Mobilapplikáció-készítés: igen vagy nem?

2021. július 23.

Az okostelefonok térnyerése magával hozta az applikációk számának megsokszorozódását. Ma már szinte mindenhez találhatunk egy appot, ami megszínesíti, egyszerűvé teszi az adott tevékenység elvégzését, a szolgáltatások igénybevételét. Ez a számokban is megmutatkozik, tekintve, hogy a mobilozással töltött idő 90%-ában valamilyen mobilapplikáció használatára kerül sor.

A mobiltelefonok térnyerése olyan mértékű, hogy már csaknem minden ember zsebében ott lapulnak ezek a „mindent tudó” készülékek, melyek amellett, hogy kitárják a világot, meghatározzák életünket, mindennapjainkat.

Mobilapplikáció népszerűségének okai

Mobil applikáció népszerűségének okai

A mobil appok azért tudnak ennyire népszerűvé válni, mert egyszerűséget hoznak az emberek életébe. Adott, megszokott módon elvégzett folyamatot sokkal felhasználóbarátabbá, költséghatékonyabbá tesznek, miközben az emberek időt spórolnak meg.

Példának okáért gondoljunk csak egy egyszerű táplálkozási applikációra, mely segítségével a felhasználó naplózni tudja az elfogyasztott ételeket, nem kell keresgélni azok tápanyagtartalmát, füzetbe írogatni, elegendő csupán néhány kattintással felvinni az appba. De vehetünk példaként egy banki applikációt is, ami lehetővé teszi az egyszerű banki ügyintézést, nem kell felkeresni a weboldalt, megadni a belépési adatokat, hanem néhány mozdulattal elvégezhető egy utalás, egy lekérdezés.

Válasz a keresletre

Az emberek tehát szeretik és keresik a kényelmes megoldásokat, ebből pedig ma már bőven válogathatnak. A két legnagyobb applikáció áruházban közel 5 millió alkalmazás elérhető, vagyis bőséges a választék akár egy-egy szűkebb kategóriában is.

Ez a hatalmas szám óriási versenyt eredményez. A fejlesztők folyamatos időnyomás alatt dolgoznak, hiszen annak van esélye megnyerni a felhasználókat, aki a leggyorsabb. A gyorsaság azonban nem mehet a minőség rovására. Egy jó app átgondoltan van felépítve, minden gomb, funkció egyértelmű, még akár egy olyan ember számára is, aki digitálisan kevéssé tapasztalt.

Mobil applikáckó készítés: Play Store és App Store

Az applikációkat online áruházakban lehet letölteni és/vagy megvásárolni. Két nagy mobilalkalmazás-áruház uralja ezt a piacot, amik mellett a kisebb áruházak kevéssé tudnak labdába rúgni. Az egyik óriás a App Store, ahonnan iOS rendszerre fejlesztett applikációkat lehet letölteni, a másik pedig a Google Play, ahonnan Android rendszerekre készült appokat lehet beszerezni.

Reszponzív vagy app?

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért érdemes belevágni az app fejlesztésbe? Nem elegendő a reszponzív weboldal fejlesztés? A válasz az, hogy attól függ. De jó eséllyel a reszponzivitás nem lesz elegendő.

Az, hogy egy weboldal mobilon is szépen jelenjen meg, ma már alapkövetelmény, vagyis nem elegendő a sikerhez. A felhasználók már nemcsak vásárolni, tájékozódni szeretnének, hanem vágynak valami pluszra, valami érdekesre, megnyerőre, amit egy egyszerű weboldal nem tud megadni. Nem úgy a mobil app!

Kinek éri meg a mobil applikáció készítés?

A mobil app fejlesztés igen sok lehetőséget rejt magában, fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy jelentős költségekkel jár. Komplexitástól és designtól függően néhány százezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet a fejlesztés költsége, amit nem mindenki engedhet meg magának. Éppen ezért, a cégek kétszer is megfontolják, hogy belevágjanak-e a fejlesztésbe.

Amennyiben a felhasználói élményt fokozza az app és értelmes, illeszkedő szerepet lehet rá osztani, akkor mindenképpen megéri a fejlesztés. Nem elhanyagolható az sem, hogy ki a célcsoport, ők mennyire hajlanak az apphasználatra, jellemzően ugyanis a fiatalok körében ezzel a megoldással nagyobb sikereket lehet elérni. Érdemes felmérni, hogy a konkurencia állt-e már elő valamilyen alkalmazással, és az milyen sikert aratott.

Kinek éri meg a mobil applikáció készítés?

Vannak olyan esetek, amikor kifejezetten ajánlott az applikáció készítés. Például, ha egy olyan funkciót szeretne a megrendelő, ami az okostelefon alapvető funkcióit használja: a GPS adatokat vagy éppen a beépített kamerát.

Vegyünk például egy kalap webáruházat! Vajon megéri-e neki fejleszttetni egy applikációt? A válasz valószínűleg igen, mivel üzletével a fiatalokhoz szól, akik szívesen vásárolnak online, és ezt szeretik megtenni gyorsan és egyszerűen, amire egy webshop applikáció tökéletesen alkalmas. Ha a tulajdonos szeretné felkelteni a célcsoport figyelmét, készíttethet egy appot, ami nemcsak webshopként funkcionál, de segít is a kalapválasztásban. Teszi ezt olyan módon, hogy a telefon kamerájának segítségével a kalap virtuális másolatát helyezi a vásárló fejére, aki így könnyen eldöntheti, hogy melyik fazon áll neki a legjobban.

Milyen előnyökkel bír egy mobil app?

Az egyik legnagyobb előnyük, hogy a felhasználói élményt fokozhatják. A kalapos példánál maradva, mennyivel szórakoztatóbb úgy vásárolni, hogy közben virtuálisan fel lehet próbálni a ruhadarabokat, kiegészítőket! Ezenfelül pedig a vásárlás, és maga a fizetés sokkal gyorsabb lesz és egyszerűbb is.

Előnyként említhető, hogy a mobil appokat okostelefonra tervezték, nem pedig webre. Ez evidencia lehet, de a felhasználói élmény tekintetében nem az. Egy reszponzív weboldal navigációs gombjai, menüpontjai webes használathoz lettek kitalálva, a mobilos tájékozódás és navigálás azonban ettől eltér. Az alkalmazások esetén nincs ilyen probléma, mivel kifejezetten mobilos felhasználásra alakították ki őket.

Az alkalmazás lehetőséget nyújt arra is, hogy a cég aktív kapcsolatot tartson fent a felhasználóval. A push üzenetek okos és átgondolt használata arra sarkallhatja azokat, akik már letöltötték az appot, hogy használják is. Ezen keresztül kuponokat, hűségkedvezményeket, speciális ajánlatokat lehet küldeni a felhasználóknak, akik ezektől elkötelezettek és elégedettek lesznek, kötődni fognak a márkához. Ezekből adódik, hogy ha egy felhasználót elkötelez a termék, akkor képes a saját tématengerében irányítani a fogyasztó útját arra, amerre a márkának és a felhasználónak is megfelelő.

A mobilapplikációk piaca igen élénk, és sok szereplőt mozgat meg. Applikációfejlesztő szakemberek és cégek tucatjai közül lehet ma már válogatni, érdemes azonban jól megfontolni a fejlesztő csapat kiválasztását, sokan ugyanis a megfelelő tapasztalat hiánya ellenére is belevágnak egy-egy munkába, ami sok veszteséggel járhat a cég számára.

Menj biztosra, és kérd a SynerinSoft ajánlatát, ha applikáció fejlesztésről van szó!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.