Mi az a PWA?

2022. március 04.

Az alkalmazások ma már az életünk minden területén jelen vannak, használjuk őket munka közben, szórakozás céljára, tanuláshoz és még megannyi élethelyzetben. Az appok új generációja a PWA, vagyis progressive web appl. Ezek olyan programok, amelyek webes fejlesztéssel készülnek, mégis egy applikáció felhasználói élményét képesek nyújtani. Nézzük, hogy működnek és mit kell tudni róluk!

Mit nevezünk webalkalmazásnak (PWA)?

A webalkalmazások távoli szervereken tárolt és az internetek keresztül a felhasználóig eljuttatott programok. Ezeket a hagyományos webes technológiákkal hozzák létre (CSS, HTML, JavaScript), de a hagyományos mobil applikációk előnyös tulajdonságaival bírnak. A webappok a mobil képernyőjén rögzíthetők, ennek köszönhetően úgy jelennek meg mint a natív appok.

A PWA működési mechanizmusa

A webappok esetén a felhasználók által küldött kéréseket az alkalmazásszerver, a feladatokat egy webszerver, az adatokat pedig az adatbázis tárolja.

Ez a gyakorlatban a követkőképpen néz ki: a felhasználó egy parancsot ad ki az alkalmazásban vagy a böngészőben az interneten keresztül a webszerver felé. Ezt megkapja a webalkalmazás szerver, végrehajtja a parancsot (például elvégez egy keresést), az eredményt pedig elküldi a webszervernek, majd megjelenik a felhasználó képernyőjén.

A progresszív web appok előnyei

A PWA igen rugalmas, ennek köszönhetően számos helyzetben jól alkalmazható. Vegyük sorra, milyen jó tulajdonságai vannak a PWA-nak!

Nem foglal helyet az eszközön

A PWA igen előnyös tulajdonsága, hogy nem kell telepíteni a használt eszközre, így helyet sem foglal, nem fogyasztja olyan mértékben az eszköz erőforrásait.

Automatikusan frissül

Mivel nem kell letölteni a webappot, nem kell a karbantartására, frissítésére sem külön figyelmet fordítani. Ezeket központilag, a fejlesztők végzik el, így biztosítható, hogy mindenki ugyanazt, a legfrissebb verziót lássa a készülékén.

Bárhonnan elérhető

Webböngésző segítségével ezek az alkalmazások bárhol és bármikor elérhetők. Amennyiben a böngésző megfelelő, eszköztől és platformtól függetlenül lehet őket alkalmazni.

Csökkenti a kalózszoftvereket

Az előfizetéses progresszív web applikációknak köszönhetően a kalózszoftverek terjesztése jelentősen visszaeshet.

A webalkalmazások nemcsak a felhasználók, hanem a cégek számára is előnyösek. A vállalatok segítségükkel egyszerűsíthetik a működést, növelhetik a hatékonyságot és csökkenthetik a fejlesztési és működtetési költségeket is.

A Synerinsoft elkötelezett híve az innovatív megoldásoknak. A jövő a progressive web applikáció, ezt pedig már számos nagyvállalat (például Instagram, Uber, Twitter, Forbes, Financial Times) is felismerte. Csatlakozz az újítók táborához! Segítünk az első lépésekben!
 
A blogposzt a Tech Funnel cikke alapján készül!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.