2022. július 08.

Egyedi szoftverfejlesztés: miért olvadnál be, ha kis is tűnhetsz

2022. július 08.

A szoftverfejlesztés, a weboldal és a PWA (progressive web app) fejlesztése egy cég életében általában egy nagy jelentőséggel bíró folyamat mind az előrehaladás szempontjából, mind pedig anyagi tekintetben. Éppen ezért ezt mindenki szeretné jól csinálni, a lehető legkevesebbet melléfogni és az sem hátrány, ha ár-érték arányban is jó döntést hoz az ember. Az egyedi szoftverfejlesztés egy testre szabott megoldás, ami jelentősen hozzájárulhat a cég fejlődéséhez, a célok eléréséhez. Nézzük, mi az az egyedi szoftverfejlesztés és miért veri kenterbe a dobozos megoldásokat!

Az egyedi megoldás ereje

Amikor egy cég szoftverfejlesztésbe szeretne fogni, akkor alapvetően két út áll előtte: dobozos, félkész megoldáshoz nyúl vagy pedig az egyedi szoftverfejlesztés mellett dönt. Szinte minden esetben az egyedi szoftverfejlesztés sokkal kielégítőbb eredményt hoz, de mielőtt belemennénk a részletekbe, gondolkodjunk csak el azon, hogy mit is jelent az egyediség ma, a XXI. században.

A mai világban a legféltettebb kincs a figyelem. Ha valaki készít egy weboldal, egy szoftver vagy egy mobil alkalmazás, esetleg egy PWA fejlesztésén gondolkodik, akkor valójában egy olyan platformot szeretne létrehozni, amivel képes felkelteni a felhasználók, a célközönség, a potenciális vásárlók figyelmét. Ez azonban soha nem volt annyira nehéz, mint ma!

Míg 1994-ben csupán 3000 weboldal létezett, ma már statisztikák szerint 1,88 milliárd. Ez a bőség nemcsak a weboldalakra jellemző, az Apple App Store-ból csaknem 2 millió, a Google Play Áruházból pedig 2,87 millió mobil appot tölthetünk le. Ez annyit jelent, hogy óriási a verseny a felhasználók figyelméért, így egy cég sem engedheti meg magának, hogy a szoftverfejlesztés kérdését félvállról veszi.

Kitűnni azonban sokkal egyszerűbb az egyedi dolgokkal. Ha valaki kész vagy félkész megoldást választ, akkor könnyen belefuthat abba, hogy a konkurens cégnél visszaköszön az általa is használt sablon, ami az eredményesség szempontjából finoman szólva nem túl szerencsés. Ha pedig a szoftvert belső használatra szánják, akkor az okozhat problémát, hogy a kész program költséges, de mégsem old meg minden problémát, így további szoftverek, lehetőségek után kell nézni a hiányosságok kiküszöbölésére.

Az egyedi szoftverfejlesztés azonban lehetőséget kínál arra, hogy a cég megmutassa magát, felkeltse a közönség figyelmét, illetve olyan szoftvert hozzon létre, ami maradéktalanul igazodik az igényekhez. A következőkben bemutatjuk, hogy milyen előnyökkel bír az egyedi szoftverfejlesztés és hogy zajlik a folyamat.

Mi az az egyedi szoftverfejlesztés?

Az egyedi szoftverfejlesztés lényege, hogy a cég nem már meglévő vagy félkész programokat használ, hanem a vállalat igényeire szabva, egyedi szoftvert fejleszt. Vegyünk egy egyszerű példát: van egy futárcég, ahol 10 futár dolgozik. Az ő munkájukat kell összehangolni. Ahhoz, hogy ez hatékonyan menjen, a vállalat szeretne egy interaktív szoftvert, amin keresztül történhet a feladatkiosztás, a munkaidőbeosztás, az útvonalak megtervezése stb. Az egyik, amit tehet, hogy választ egy már kész szoftvert, amit kín keservesen megpróbál a cég profiljára szabni, valószínűleg nem túl sok sikerrel. A másik megoldás az egyedi szoftverfejlesztés, amivel pontosan olyan lehet ez a szoftver, amire szükség van. Nincs benne se több, se kevesebb funkció, csak az, ami kell, de az magas minőségben.

Az egyedi szoftverfejlesztés előnyei

Számos előnye van annak, ha valaki az egyedi szoftverfejlesztés mellett dönt legyen szó egy PWA, egy webstruktúra vagy egy app fejlesztéséről. Ezek közül mutatjuk be a legfontosabbakat! Nézzük miért jobb választás az egyedi fejlesztés, mint a dobozos!

Egyedi problémára egyedi megoldás

Az egyedi szoftverfejlesztés előnye, hogy egyedi, vagyis, hogy teljes mértékig az igényekhez igazodik, nem pedig egy sablonhoz. Ennek eredményeképpen egy olyan szoftver jöhet létre, ami pontosan illeszkedik a problémához, technológiai szempontból pedig a meglévő infrastruktúrához. Használhatóság szempontjából beelőzi a dobozos megoldásokat, arról nem beszélve, hogy az áttekinthetőség, a folyamat automatizáció és így a munka hatékonyság is magasabb lehet.

