2022. február 17.
# Témák

Mobilalkalmazás az e-kereskedelemben

2022. február 17.

Az appok népszerűsége nem megkérdőjelezhető. Az okostelefonhasználat soha nem látott mértékeket ölt: az App Annie felmérése szerint például átlagosan naponta 4 óra 48 percet töltünk az apphasználattal. De vajon érdemes-e mobilalkalmazás fejlesztésbe fogni a webáruházaknak? Jöjjenek az érvek és az ellenérvek!

Ma már bárki, bárhonnan és bármikor indíthat vásárlást. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint internetkapcsolatra és egy erre alkalmas eszközre. Ez az eszköz lehet akár egy laptop, egy tablet vagy éppen egy mobiltelefon.

Az okostelefonok elterjedtsége évről évre növekszik. 2020-ban az egész világon 3,5 milliárd ember használt okostelefont. Ezzel párhuzamosan a mobilos vásárlások is igen jelentős mennyiséget tettek ki: egyes felmérések szerint az okostelefont aktívan használók 79%-a vásárolt is online.

A jövő tehát mindenképpen abba az irányba mutat, hogy a termékeket a lehető legkevesebb erőfeszítéssel, könnyedén meg lehessen vásárolni. Ehhez a célhoz azonban több úton is el lehet jutni. Az egyik a natív mobilalkalmazás, a másik pedig a progressive web application, vagyis a PWA.

Natív app vagy progresszív webalkalmazás

Mobilalkalmazás az e-kereskedelemben

A natív appok jellemzője, hogy egy applikáció áruházból le kell tölteni őket az okostelefonra/tabletre, majd pedig telepíteni kell. Ez, bár nem túl bonyolult folyamat, mégis sokakat eltántoríthat az apphasználattól.

A progresszív webalkalmazásokat ezzel ellentétben nem kell letölteni, ezek ugyanis a webböngészőben futnak. Míg a natív appokat egy adott platformra fejlesztik a megfelelő programozási nyelvvel, addig a PWA esetén jellemzően HTML-t, CSS-t és JavaScriptet használnak.

Részben ebből is adódik, hogy a PWA fejlesztése összességében költségkímélőbb megoldás lehet, itt ugyanis nem kell Androidra és iOS-re is fejleszteni. Mivel a telefonra nem szükséges letölteni, így a frissítés is sokkal egyszerűbb és garantálható, hogy minden készüléken a legújabb verziót fut majd.

Mindössze egy URL-re van szükség az app megnyitásához, ennek köszönhetően bárki bármikor könnyedén hozzáférhet. Az webapp egyébként az okostelefon kezdőképernyőjén is rögzíthető, így valójában úgy fog megjelenni a telefonon, mint egy natív applikáció.

A natív appok előnye, hogy az áruházakban a tematikus keresések elősegíthetik a letöltéseket. Ez a webappoknál nincs meg, helyette viszont SEO-zhatók, aminek segítségével a keresési listák élére lehet kerülni.

Mobilalkalmazás az e-kereskedelemben

Az appok megadják azt a rugalmasságot és azonnaliságot, amire a mai kor emberének igénye van. A felhasználó a buszon ülve a webshopot böngészi, meglát egy szimpatikus könyvet, egy kattintással beteszik a kosarába és ki is fizeti. Mire a következő megállóba ér, már gazdagodott is a könyvtára egy újabb darabbal. Ezzel a kényelemmel nehéz versenyeznie a többi technológiának.

Mobilbarát weboldal vs applikáció

Sokan az appokat összekeverik a mobilra optimalizált weboldallal. Érdemes azonban leszögezni, hogy igen lényeges az eltérés a kettő között. Az appok ugyanis mobil eszközökön futó számítógépes programok, amelyeket UX és UI szempontból is mobil használatra terveztek meg. Ettől sokkal kényelmesebbek, használatuk pedig sokkal természetesebb. Azt lehet mondani, hogy a mobilbarát weboldal ma már alapelvárás. Ezt igazolja a beszédes adat, miszerint a fogyasztók 88%-a kisebb valószínűséggel tér vissza olyan weboldalra, amely mobil eszközön nem megfelelően jelenik meg. Arról nem is beszélve, hogy a userek 78%-a szívesebben vásárol appban, mint a weboldalon.

A BuildFire felmérése szerint az emberek azért szeretik inkább az appokat, mert kényelmesebbek, gyorsabbak és a személyes beállításokat eltárolják. Ezek segítségével, a célcsoport alapos feltérképezésével és profi fejlesztői munkával komoly versenyelőnyre lehet szert tenni.

Elősegítik a vásárlást és az ismertséget

Ha egy alkalmazás jól van felépítve, akkor jó esély van rá, hogy a vásárlók több terméket tekintenek majd meg, illetve több lesz azoknak a száma is, akik a kosárba helyeznek valamilyen árucikket.

A mobilalkalmazás egy erős kártya a marketing kezében. A push üzenetek segítségével aktív kapcslatot lehet kialakítani és fenntartani a közönséggel. Ezek az értesítések általában valamilyen újdonságra, kedvezményre, akcióra, különleges ajánlatra hívják fel a figyelmet. A push üzenetek közvetlenül a user telefonjára érkeznek meg, a kezdőképernyőn figyelnek, így arra késztetik a felhasználót, hogy nyissa meg és olvassa el az értesítést.

Fontos kiemelni, hogy ebben az esetben a relevancia elvét érdemes követni a mennyiség tekintetében. Tehát, csak akkor kerüljön sor a push üzenetek küldésére, ha az valóban hasznos és érdekes, értékes tartalom a user számára. Ellenkező esetben az értesítések idegesítővé válhatnak.

Személyre szabott élmény

Az appok lehetővé teszik a vásárló követését, viselkedésének feltérképezését. Ez annyit jelent, hogy minden userről készül egy vásárlói profil, ami alapján az app tartalma, az üzenetek személyre szabhatók. Ezzel tehát egy új szintre emelhető a vásárlói élmény.

A mobilalkalmazás a webshopok számára igen hasznos és jó eszköz lehet. A PWA-k megjelenésével a webáruház fejlesztés helyett/mellett könnyedén elkészíthető egy applikáció is, teret adva annak, hogy a mobilos vásárlások népszerűsége még inkább növekedjen.

Cikkek a Progressive Web App-ról:

Miért jók a progresszív webalkalmazások (PWA)?
Progressive web app: az új favorit
Progressive web app: pontosság, gyorsaság, profizmus

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.