2022. október 24.

Miért olyan népszerű a C# és miért fog a kedveltsége a jövőben is növekedni?

2022. október 24.

A C# kétségkívül az egyik legkedveltebb programozási nyelv a világon, a TOP 5 programnyelv között szerepel. Valójában mennyire népszerű a C# és mi a több mint 20 éves múltra visszatekintő Microsoft-termék titka? Ennek jártunk utána!

A C# története

A C Sharp egy olyan objektumorientált programozási nyelv, amit a Microsoft fejlesztett ki a .NET keretrendszer részeként. Leginkább a C++-re és a Java elemeire épít, vannak azonban olyan jellemzői is, amelyek egyik nyelvhez sem kötődnek.

A C# első verzióját a Microsoft által fejlesztett .NET keretrendszer programnyelveként adták ki. A fejlesztők törekedtek arra, hogy egy olyan nyelvet hozzanak létre, ami egészséges egyensúlyt teremt a gyorsaság és a programozói szabadság között.

Anders Hejlsberg vezette a C# fejlesztését, ő volt az, aki a Turbo Pascal tervezésében is óriási szerepet vállalt. 1999-ben alakult meg az a csapat, akit a .NET programozási nyelvének kidolgozásával megbíztak. A nyelv kezdetben a COOL (C-like Object Oriented Language) nevet viselte, végül pedig 2000-ben mutatták be, akkor már C Sharp néven, a PDC konferencián a .NET-tel és az ASP.NET-tel együtt. A közönség fogadtatása vegyes volt: sokan úgy gondolták, a tervezők csupán lemásolták a Java-t, maga Anders azonban azt nyilatkozta, hogy a C++-hoz közelebb áll az új programnyelv.

Mi jellemzi a C#-ot?

Ez egy modern, objektumorientált nyelv, ami rugalmasan használható, akár nagyívű programok írásához is. Jellemzője, hogy modulokból, vagyis fordítási egységekből áll, melyek szerkezete azonos.

A programnyelvben az utasításokat követően pontosvesszőt kell tenni, ezzel lehet jelölni a határokat. Lényeges, hogy a kis és nagybetűk is jelentőséggel bírnak, a változók az angol ABC betűi lehetnek, illetve jelek és számok, ékezeteket azonban tilos használni. A blokkokat kapcsos zárójellel kell jelölni. Minden blokk nyitánya és zárása egy kapcsos zárójel.

A C# népszerűsége

A C Sharp programozás népszerű, és ezt a statisztikák is igazolják. A Tiobe programozói közösség által jegyzett index szerint a C# értékelése 2021 tavaszáról 2022 tavaszára 2 teljes százalékponttal növekedett. Míg 2021-ben 4,41%-os értékelést kapott, addig 2022-ben 1,98 százalékponttal magasabbat, vagyis 6,39%-ot. A Tiobe az egyik legérettebb nyelvnek nevezte a C#-ot és azt prognosztizálta, hogy idővel átveheti majd a C nyelv helyét, ami az index TOP 3 nyelvének az egyike.

A Tiobe index egy összetett arányszám, ami az adott programnyelv nevét tartalmazó keresések alapján áll össze. Ehhez a népszerű keresőmotorok adatait használják fel, egészen pontosan 25 keresőmotor eredményeire alapoznak. Megmutatja, hogy az egyes programozási nyelvek milyen népszerűségnek örvendenek.

A Tiobe listáján a C# 2022 tavaszán az ötödik helyen állt, 6,39%-kal, előtte volt a C++ 8,83%-kal, a Java 10,99%-kal, a C 11,59%-kal, illetve a Python 12,74%-os értékkel.

Minek köszönheti a népszerűségét?

A C# népszerűségének hátterében több tényező is áll. Ezek egyike a nyílt forráskód, ami egyszerűvé teszi a kooperációt más fejlesztőkkel. Könnyen használható, logikusan épül fel, a .NET keretrendszer pedig szilárd alapot biztosít.

A funkcionális programozási nyelv köré hatalmas és aktív közösség épült fel. Legyen bármilyen kérdése az embernek, szinte biztos, hogy a fórumokon választ talál rá, vagy legalábbis valakit, aki segít a probléma megoldásában. A fejlesztők közössége motiválja a felhasználókat arra, hogy megéri a C#-ot használni.

A Unity játékmotor lehetővé tette C# alkalmazásával a játékfejlesztést. Olyannyira igaz ez, hogy a legkedveltebb játékok harmada készül ezzel a programnyelvvel, vagyis 770 millió aktív felhasználó gyűri ezeket a programokat.

Az objektumközpontú C# előnye, hogy a felhasználók nem maradnak frissítések nélkül. A Microsoft és az új funkciók gondoskodnak arról, hogy a legújabb verziót akarják a felhasználók.

Alkalmazási köre meglehetősen széles, mind mobil, mind pedig számítógépes eszközökre lehet vele fejleszteni. A paletta pedig folyamatosan bővül: egyre nagyobb teret nyer a gépi tanulás világában, ami óriási jelentőséggel bír. Ha ezen a területen érdeklődésre tart számot és hatékonyan alkalmazható, akkor minden bizonnyal a népszerűsége hatalmasat fog ugrani a C# programnyelvnek.

Az előnyök sorából nem hiányozhat a tény, hogy a C# könnyen tanulható, ami azt jelenti, hogy akár kezdő programozók számára is kiváló választás. Köszönhetően annak, hogy objektumorientált, igen hatékonyan lehet vele haladni, arról nem is beszélve, hogy a kezdők lépéseit a Microsoft alapos dokumentációval támogatja.

A SynerinSoft a modern szoftveres megoldások élharcosa. Minden helyzetben megtaláljuk azt a megoldást, ami a leghatékonyabb és a legjobb eredményt hozza. Ismerd meg, hogyan dolgozunk!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.