2022. június 10.

.NET vagy Java: mi a különbség a kettő között?

2022. június 10.

A Java egy programozási nyelv, a .NET pedig egy keretrendszer, egy környezet, ennek ellenére mindkettő jól használható a vállalati szoftverfejlesztés során. Mi a különbség a kettő között és mi alapján kell eldönteni, hogy melyiket milyen projektek során alkalmazzuk? Ennek jártunk utána!

Mi az a .NET?

A .NET a Microsoft terméke, amit eredetileg az 1990-es években kezdtek fejleszteni (ekkor még a Next Generation Window Services nevet viselte, majd az első verzióját a 2000-es évek végén dobták piacra. Ez valójában egy szoftver környezet, amit a Microsofthoz köthető alkalmazások fejlesztéséhez használnak. Nyílt forráskódú, és lehetővé teszi az új generációs appok és webszolgáltatások felépítését és futtatását is.

Része a Common Language Runtime hardverkörnyezet, ami valójában úgy viselkedik, mint egy virtuális gép. A keretrendszer osztálykönyvtárának segítségével egyszerűbb a szoftverfejlesztés, könnyebben hozzá lehet férni az adatokhoz, gördülékenyebben lehet dolgozni az algoritmusokkal.

Lényeges, hogy a .NET számos programozási nyelv számára biztosít hozzáférést. Az alapvető fejlesztési nyelve a C#, amit nagyon sokan a JAVA továbbfejlesztésének gondolnak.

A .NET előnyei hosszasan sorolhatók. A legfontosabbak ezek közül a következők:

 • cross-plaform kialakítás
 • univerzális .NET szabvány
 • rétegződő szoftverarchitektúra
 • könnyű és gyors telepítés
 • egyszerű karbantartás
 • ASP.NET-ben automata megfigyelés
 • objektumorientált programozás.

A . NET-nek azonban vannak hátrányai is, így például:

 • terjesztőtől való függés
 • lassabb, mint a natív kód
 • az objektum-relációs támogatás korlátozott
 • memóriaszivárgás
 • migrációs appok borsos ára
 • új verziókkal kapcsolatos bizonytalan jövő.

Mi az a JAVA?

A Java alapjainak megteremtése James Gosling, Patrick Naughton és Mike Sheridan nevéhez köthető. Egy olyan nyelvet akartak létrehozni, ami meghaladja a C++-t és jól működik együtt a Sun Microsystems környezetével. Eredetileg kizárólag PC-re szánták a Java-t, az idők és a felhasználási szokások változása miatt azonban az eredeti koncepciót újragondolták, így lett a Java egy többplatformos programozási nyelv.

1992-ben Oak néven mutatták be először, majd 1995-ben adták ki az első változatot, ekkor már Java néven, amihez az Oracle biztosította a nyílt forráskódú platformot.

A programozási nyelv segítségével appokat, mobil appokat, vállalati alkalmazásokat, játékokat, webalapú tartalmakat lehet fejleszteni igen nagy hatékonysággal. A Java alapelve, hogy amit egyszer megírtál, azt használd bárhol (Write Once Run Anywhere – WORA). Egyszerű és objektumorientált, biztonságos, dinamikus és magas termelékenységet biztosít – ezeknek köszönhető a programozási nyelv népszerűsége. Ami nem is akármekkora, egy stabil közösség áll a Java mögött, egy fejlesztői réteg, akik tapasztalataikkal segítik egymást és a problémák megoldását.

A Java legfontosabb előnyei:

 • objektumorientált programozás
 • platformfüggetlen
 • egyszerű, jól tanulható programozási nyelv
 • biztonságos
 • többszálon futó
 • költségkímélő karbantartás.

A Java-nak vannak azonban hátrányai is, nézzük, melyek ezek:

 • sok memóriát igényel, lassabb
 • egyparadigmás nyelv
 • GUI szempontból kevésbé vonzó
 • nincsenek előjel nélküli típusok

A legfőbb különbségek

A legfőbb és legalapvetőbb különbség, hogy a Java egy programozási nyelv, ami több operációs rendszert is támogat, a .NET ezzel szemben egy környezet, ami kizárólag a Windows oprendszerével „van jóban”, annak ellenére is, hogy valójában többplatformos.

A Java esetén a kód végrehajtásához a Java Virtual Machine-re van szükség, a .NET esetében pedig a Common Language Runtime elengedhetetlen a futtatáshoz. Különbség továbbá, hogy a közbenső kódok fordítás a Java esetén osztályszinten megy végbe, a .NET-nél viszont metódusszinten. Míg utóbbinál a fejlesztőkörnyezet a szabványos Microsoft Visual Studio, előbbi esetében ez egy harmadik féltől származik.

A programozási nyelvek tekintetében is lényeges különbségeket lehet felfedezni. A Java végrehajtásához elegendő a Java Virtual Machine, ezzel minden operációs rendszeren végrehajtható. Ez egyébként leginkább a Ruby-t és a Pythont támogatja. A .NET főbb nyelvei a C# és a C++, működésükhöz pedig Visual Basic-re van szükség.

Összességében a Java népszerűsége egyelőre meghaladja a .NET-ét, bár a fejlesztéseknek köszönhetően a kettő között lévő különbség folyamatosan csökken.

Mi alapján érdemes technológiát választani?

Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, hogy mi a jobb megoldás, ismerni kell a teljes stratégiát, a koncepciót, azt, hogy mit akarunk elérni a fejlesztéssel. Végig kell gondolni, hogy mekkora léptékű a fejlesztés és milyen bonyolultságú. Ha például egy online piacteret szeretnénk létrehozni, akkor erős szaktudás kell , ez ugyanis magas szintű technológiai megoldásokat követel meg. Fontos tényező továbbá, hogy milyen gyorsan kell a piacra kerülnie a terméknek és a skálázhatóság mennyire lényeges szempont. Azt lehet mondani, hogy mind a Java, mind pedig a .NET jól teljesít ezek tekintetében.

Nem mindegy a biztonság kérdése sem, ami annál nehezebb, minél összetettebb a projekt. Egyes megközelítések szerint e tekintetben a .NET veri a Java-t, mivel utóbbi harmadik féltől származó megoldásokra is támaszkodik.

Ha valamilyen módon kategorizálni kellene, hogy mire alkalmasabb inkább a Java és mire a .NET, akkor azt mondhatnánk, hogy:

 • a Java a jobb választása Android és iOS mobilappok, több platformos és nagy adatbázissal bíró alkalmazások, beágyazott rendszerek, IoT megoldások, több felhasználóval rendelkező segédszoftverek esetén,
 • a .Net pedig webes alkalmazások, webhelyek, játékok, kliens alkalmazások és összetett felhasználói felületek esetén bizonyul jobb választásnak.

A .NET és a Java egyaránt alkalmasak a vállalat fejlesztésére, gyarapítására. A SynerinSoft csapata segít a technológiai megvalósításban, legyen szó egyszerűbb vagy összetett, többrétegű projektről, segítünk megtalálni a legjobb megoldást!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.