2022. október 05.

Egyedi szoftverfejlesztés kiszervezése: előnyök végtelen sora

2022. október 05.

A szoftverfejlesztés egy összetett és speciális tudást igénylő folyamat. Nem csoda tehát, ha egy szervezetben ehhez nincs meg „házon belül” a megfelelő kapacitás. Ilyen esetekben a legszerencsésebb megoldás az egyedi szoftverfejlesztés kiszervezés. Nézzük, miért éri meg az outsourcing!

Az egyedi szoftverfejlesztés óriási versenyelőnyhöz juttathatja a vállalatot. Legyen szó belső használatról vagy a felhasználóknak szánt szoftverről, amennyiben a pontosan körülhatárolt problémára ad hajszálpontos választ, akkor csak profitálni lehet belőle. Az új szoftver segítségével jó esetben növelhető a hatékonyság, a termelékenység, a befektetési megtérülés kifejezetten gyors, arról nem beszélve, hogy egyedi fejlesztésről lévén szó, az integráció a meglévő rendszerbe könnyedén elvégezhető.

A fejlesztési folyamat azonban igen összetett, soklépcsős és sokszereplős. Kevés olyan cég van, akik birtokában vannak a megfelelő fejlesztői tudásnak és van is szabad kapacitásuk a feladatok elvégzésére.

Az egyedi szoftverfejlesztés kiszervezés éppen ezért nem egyedi dolog. Nagyon sok cég, ha szeretne egy nagyot lépni, akkor külső fejlesztő céget bíz meg, olyat ami kifejezetten az adott projektre specializálódott. A kiszervezésnek többféle módja létezik, nézzük a legnépszerűbbeket:

  • A leggyakoribb, amikor egy cég megbíz egy egyedi fejlesztési projekttel egy csapatot. Az együttműködésük a projekt idejére szól, addig, amíg a szoftver elkészül.
  • Előfordulhat, hogy a megbízó cég leteszi a voksát egy fejlesztő cég mellett, és nemcsak egy projekt erejéig, hanem hosszú távon működnek együtt.
  • A harmadik megoldás, amikor a cégen belül működő IT csapatot bővítik egy fejlesztő cég alkalmazottaival.

Az egyedi szoftverfejlesztés kiszervezés előnyei

A kiszervezés rengeteg előnnyel bír a saját fejlesztői csapat felállításához képest. Nézzük, mik az outsourcing legnagyobb előnyei!

Kényelem

A kiszervezés egy igen kényelmes megoldás a cég számára. Persze ez nem jelenti azt, hogy a megbízó vállalatnak a továbbiakban semmi teendője nincs a projekttel, a fejlesztés ugyanis akkor lesz sikeres, ha a fejlesztői csapat és a megbízó szorosan együttműködik. Ennek ellenére a kiszervezés kényelmes megoldást kínál. A feladatok nem terhelik a munkatársakat, nem kell plusz időt és energiát fordítani a szoftverfejlesztésre, végeredményként egy kész szoftvert kapnak kézhez.

Költséghatékonyság

Bár elsőre az outsourcing tűnhet a költségesebb megoldásnak, ha a dolog mélyére ásunk, rájöhetünk, hogy pontosan ezzel lehet a költségeken faragni. Ha az IT kapacitás jó részét a fejlesztés foglalja le, akkor nem marad elegendő idő és figyelem a meglévő infrastruktúra üzemeltetésére, fejlesztésére és a hibák kezelésére. Ez az, ami miatt sokkal többe tud kerülni, ha nem szervezzük ki a fejlesztést. Arról nem beszélve, hogy a megfelelő tudás és létszám nélkül a folyamat hosszan elhúzódhat, de erről még a későbbiekben írunk.

Skálázhatóság

A skálázhatóságot általában a szoftverek kontextusában szoktuk használni. A fogalom lényege, hogy a fejlesztés egy bizonyos méretű és funkciójú szoftverrel kezdődik, ha azonban igény van rá, akkor ez könnyedén növelhető. Például a webshopba 100 terméket lehet felölteni, de ha hirtelen megnövekedik a termékkínálat, akkor ez a mennyiség könnyedén emelhető.

A skálázhatóság az egyedi szoftverfejlesztés folyamatára is alkalmazható. Hiszen kiszervezés esetén annyi fejlesztő áll csatasorba amennyire szükség van. Mivel a fejlesztő cég feltehetően több projekten is dolgozik, így a munkaerőt könnyedén át tudja csoportosítani oda, ahol arra nagyobb szükség van. Ha olyan fázisba ér a projekt, hogy minden erőre szükség van, akkor több fejlesztőt rendel a projekthez, ha csendesebb fázisban van, akkor kevesebbet. Ez egyben azt is jelenti, hogy így a költségek is racionalizálhatók.

Műszaki támogatás

A kiszervezés sajátossága, hogy nemcsak a fejlesztést, hanem az üzemeltetést is lehet outsourcingolni. Így a szoftver első lépéseit követően és még akár évekkel később is elérhető a műszaki támogatás.

Profi csapat

A fejlesztő cégekben jellemzően többféle tudás összpontosul. Megvan, hogy melyik csapattag mire specializálódik, ki mihez ért jobban. A fejlesztők egy meghatározott módszertan szerint dolgoznak, méghozzá úgy, hogy a legnagyobb hatékonyságot érjék el.

Az egyedi szoftverfejlesztés kiszervezés igen sok vállalat számára az egyetlen megoldás a fejlesztésre. Szerencsére az outsourcing, ahogy láthatjuk, megannyi előnnyel bír. A legfontosabb a megfelelő fejlesztő csapat kiválasztása, ami alapvetően határozhatja meg a projekt sikerét.

Ne kockáztass, bízd profi cégre a fejlesztést!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.