2022. május 12.

Pár kérdés, ami megválaszolja, hogy szükséged van-e egy PWA-ra

2022. május 12.

PWA, vagyis progresszív webapp népszerűsége folyamatosan növekszik, már olyan nagy márkákat is meggyőzött, mint a Twitter és a Starbucks. De vajon mindenkinek megéri belevágni? Válaszold meg ezeket a kérdéseket és megtudhatod, hogy a fejlődés útja számodra PWA építőkockáival van-e kirakva!

A PWA előnyei

progresszív webapp számos előnnyel bír a hagyományos appokkal szemben, nem csoda, hogy sokakban felmerül a fejlesztés gondolata. Előnye, hogy gyorsan és gördülékenyen képes reagálni arra, amikor az ügyfelek interakcióba lépnek a céggel, arról nem is beszélve, hogy akár háromszor is gyorsabb mint egy egyszerű webáruház.

Kulcserejük a felhasználói élményben rejlik. Az ügyfeleket egy valódi utazásra kalauzolják el a márka világába, ahol minden azt szolgálja, hogy a felhasználó élménnyel távozzon. Ez egy igen tág megfogalmazás, ide sorolható ugyanis az is, hogy gyorsan és könnyen megtalálja hova kell kattintania, de az is, hogy a fizetést egyszerűen be tudja fejezni és az is, hogy a böngészés könnyű legyen, a struktúra logikusan felépített.

Offline módban és gyenge internetkapcsolat mellett is képes üzemelni, a telefon kapacitását pedig a lehető legkisebb mértékben terheli. Kifejezetten biztonságos, mivel a HTTPS protokollokat követi.

Valóban szükséged van egy PWA-ra?

Azt láthatjuk, hogy a progresszív webalkalmazás mennyi előnnyel rendelkezik. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy vajon mindenkinek szüksége van-e erre a formára, vagy előfordulhat, hogy bizonyos helyzetekben jobb a hagyományosnál maradni, esetleg kivárni. Ahhoz, hogy ezt el tudd dönteni, néhány kérdést érdemes végiggondolni. Mutatjuk miket!

Weboldal vagy mobileszköz?

A PWA abban az esetben jó választás, ha a cég szeretne jelenlétet mobilon és webes változatban, desktopon is. A PWA a felhasználói élmény javításának egy igen fontos eszköze, amivel búcsút inthetünk a dupla fejlesztésnek, a suta mobilos megoldásoknak és a szakszerűtlenül optimalizált weboldalaknak.

Mi a kiindulópont?

A PWA szükségességét alapvetően befolyásolja, hogy mi van már kész? Vannak-e elkészült fejlesztések, esetleg egy komplett mobilalkalmazás. A PWA egyik nagy előnye, hogy szupergyorsan elkészül és hamar hoz eredményeket, ha azonban már van egy kész app, akkor ez az előny nem nyom annyit a latba.

Az persze más kérdés, ha valaki szeretne stratégiát váltani és áttérni a másik, egyébként sokkal előremutatóbb technológiára. Ebben az esetben a PWA fontossága nem kérdés. Számolni kell azonban azzal, hogy a progresszív webalkalmazás fejlesztését az alapoktól kell kezdeni, nem lehet a meglévő elemekre támaszkodni, ez pedig plusz költséget jelent.

Startégiától függ, hogy a PWA elkészülte után ki kell-e vezetni a natív appot. Bizonyos esetekben érdemes, néha azonban a két forma kifejezetten jól tud összedolgozni, mint például a Pinterest esetében.

El akarsz-e szakadni az app store-októl

A PWA-t nem az alkalmazásáruházból tudod megvásárolni, mint a natív appokat, hanem egyszerűen futtathatók a weboldalról, vagy elérhetők egy kattintással egy linken keresztül. Vannak, akik abban hisznek, hogy az alkalmazás áruházak hozzájárulnak a terjesztéshez és segítségükkel könnyebb elérni az embereket, de nagyon sokan úgy gondolják, hogy egy linket könnyebb promotálni.

Milyen funkciókra van szükség?

Az alkalmazásoknál megszokhattuk, hogy speciális funkciók segítségét veszi igényben, így például a telefon erőforrását vagy éppen a geolokációs adatokat. A PWA-funkciók köre ugyan folyamatosan bővül és például a földrajzi meghatározást már tökéletesen tudja, mégis, vannak olyanok, amikre nem képes, ilyen például a hang- és videórögzítés vagy éppen az ujjlenyomat beolvasása.

E tekintetben tehát érdemes végiggondolni, hogy mit kell tudnia az appnak, milyen funkciók megléte nélkülözhetetlen. Ez már önmagában eldöntheti, hogy a PWA valóban alternatíva-e számunkra a natív appal szemben.

A PWA a jövő technológiája, ami a weboldal előnyeit gyúrja össze a natív alkalmazás előnyeivel. Roppant sokoldalú, emiatt előszeretettel használják. A növekvő népszerűség ellenére azonban nem szabad szó nélkül elmenni amellett, hogy a PWA folyamatosan fejlődik, nem egy kész és kimaxolt megoldás. Folyamatosan látnak napvilágot olyanok, amik többet és jobban tudnak, mint az elődeik. Még úgy is, hogy a PWA bizonyos területeken hiányosságokkal küzd, más szempontok alapján fényévekkel múlja felül a hagyományos megoldásokat.

A Synerinsoft az innováció elkötelezett híve, így nem vitás, hogy a PWA-t is hamar a szívünkbe zártuk. Fejlesztjük, ismerjük és folyamatosan megismerjük, ügyfeleink elégedettsége pedig a legjobb visszaigazolás, hogy jó munkát végzünk.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.