre.

A C# története

A C# programozási nyelvet Anders Hejlsberg álmodta meg, ő az az ember, akinek a Turbo Pascal-t és a Delphi-t is köszönhetjük. 1999-ben Hejlsberg vezetésével egy csapatot hoztak létre, akinek fő feladata a nyelv kifejlesztése volt. A projekt COOL néven indult, ami a C-like Object Oriented Language, vagyis a C-szerű Objektum Orientált Nyelv rövidítése. A csapat célja egy olyan nyelv megalkotása volt, aminek segítségével objektumorientált módon lehet fejleszteni a keretrendszer összetevőit. Végül 2000-ben mutatták be a PDC konferencián a .NET és az ASP.NET kíséretében.

Sokak szerint a C Sharp a Sun Microsystems által fémjelzett Java lemásolása. Valóban, sok közös vonásuk van, az alkotó szerint azonban a gondolkodásmód tekintetében a C# közelebb áll a C++-hoz.

A funkcionális programozási nyelv szabványosítása 2001-ben kezdődött meg, a Microsoft ekkor nyújtotta be a C Sharp specifikációját az ECMA (Európai informatikai és kommunikációs rendszerek szabványosítási szövetsége) szervezethez. Ez év decemberében az ECMA kiadta a szabványt, majd 2003-ban ISO szabvány lett.

Hol alkalmazható a C#?

A C Sharp programozás alkalmazási köre igen széleskörű. Ezek közül mutatunk be most néhányat a legelterjedtebbek közül!

Webfejlesztés

A .NET keretrendszer része az ASP.NET, ezen keresztül weboldalakat és webes alkalmazásokat is lehet fejleszteni a C Sharp használatával.

Mobil app fejlesztés

A C# alkalmas arra, hogy mobil appokat fejlesszünk vele Windows-ra, Androidra és iOS-re. A.NET keretrendszernek köszönhetően lehetséges mindez, ami a platformfüggetlen fejlesztés alapját adja.

Játékfejlesztés

Ahogy írtuk a Unity egy kifejezetten játékfejlesztésre specializált C# keretrendszer. Ez az egyik legnépszerűbb, amit ma a játékfejlesztések során használnak, olyannyira, hogy a legsikeresebb játékok harmadának van köze a Unity-hez.

A C# és a C/C++

A nyelvek formailag nagyon hasonlóak, a jelentésekben azonban tapasztalhatunk eltéréseket. Hatalmas különbség azonban, hogy a C#-ban a .NET keretrendszer memóriakezelése eltérő, vagyis, a CLR adja az alkalmazásoknak a memóriát és monitorozza azok használatát. Ha azt észleli, hogy nincs használatban valami, akkor törli automatikusan. A C++ esetében viszont a programozónak kell eltávolítani a nem használt objektumokat, már amennyiben nem felejtette el.

Különbség továbbá, hogy a C Sharp egyszerűbb, mint a C++, a névtér használata pedig mindenhol kötelező. Ez segít abban, hogy az azonos nevű függvények ne ütközzenek, ha pedig egy névtéren belül vannak, akkor azonos fordítási egységbe essenek.

A C# és a Java

A két rendszer között igen sok a hasonlóság, akárcsak a C++ esetén, vannak azonban lényeges eltérések is. Nézzük ezeket!

Az egyik ilyen pont a láthatóság kérdése. Ez a C Sharp programozás esetén alapvetően privát, ezen felül pedig vannak internal és protected internal kategóriák is. A Java esetében ezzel szemben az alapértelmezett láthatóság a csomagon belül publikus.

A Java-ban a metódusok alapvetően virtuálisak, a C Sharpban azonban nem feltétlenül. Előbbi lehetővé teszi a fordításidejű kivételkezelést, utóbbi pedig támogatja a parciális osztályokat és az operátor felüldefinilálását.

A C Sharp a ko- és kontravarianciát támogatja a generikusoknál, a Java azonban az egzisztenciális generikusokat. Előbbi lehetővé teszi az azonos nevet viselő, de eltérő verziójú betöltést, a Java-ban azonban ez nem lehetséges. A C Sharpban van eseménykezelés, unsafe kontextus és unchecked kontextus is.

A Synerinsoftnál szenvedélyünk a fejlesztés: legyen szó applikációról vagy weboldalról, átalakításról vagy egy új felépítéséről, bármilyen egyedi megoldásról. Neked nincs más dolgod, mint felvázolni a problémát, az igényeket és csapatunk megtalálja az odáig vezető utat!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.