2022. március 24.

Egyedi szoftverfejlesztés: 5 módszertan, megannyi lehetőség

2022. március 24.

Egy szoftver akkor jó, ha illeszkedik a cég által meghatározott igényekhez, ha pontosan arra ad választ, megoldást, amire kell. Nem akar több lenni, mint ami, viszont maradéktalanul elvégez minden rá bízott feladatot. Ez egyedi szoftverfejlesztés révén valósítható meg. Nézzük, mi a legnépszerűbb módszer és milyen egyéb megoldások közül válogathat a fejlesztőcsapat!

A szoftverfejlesztés többféle módszertant is követhet. Nagyon lényeges, hogy a projekthez, a csapathoz, a körülményekhez leginkább illeszkedő útvonalat kövessék a fejlesztők, ez ugyanis alapjaiban határozza meg az egész folyamatot és a végeredményt is.

Vegyük sorra az egyedi szoftverfejlesztés legjobb módszereit!

Az agilis módszertan

Manapság az egyedi szoftverfejlesztés legkedveltebb irányelve az agilis módszertan. Ez a megközelítés a folyamatok rugalmasságára épül, fő célja az ügyfelek igényeinek maximális kiszolgálása és az, hogy a lehető legrövidebb idő alatt elkészüljön a szoftver.

Előnye, hogy a határidők szigorú tartása miatt a szoftver időben elkészíthető. Köszönhetően annak, hogy a rugalmasságra épül, a megváltozó körülményekre igen gyorsan tud reagálni a csapat. Az agilis módszertanban nincs túl sok szabály és a dokumentáció elvégzése sem ró plusz terhet a szakemberekre. Fázisokra osztható a szoftverfejlesztési folyamat, így könnyebb a rendszer fenntartása és a hibák számának csökkentése.

Hátránya, hogy a hatékony munka csak akkor érhető el, ha van egy átfogó terv, a vezetők pedig megfelelő tapasztalattal rendelkeznek a projekt lebonyolításához. Kifejezetten ellenjavallt a módszertan alkalmazása, amennyiben az ügyfél és a fejlesztői csapat nehezen ért szót, a kapcsolatuk több irányból is terhelt.

A scrum

A szoftverfejlesztők között roppan népszerű a scrum módszertan, ami az agilis megközelítés ernyője alá tartozik. Gyors, több iterációt is lehetővé tesz egyszerre és kiválóan alkalmazkodik a változó körülménykehez.

 Előnye, hogy a fejlesztő csapat szabadon tud dolgozni, és köszönhetően annak, hogy rövid sprintek vannak, a módosítások is gyorsan és egyszerűen elvégezhetők. A fejlesztés ideje igen jelentősen csökkenthető a srcum segítségével.

Hátránya, hogy a túl összetett és hosszú távú projektek esetében nem működik jól, ahogy akkor sem, ha a csapat és a scrum master kapcsolata nem megfelelő. A módszertan ugyanis akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha a minden tag bízik a másikban, a másik döntéseiben. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy a fejlesztői csapat magasan képzett és profi legyen.

A vízesés modell

A vízesés modell, angolul Waterfall modell a linearitásra épül, ennek köszönhetően lineáris-szekvenciális modellnek is szokták hívni. E módszertan lényege, hogy a feladatokat egymás után, lépésről lépésre haladva végzik el a fejlesztők fentről lefelé. Nem marad ki semmi, nem kerül át máshova, amikor sor kerül a fejlesztési folyamatban az adott feladatra, akkor végzik el. Ez a modell egyszerűségével tudta feltornászni magát a legkedveltebb fejlesztési módszertanok közé.

Előnye, hogy könnyű megérteni és alkalmazni, így minden érintett tudja követni az előre haladást, hogy mi történik. A fejlesztés szakaszai jól lehatároltak, a kezelésük is egymástól szeparáltan történik, a mérföldkövek pedig szintúgy világosak, egyértelműek. Akkor érdemes ezt a típust választani, ha kisebb, jól behatárolt projektről van szó.

Hátránya, hogy meglehetősen rugalmatlan, a változó igényeket nem jól kezeli ez a szisztéma. Mivel lineáris, így egészen a fejlesztés végéig nincs működő szoftver. Ez a javítási köröket, a teszteket meghosszabbíthatja. Olyan projektek esetén nem ajánlott így fejleszteni, amikor a környezet változásának kockázata fennáll.

A spirál modell

A spirál modell lényege, hogy a fejlesztőcsapat kicsi feladatokkal, részekkel kezdi és szépen halad a nagyobb egységek felé. Eközben alkalom nyílik a korábbi szakaszok ellenőrzésére is. Így haladnak egyik egységről a másikra, miközben a felmerülő kockázatokat detektálják és minimalizálják.

Előnye, hogy a termék fejlesztési ideje rövidíthető, emellett azonban a változásokhoz egyszerűen igazítható. Szigorú szabályok határozzák meg a fejlesztés folyamatát ez biztosítja a gördülékeny előrehaladást és a kockázatok elkerülését.

Hátránya, hogy meglehetősen költséges megoldás, ennek ellenére sem alkalmazható univerzálisan. Ott tud igazán jól működni, ahol alacsony kockázattal lehet számolni.

A Big Bang modell

A kis projektek, kis csapatok módszertana a Big Bang, vagyis ősrobbanás módszertan. Meglehetősen egyszerű, nem követ semmiféle különösebb szabályrendszert, módszertant. A fejlesztés akkor kezdődik meg, ha a megfelelő mennyiségű pénz és az erőfeszítés megjelenik a bemeneti oldalon, a kimeneti oldalon pedig a kész termék van.

Előnye, hogy jól ellenőrizhető és roppant egyszerű, ennek köszönhetően nagyon könnyen alkalmazható főleg ott, ahol a csapatlétszám alacsony, a projekt pedig nem túl összetett.

Hátránya, hogy a követelmények nem egyértelműek, hiszen olykor még az ügyfél sincs tisztában azzal, hogy mit is szeretne. Jellegéből adódóan pedig nem túl széleskörű az alkalmazhatósága.

Az egyedi szoftverfejlesztés hozzásegíti a céget ahhoz, hogy kitűnjön a versenytársak közül, miközben pénzt spórol és növeli a hatékonyságot azáltal, hogy pontosan azt adja, amire szükség van. Ismered a problémát, de nem tudod a megoldást? Segítünk!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.