2021. december 10.

Mobil app: forradalom az e-kereskedelemben

2021. december 10.

A mobil app ma már nemcsak a cég státuszához, pozícionálásához szükséges, hanem a fejlődés egyik legfontosabb eszköze a kereskedelemmel foglalkozó cégek számára. A statista.com felmérése szerint 2021-ben a kereskedelmi webhelyek látogatásának 70%-át tették ki a mobil eszközök, ami praktikusan annyit jelent, hogy az e-kereskedelem közel háromnegyede mobilon keresztül bonyolódott.

A mobil app helyzete

A mobil alkalmazás olyan szoftver, amely az okostelefonokon, táblagépeken fut. Jellemzőjük, hogy mindenkor és mindenhol kéznél vannak, hiszen a mobil eszközök révén ott lapulhatnak több milliárd ember zsebében.

2020-ban az egész világon 218 milliárd applikációt töltöttek le, ami elképesztő mennyiség és egyben óriási lehetőség a cégek számára. Segítségükkel ugyanis a márkák közvetlenül a „személyes terükben” szólíthatják meg a vásárlókat, ha pedig üzeneteiket jól célozzák és megfelelő formában tálalják, akkor az egyenes út lehet a sikerhez.

A COVID-19 járvány alapvetően alakította át a vásárlási szokásokat. A lezárások következtében az emberek otthonaikban ragadtak, a kapcsolatot pedig jellemzően mobil eszközök segítségével tartották a külvilággal. 2020-ban egy felhasználó átlagosan naponta 4 órát és 10 percet töltött a mobileszköz használatával, ami 20%-kal haladta meg az előző évet.

Ebből a nagy figyelemből a kereskedőknek is jutott.

Az appannie.com adatai szerint a tavalyi évben a shopping alkalmazások használatával 82 milliárd órát töltöttek összességében a felhasználók, ami 30%-os emelkedés az előző évhez képest.

De vajon hogy képesek az alkalmazások növelni a bevételeket? Milyennek kell lennie egy appnak, hogy valóban betöltse funkcióját?

Mit kell tudnia egy mobil appnak, hogy sikerre vigye a bizniszt?

Egyediség

Csak az Apple App Store-ban jelenleg 3,6 millió alkalmazás található. Ez azt jelenti, hogy nehéz olyan területet mondani, ahol ne kellen a konkurenciával szembesülni. Ez az oka annak, hogy akkor tud igazán sikeres lenni egy mobil app, ha kreatív ötleten alapszik és van benne valami plusz, valami, ami egyedivé teszi, megkülönbözteti a versenytársaktól.

Felhasználóbarát kialakítás

Mobil app és felhasználói élmény

A felhasználói élmény dobogós sikerkritérium. Az emberek ma már arra vágynak, hogy az online térben eltöltött idő, még a mobil eszközökön is, élményt adjon. A vizualitása magával ragadó legyen, a használata egyszerű, de ne legyen túl primitív sem, ez ugyanis a komolyabb felhasználókat eltántorítja.

Aktív kapcsolattartás

A mobil applikáció hatalmas előnye, hogy tökéletes eszköz az ügyfélkapcsolatok ápolására. A push értesítések segítségével könnyedén lehet tájékoztatni a felhasználókat az új akciókról, termékekről, a friss hírekről. Lényeges azonban, hogy a push üzenet tartalma és gyakorisága alaposan megtervezett legyen. Ha ugyanis túl sok és nem releváns tartalmú értesítés érkezik, akkor az azt fogja eredményezni, hogy a user egyszerűen kikapcsolja az értesítéseket.

A mobil adottságaira épít

Az applikációk jellegzetessége, hogy a mobil eszköz adottságaira építenek, arra egy weboldal nem képes. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy használja a telefon GPS adatait és hozzáférhet a kamerához is. Olyan funkciók ezek, amik jelentősen növelhetik az értékesítés sikerét.

Elköteleződést segíti

Alapvetően elmondható, hogy ahhoz, hogy valaki letöltsön egy alkalmazást, kell egyfajta elköteleződés, nem úgy mint a weboldal esetén. A honlap böngészéshez ugyanis a weblap címének beírásán kívül semmi másra nincs szükség, itt azonban a letöltést kezdeményezni kell, a push értesítéseket jóvá kell hagyni. Ezen felül azonban a jól felépített appok a hűségprogramokkal, törzsvásárlói kedvezményekkel növelhetik a vásárlók elköteleződését.

AR, AI és ML bevetése

A mesterséges intelligencia és a gép tanulás soha nem látott távlatokat nyit a marketingben. Segítségükkel a vásárlói szokások jobban kiismerhetők és feltérképezhetők, aminek eredményeképpen személyre szabott ajánlatokat lehet összeállítani, az érdeklődésnek megfelelő termékeket lehet ajánlani. A virtuális valóság pedig az egyedi felhasználói élmény kiteljesítéséhez járul hozzá. Például a virtuális próbafülkék segítségével a vásárló akár „fel is próbálhatja” a kiszemelt ruhadarabot.

A mobil appok szerepe az e-commerce világában egyre inkább felértékelődik. Az időről időre napvilágot látó technológiai újításoknak köszönhetően hatékonyabb lesz a mobil kereskedelem, ami a cég offline létezésére is pozitív hatást gyakorol. Az eredmények már most is meggyőzőek, ez a trend pedig feltehetően a jövőben is folytatódni fog.

Tartozz a haladókhoz és ne a lemaradókhoz! A Synerinsoft segít, hogy a mobil applikáció a cég fejlődésének motorja legyen!

 

 

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.