2023. április 26.

.NET 8: új fejezet a .NET 7 után

2023. április 26.

A .NET 7 után megérkezett a .NET 8, ami nem kevesebbel kecsegtet, mint csúcsteljesítménnyel és hatékonyságot növelő eszközökkel. A dotnet 8 alkalmazásával felhő alapú natív appokat, weboldalakat lehet létrehozni asztali és mobil készülékekre. Ismerjük meg közelebbről a .NET 8-at!

A .NET keretrendszer

A Microsoft által életre keltett keretrendszer egy olyan platform, ami lehetőséget teremt a gyors alkalmazásfejlesztésre, a platformfüggetlenségre és hálózati átláthatóságra. Eredetileg a COM leváltására hozták létre, ma már a szoftverfejlesztés minden területét lefedi.

Alapja a Common Language Infrastructure, ami a fejlesztői környezet szabályait írja le. A Common Lanuage Specification összefoglalja, hogy mely szabályokat kell követni a CLI-kompatibilis nyelveknek. A Common Type System a típusokat és ezek reprezentációit írja le a memóriában, a CLR, vagyis Common Language Runtime pedig a CLI nyelven létrehozott programok futtatásáért felel.

Fejlesztések és továbbfejlesztések .NET 8 első előzetesben

A Microsoft 2023 februárjában tette közzé a .NET 8 első előzetesét, amelyben olyan újítások kaptak helyet, amik a memóriahasználatot és a teljesítményfejlesztést állították a középpontba. Ennek szellemében a Native AOT lehetővé teszi az önállóan futtatható .exe létrehozását, kisebb méretű lett és a memória kisebb kapacitását követelte. Ez számokban kifejezve a Windows esetében 40%-os, a Linuxnál pedig 50%-os méretcsökkenést jelentett.

A futtatott .NET környezet személyre szabhatóságát támogatta, hogy a .NET buildelésére lehetőség nyílt közvetlenül Linuxon. Továbbá új metódust kaptak a kriptográfiai könyvtárak véletlenszámok generálására szolgáltató osztályok, ezzel lehetett az elemhalmazokat véletlenszerűen sorba rendezni. Átdolgozták még a 256 bites vektortemplate-t, így azok már olyan platformon is képesek voltak elfutni, ami mindössze 128 bites műveleteket támogat.

A második előzetes

Egy hónappal később, februárban megérkezett az új szolgáltatás második előzetese, aminek a legfontosabb újítása, hogy a Blazor kódok futtatás jelentősen felgyorsult. Ennek alapja a jitepreter, ami a Blazor kódokat a JIT technológia segítségével alakítja át olyanokra, amelyek gyorsabban tudnak futni. A megoldásoknak köszönhetően a .NET runtime 46-86%-kal fut gyorsabban.

Új funkcióként mutatták be a fejlesztők számára, hogy a QuickGrid komponens a Blazor hivatalos .NET 8 alkönyvtárának része lett.

Az ASP.NET Core fejlesztések között helyet kapott például, hogy a rendszer jelez, amennyiben a fejlesztők egynél több paramétert próbálnak feloldani a törzsből egy minimális API-ban. Az új API pedig sokkal rugalmasabb integrációt tesz lehetővé.

Az új könyvtárai funkciók között szót kell ejteni a System.componentModel.DataAnnotations-ről, ami a validálási attribútumok bevezetését tette lehetővé, illetve a RequiredAttribute és a LengthAttribute-okról. Előbbi lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy a struktúrák nem egyeznek meg az alapértelmezett értékkel, utóbbi pedig alsó és felső korlátok közé szoríthatja a karakterláncokat.

A SynerinSoft a modern és innovatív megoldások híve. Azokra a technológiákra építkezünk amelyek kellő rugalmasságot és hatékonyságot tesznek lehetővé. Ilyen a .NET keretrendszer is, amit előszeretettel alkalmazunk a projektjeink során.

Az egyedi applikáció- és szoftverfejlesztéstől az üzemeltetésig tudásunk legjavát adva állunk az ügyfeleink rendelkezésére. Van egy ötleted, amit szeretnél életre kelteni? Akkor ne habozz, mondd el nekünk, és mi segítünk, hogy az álomból valóság legyen! Vedd fel velünk a kapcsolatot a weboldalunkon!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.