2023. augusztus 30.

IT munkaerő: nem terem minden bokorban profi informatikus

2023. augusztus 30.

Az igényekhez illeszkedő IT kapacitás biztosítása elengedhetetlen a modern szervezetek számára. Vállalattól függ, hogy mekkora informatikai háttérre és támogatásra van szükség, ha azonban megbízható infrastruktúrát szeretnénk felépíteni és működtetni, akkor profi IT-sokkal kell dolgoznunk. Milyen a jó IT munkaerő, miért nehéz megtalálni, és milyen út áll a cégek előtt? Ebben a blogposztban megkeressük a válaszokat ezekre a kérdésekre!

A technológia fejlődése, a digitalizáció fellendülése magával hozta, hogy egyre több és több informatikai szakembert alkalmaznak a cégek. Nem mindegy azonban, hogy kire bízzuk az IT feladatok ellátását. Mielőtt felvázolnánk, hogy milyen lehetőségek állnak a cégek előtt, nézzük meg, hogy milyen is a jó IT munkaerő!

Milyen a jó IT munkaerő?

Fanatikus

Vannak azok a szakemberek, akiket nem hoz lázba a munkájuk és vannak azok, akik a végletekig lelkesednek érte. Az IT területén különösen igaz, hogy aki komolyan vehető ebben az ágazatban, az kicsit fanatikus, az informatika, a technológia a szenvedélye. Nagyon fontos, hogy az IT-s szeressen tanulni, ugyanis folyamatosan fejlődni és képezni kell a tudását.

Képben van

Ha olyan IT munkaerőt szeretnénk megbízni, aki hatékonyan tudja szolgálni a cég gyarapodását, akkor lényeges, hogy az illető értse, hogy milyen a szervezet informatikai vérkeringése, az adatáramlása, tudja, hogy mi miért történik. Nagyon fontos, hogy képes legyen megérteni az üzlet működését, vagyis az informatikai mellett üzleti vénával is rendelkezzen.

Jól kommunikál

Elcsépeltnek hangozhat, a jó kommunikáció azonban a profi IT-s ismérve. Aki igazán érti a dolgát, az a soft skillekben is jól teljesít, képes a szakmai nyelvet „lefordítani” az ügyfelek számára, akik valószínűleg laikusként a szakkifejezésekben nem annyira jártasak.

Miért nehéz jó csapatot összeállítani?

Azok a cégek, akik szeretnének előre haladni, nem tudják megkerülni az informatikai tudás bevonását. Ez azonban nem is olyan egyszerű. Mutatjuk, hogy miért!

Az IT hiányszakmák

A hiányszakmákról rengeteget lehet hallani, nos, az informatika területén több olyan specializáció, szerepkör is van, ami bele esik ebbe a kategóriába. Nagyon keresettek az IT piacon, de ehhez képest kevés van a szoftverfejlesztőkből, akik jártasak a .NET, a Java, a JavaScript és a Python világában, de legalább ennyire van igény a big data elemzéshez és a felhő alapú rendszerek felépítéséhez és működtetéséhez értő szakemberekre. Mivel kevés a profi, ezért hatalmas a verseny. Ha egy cég maga szeretné összeállítani például a fejlesztői csapatát, akkor hosszas keresgélésre kell készülnie, a legjobbak megtalálása ugyanis óriási kihívás.

Specializált tudásra van szükség

Az informatika egy szerteágazó terület. Ha valaki IT-s szakember, akkor jellemzően van néhány programozási nyelv, keretrendszer, néhány terület, amiben jártasságot szerez, például webshop fejlesztés, PWA fejlesztés, natív app fejlesztés stb. Nem mindegy tehát, hogy mi a cél, milyen feladatot szánunk az IT munkaerőnek, hiszen ez alapján kell keresni.

Kitágult az IT alkalmazási területe

Míg régebben meglehetősen zárt volt, hogy mely területeken lehet szükség informatikai szakemberekre, addig ma már, a digitalizációnak köszönhetően minden cég életében eljön az a pont amikor belátja, hogy szükség van az IT munkaerő bevonására. Ez azt eredményezi, hogy sokkal nagyobb lesz a verseny a profikért.

A technológia gyorsan változik

A jó munkaerő megtalálását tovább nehezíti, hogy az IT szektor folyamatosan változik. Napról napra jelennek meg új szoftverek, megoldások, innovációk, amiket követni kell, mivel ellenkező esetben a technológia vágtató szekere elsuhan mellettünk és csak futhatunk majd utána.

Két út a vállalkozások előtt: külsős vagy belsős csapat?

Ha valakinek informatikai kapacitásra van szüksége, akkor két út áll előtte: az egyik, hogy saját csapatot toboroz, a másik pedig, hogy megbíz egy külsős céget. A fent bemutatott munkaerőhiány és nehézségek miatt a saját csapat toborzása elég göröngyös út. Nehéz jó munkaerőt találni cégként, aki hosszú távon támogatja a vállalatot.

A külsős csapat megbízása ehhez képest sokkal több előnnyel járhat. Ha profikra bízzuk a munkát, akkor biztosak lehetünk abban, hogy valóban el is készül, nem kell attól tartani, hogy az IT kapacitást más céges problémára kell irányítani, a fejlesztés pedig addig áll.

Egy IT-s cég törekszik arra, hogy olyan munkaerőt gyűjtsön maga köré, aki specializált tudással rendelkezik, így biztosítható, hogy ki tudja szolgálni az ügyfelek igényeit. Tehát sokféle tudás érhető el a cégen belül, ráadásul a rendelkezésre álló kapacitás skálázható. Ha egy projekt felpörög, akkor egyszerűen be lehet vonni több embert. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem kell fixen alkalmazni embereket, hanem valóban a ledolgozott munka után kell csak fizetni, így összességében költséghatékonyabb megoldás lehet, mint egy saját csapat felállítása.

A SynerinSoftnál segítünk valóra váltani az álmaidat! Egyedi szoftverfejlesztésre vagy üzemeltetésre, esetleg PWA fejlesztésre, kihelyezett Senior IT munkaerőre van szükség a cégben? Mondd el nekünk, hogy milyen szoftver szolgálná az üzleti céljaidat, és mi elmondjuk, hogy hogyan valósítható meg.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.