2022. február 10.
# Témák

Egészséges életmód applikáció: életmódasszisztens a zsebben

2022. február 10.

Az okos technológia alkalmazása az egészségügyben nem újkeletű, a lakossági felhasználás azonban akkor vált népszerűvé, amikor az okostelefonok meghódították a világot. Egy egészséges életmód applikáció mind az intézményi oldalon, mind pedig a felhasználói oldalon rengeteg előnnyel bír. Vegyük sorra ezeket!

A különféle iOS és Android életmód applikációk száma ma már meghaladja a 350 ezret. Ezek között vannak olyan appok, amelyek kifejezetten orvosi alkalmazások és olyanok is, amik az egészséges életmód, étkezés, sportolási aktivitás mennyiségét és minőségét követik. Nemcsak az alkalmazások száma magas, hanem a felhasználók aránya is: 2020-ban például az Egyesült Államokban 87 millió ember használt havonta legalább egyszer valamilyen fitnesz vagy egészségügyi applikációt.

Milyen előnyökkel bír egy egészséges életmód applikáció?

Az egészséges applikációk tárháza igen széles. Vannak, amelyek egy-egy speciális területre fókuszálnak, például a gyógyszerfogyasztásra és olyanok is, amelyek komplex egészségügyi appok. Most általánosságban nézzük meg, hogy milyen előnyei vannak az apphasználatnak ezen a területen!

Egészséges életmód applikáció

Telemedicina támogatása

A koronavírus-járvány pozitív következménye, hogy a telemedicina hatalmasat fejlődött. Ma már könnyedén nyújthatók bizonyos egészségügyi szolgáltatások anélkül, hogy a betegnek és az orvosnak egy térben kellene tartózkodnia. Ide sorolandók a diagnosztikai, a távfelügyeleti és a terápiás eljárások egyaránt. A speciális applikációk ezt a folyamatot nagyban segíthetik, csakúgy mint a receptfelírást és az időpontfoglalást.

Adminisztrációs terhek csökkentése

Egészséges életmód applikáció

Intézményi szempontból a mobil applikációk az orvosok és nővérek adminisztrációs terheit is képesek csökkenteni. A korábban papír alapon tárolt információk ma már könnyedén elérhetők digitálisan is, így csupán pár kattintással hozzáférhetnek a szakemberek a tárolt adatokhoz, akár azokhoz is, amelyeket a beteg a saját okoseszközeivel rögzített.

0-24-es szolgálat

Egy életmód app segítségével könnyedén követhető és rögzíthető az étkezés, a testmozgás. Ezek különösen fontosak azok számára, akik szeretnének fittek és egészségesek maradni. Az appokban általában többféle kalkulátor is elérhető a típustól függően, ezek meghatározzák, hogy például a testalkat, az aktivitás alapján mekkora kalóriabevitel javasolt, ezt pedig a kalóriaszámláló segítségével lehet majd követni. Ezeket az adatokat a felhasználó bárhol és bármikor rögzíteni tudja, így sokkal egyszerűbb a táplálkozás és a sportolás nyomonkövetése.

Pontosabb diagnózisok adhatók

Az IoT eszközök elterjedésével olyan adatok és információk is gyűjthetővé váltak, amelyeket nem manuálisan kell betáplálni, hanem egy okoseszköz közvetítésével jut el az appba. Ilyen például a pulzus, a vérnyomás, a stressz, az alvásminőség figyelése. Egy okoskarkötő, okosóra birtokában könnyedén figyelhetők, gyűjthetők és elemezhető ezek a paraméterek.

Egészséges életmód app - okosra

Ez hatalmas segítség a gyógyítás szempontjából, hiszen így az orvos nem csupán pillanatnyi adatok alapján tud dönteni és diagnózist felállítani, hanem egy hosszabb időszakot is tud elemezni.

Követhető a beteg állapota

Az okoskarkötők, okosórák által appon keresztül összegyűjtött adatok ideális esetben az orvoshoz futnak be. A használat során kialakul egy mintázat, ami a betegre jellemző, vagyis „normálisnak” tekinthető. Amennyiben ettől eltérnek az értékek, akkor az app jelzést küldhet az orvos felé, aki a nagyobb baj elkerülése érdekében beavatkozhat.

Az értékeket egyébként maguk a userek is tudják követni. Az adatok összehasonlításával pedig könnyedén megállapíthatják, ha valamelyik paraméter a normálistól eltér.

Rendszerezi a gyógyszerszedést

Az életmód appoknak számos típusa létezik. Vannak például olyanok, amelyekben rögzíteni lehet a szedett gyógyszereket, a receptek kiváltását, sőt az applikáció még arról is küld emlékeztetőt, hogy be kell venni az adott gyógyszert. Így tehát a gyógyszerek szedése rendszerezhető és követhető a betegek és az orvosok számára is.

Egy egészséges életmód applikáció igen hasznos funkciót tölthet be, bizonyos esetekben még életet is menthet, használat során azonban nem árt némi körültekintés és óvatosság. Az ember ugyanis abba a hibába eshet, hogy kizárólag az adatokra hagyatkozik és elfelejti figyelni saját teste jelzéseit. Márpedig az emberi szervezet egy komplex rendszer, amit összefüggéseiben kell kezelni. Ha viszont valaki megtanulja értelmezni az appok által szolgáltatott adatok, akkor igen sokat tehet az egészsége érdekében, azáltal, hogy nyomon követi az általános paramétereket, az étkezést és a testmozgást.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.