Egyszerű frissítés

Az egyedi szoftverek a megrendelő számára készülnek el, így ha változtatásra, frissítésre van szükség, ez bármikor könnyedén megtehető. Nincs ez azonban így a dobozos megoldásoknak, ahol meg kell várni, hogy a szoftvercég kiadja a frissítést. Az is megeshet azonban, hogy a szoftvercég csődbe meg vagy egyszerűen csak megszünteti ezt a terméket, és nem lesz több támogatás, update. Ebben az esetben a szoftverhasználó cég húzza a rövidebbet, hiszen át kell állnia egy másik megoldásra, ami roppant költséges.

Gazdaságos

Általánosságban elmondható, hogy  a dobozos szoftver alkalmazása sem pusztán annyi, hogy a cég kifizeti a díjakat, aztán használhatja is. Vagyis elméletben így van, nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a kész megoldásokat is be kell illeszteni valahogy, előfordulhat, hogy csiszolni kell a lehetőségekhez mérten, ami bizony munkaórában kifejezhető költség.

Arról nem is beszélve, hogy a dobozos szoftver esetén könnyebben mellényúlhatunk, lehet, hogy azt gondoljuk, hogy az adott szoftver jó megoldás lesz a problémákra, valójában azonban mégsem. Ez a tanulópénz igen drága tud lenni, amit az egyedi szoftverfejlesztés esetén nem kell megfizetni.

Biztonságos

Általánosságban elmondható, hogy a kész, dobozos termékek kevésbé biztonságosak, mivel könnyű őket kiismerni. Elegendő csak egy felhasználási ponton bejutni, megeshet, hogy a hackerek más felhasználóknál is zöld utat kapnak, legalábbis könnyebb dolguk lesz. Az egyedi fejlesztéseket egyedi biztonsági struktúra védi, amin sokkal nehezebb áthatolni.

Technológiailag független

Az egyedi szoftverek jellemzője a technológiai függetlenség. Nem építenek más erőforrásokra, nem követelnek olyan körülményeket, amelyek nincsenek kialakítva. Abból indulnak ki, ami rendelkezésre áll. A dobozos megoldásoknál ezzel szemben igen gyakoriak a ráépülések és az olyan követelmények, amelyek megteremtése plusz költséget jelent a cég számára.

Teljes tulajdonjog

Az egyedi szoftverfejlesztés esetén a teljes tulajdonjog a megrendelőt illetni. Nem kell azt megvásárolni, előfizetni, különféle jogdíjakkal kalkulálni, hiszen a szoftver tulajdonosa maga a megrendelő.

Rugalmas

Az egyedi szoftverek legfontosabb jellemzője a rugalmasság. Mindig pontosan olyanok, amilyenekre szükség van, hiszen az igényekhez igazodnak. Így ha azok változnak, akkor egyszerűen lehet módosítani a szoftveren is. Egy hosszú távú megoldás, hiszen a későbbiekben felmerülő problémákhoz is képes adaptálódni, nem úgy mint egy dobozos szoftver, ami erre nem alkalmas.

Az egyedi szoftverfejlesztés folyamata a SynerinSoftnál

A SynerinSoft az agilis módszertant követi. Bármilyen projekt kerüljön az utunkba, a tudásunk legjavát adva, modern szemlélettel állunk a feladathoz. Hisszük, hogy a lehetetlen nem létezik és ezt minden nap bizonyítjuk is. A fejlesztés folyamata több lépésből áll, ezen halad végig a fejlesztő csapat és a megbízó, a végeredmény pedig a kész szoftver.

  • Felmérés: Ez az előkészítési fázis, amely során a szoftverfejlesztő cég feltérképezi a megbízó céget és azt, hogy mit szeretne, mik az igények. Ezt követi az üzleti elemzés, ami egyébként a teljes folyamaton végighalad. Különösen nagy figyelmet kell szentelni a UX/UI design szempontjainak, ami a siker kulcsa lehet.
  • Tervezés: Ez a kidolgozási fázis, ami alatt a fejlesztő cég készít több megoldási tervet a vázolt problémára. A tervek elkészítésekor az UX/UI elemeinek megtervezése is megtörténik, illetve választ kapunk a háttérrendszerek támogatásának kérdésére is.
  • Kivitelezés: Megvalósítási fázis alatt elkészül a szoftver. A folyamat során a megbízó és a szoftvercég szoros kapcsolatot tart, folyamatosan egyeztetnek. A hibák kiszűrésének legjobb módja a tesztelés, amit a fejlesztés több pontján is elvégeznek a tesztelési fázis alkalmával. Az utolsó szakaszban a megbízó megkapja a kész szoftvert a fejlesztési dokumentációval együtt.
  • Utánkövetés: a végső fázis során a naprakész rendszer érdekében a további igényeket érdemes egyeztetni, amiket aztán az utánkövetés/jogszabálykövetés keretében lehet beépíteni az elkészült rendszerbe.

Az egyedi szoftverfejlesztés során többféle programozási nyelv alkalmazható, például a .NET , a C#, a Java, a Javascript vagy éppen az SQL.

Ami a technológiát illeti, a projektek nagy részét .NET Core keretrendszerre építjük, mivel a .NET széleskörűsége rugalmasságot enged, de mégis biztosítja a hatékonyságot. Az Azure felhő erőforrásaira és az MS SQL adatbázis szerverekre is támaszkodunk a megvalósítás során.

Kíváncsi vagy, hogy dolgozunk a gyakorlatban? Vedd fel velünk a kapcsolatot és bemutatjuk!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.