2022. június 23.

Microsoft Azure: profizmus a felhőben

2022. június 23.

A felhő ma már az alapvető internetes technológiák táborát erősíti. A Cybersecurity Ventures statisztikái szerint 2025-re már több mint 100 zettabájt adatot tárolnak majd a felhőben, az összes tárolt adat felét. Ahhoz, hogy a felhő minél több folyamat része legyen, jól megalapozott háttérre van szükség, olyanra, mint amilyen a Microsoft Azure is. Mai bejegyzésünkben megismerjük közelebbről ezt a nyilvános számítási felhőt. Nézzük, mit kell tudni róla!

Mi az a Microsoft Azure?

A Microsoft cloud computing platformja, mi lehetőséget kínál arra, hogy használatával alkalmazásokat készítsenek, telepítsenek és futtassanak a Microsoft adatközpontjain keresztül. Korábban más neveket is viselt ez a ma már népszerű platform, így például hívták Windows Azure-nak, Windows Cloud-nak és Windows Strata-nak is. Ahhoz, hogy megértsük a fontosságát, érdemes néhány szót ejteni arról, hogy mi is az a cloud computing?

A cloud computing, vagyis számítási felhő lehetővé teszi, hogy az alkalmazások egy távoli eszközön fussanak, így nem foglalják a helyet azon az eszközön, amelyiken használják, nem terhelik, nem használják annak kapacitását.

Az Azure platformra .NET nyelveken íródott alkalmazásokat készítenek a fejlesztők, amiket aztán könnyedén feltölthetnek és frissíthetnek az igényeknek megfelelően.

A számítási felhő megannyi szolgáltatást kínál, több mint 200 félét. Ezek között szerepel az adatmenedzsment, a különféle számítások elvégzése, a tárolás és a mobil szolgáltatások is. Mindezt olyan megoldások teszik lehetővé, mint az Iaas (Infrastructure as a Service, PaaS (Platform as a Service és SaaS (Software as a Service).

A Microsoft Azure előnyei

A Azure számos előnnyel bír, amelyeknek köszönhetően a Fortune 500 vállalatok jó részét is sikerült meggyőznie. Ezek közül a legfontosabbak:

 • Rugalmas: a platform jellemzője, hogy rugalmasan alakítható, sokféle operációs rendszert, nyelvet, eszközt és keretrendszert támogat.
 • Megbízható: a Microsoft 99,95%-os rendelkezésre állást garantál, illetve 0-24 órás technikai támogatást a hét minden napján.
 • Gazdaságos: a felhő alapú megoldásokra általában igaz, hogy csak azért kell fizetni, amit valójában használ az előfizető. Nincs ez másként az Azure esetében sem.
 • Globális: szerte a világon 42 Azure adatközpont van, ez a szám pedig folyamatosan bővül.

A Microsoft Azure szolgáltatásai

Az Azure több mint 200 szolgáltatást kínál, amelyeket 18 kategóriába lehet besorolni. A főbb szolgáltatások a következők:

Számítási szolgáltatások

 • Virtuális gép
 • Felhőszolgáltatás
 • Service Fabric

Hálózatépítés

 • Azure CDN
 • Virtuális hálózat
 • Azure DNS

Tárolás

 • Blob Storage
 • Lemeztárolás
 • Fájltárolás

Mire használható az Azure?

A Microsoft Azure felhasználási köre igen széles. Nagyon sok helyzetben kiváló szolgálatot tehet, ezek közül mutatunk be néhányat.

Alkalmazásfejlesztés

Az Azure platform alkalmas arra, hogy különféle alkalmazásokat hozzanak létre a segítségével. Lehetővé teszi a hatékony és gyors munkavégzést és a minőségi munkát.

Tesztelés

Nemcsak a fejlesztés lehetséges a platformon, hanem a kidolgozott és készülő alkalmazások tesztelése is, ami szavatolja, hogy jól funkcionáló alkalmazások kerüljenek végül a felhasználók elé.

Alkalmazástárhely

Miután elkészült az alkalmazás és megtörtént a tesztelés, az Azure ezt követően sem engedi el a fejlesztők kezét, lehetővé teszi ugyanis az üzemeltetést is.

Virtuális gépek létrehozása

Hatalmas előny, hogy a számítási felhőben bármilyen konfigurációban létre lehet hozni virtuális gépeket.

Szinkronizálás és integrálás

Az Azure rendszere alkalmas arra is, hogy megkönnyítse a virtuális eszközök és könyvtárak szinkronizálását és integrálását.

A Synerinsoft egyedi szoftverfejlesztésre specializálódott informatikai vállalkozás. Hiszünk a fejlődésben, a modern technológiában és megoldásokban. Követjük a trendeket és tudjuk, hogy nincs lehetetlen, csak meg kell találni a megoldáshoz vezető utat, ami olykor nem is olyan egyszerű. Ahhoz, hogy megvalósítsuk az álmokat, profi háttérre van szükség. Ilyen a Microsoft Azure is, amit előszeretettel használunk a projektjeink megvalósítása során.

Lépj kapcsolatba velünk, és segítünk elindulni az innováció útján!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.