2023. január 16.

PWA 2023-ban: a csodafegyver idén is töltve

2023. január 16.

Kevés olyan terület van, ami olyan sebességgel képes változni, formálódni, mint az informatika. Már 2022-ben (igazából a megelőző években is) nagy jelentőséget tulajdonítottak a PWA-nak, vagyis a progressive web app-nek, ez 2023-ban sincsen másként. Miben rejlik a PWA ereje? Ennek jártunk utána blogposztunkban!
 
A mobil eszközök elterjedése magával hozta, hogy az emberek egyre gyakrabban és egyre több mindenre használják az okostelefonokat. A Zippa adatai szerint a világon 6,65 milliárd okostelefon-használó volt 2022-ben és ez a szám 2025-re várhatóan 7,34 milliárdra emelkedik. Az online kereskedelem egyre csak fejlődik, előrejelzések szerint 2024-re a teljes e-kereskedelem 42,9%-a már mobilon történik majd.

Egyre többen és többen használták az okostelefonokat, ezzel párhuzamosan pedig bővült azoknak a funkcióknak a köre is, amire használni lehetett őket. Egy telefonnal ma már nemcsak telefonálunk, hanem bankolunk, vásárolunk, elvégezzünk a munkánkat stb. A natív applikációk tették mindezt lehetővé, amiket az alkalmazásáruházakból lehetett letölteni.

Idővel azonban a felhasználók irányából megjelent az igény arra, hogy leegyszerűsödjön a natív appok alkalmazási folyamata. Ez vezetett el a PWA-hoz, ami a natív appok hátrányait küszöböli ki. Nem kell őket telepíteni, nem foglalják a telefon kapacitását, de mégis 100%-os felhasználói élményt nyújtanak. Nézzük, mint kell tudni a PWA-ról!

Mi az a PWA?

A PWA (progressive web app) nem más, mint a weboldal és a natív applikáció keveréke. A felhasználói élmény szempontjából olyan, mint egy applikáció, de a mobileszköz böngészőjében futtatható, nem kell telepíteni. Alapvetően tudja azokat a funkciókat, miket egy hagyományos app, tehát például kapcsolódik a kamerához, a mikrofonhoz, viszont sokkal gyorsabb és nem foglalja a helyet az eszközön.

A PWA hatása

PWA a natív alkalmazásokat sok szempontból maga mögé utasítja. Pozitív hatást gyakorol a kulcsfontosságú tényezőkre, így például a teljesítmény, az elérhetőség és a felhasználói élmény területén előnyt lehet szerezni a segítségével.

Az applikációk gyenge pontja általában a sebesség. A mai felhasználó nem vár, maximum 3 másodpercet, és ha az oldal ez idő alatt nem tölt be, akkor elnavigál. A betöltési sebesség tehát olyannyira fontos, hogy a forgalom állhat vagy bukhat rajta. A PWA-k felépítésükből adódóan azonnal betöltenek és már használhatók is.

A PWA megjelenése az elérhetőség tényezőjét is jelentősen befolyásolta. Akár gyenge internetkapcsolat mellett vagy annak hiányában is elérhető ez a fajta app. Ez a fejlődő és infrastrukturálisan kevésbé előrehaladott vagy lefedett országok számára óriási jelentőséggel bír.

Alapvetően elmondható, hogy az elköteleződés sokkal erősebb egy natív alkalmazás esetében, mint egy weboldalnál. A PWA ebbe a felállásba robban be és rögtön az első helyre. A Starbucks például azt követően, hogy bevezette a PWA-t megduplázta a napi aktív felhasználók számát.

A PWA előnyei

A fentiekben bemutattuk, hogy mi is az a PWA és miért tulajdonítanak neki ekkora jelentőséget. A következőkben arról lesz szó, hogy milyen előnyei vannak a progresszív webalkalmazásoknak!

  • Gyors: a gyorsítótárnak köszönhetően villámgyors betöltésre képes. Csupán egyetlen kattintás és az azonnali betöltés révén a PWA használatra kész.
  • Kicsi: a mobil eszközök tárolókapacitása véges, éppen ezért nem mindegy, hogy az app mekkora helyet foglal. A PWA a natív applikációkhoz képest lényegesen kisebb helyet igényel.
  • Univerzális: minden mobilplatformon gond nélkül fut, nincs szükség plusz fejlesztésre, ami plusz költség is lenne.
  • Friss: a PWA-t nem kell letölteni a telefonra, hanem böngészőben nyílik meg. Ez azt is jelenti, hogy nem kell a frissítések telepítésével sem bajlódni, mivel a betöltött verzió minden esetben a legfrissebb. Így biztosítható, hogy minden felhasználó a legújabb változatot használja.
  • Jó helyen a keresőoldalakon: a progresszív webalkalmazás reszponzív és ezt a Google díjazza is.
  • SEO-barát: az ilyen jellegű appok ebben a tekintetben a weboldalakra hasonlítanak, a Google tudja őket „értelmezni” és SEO szempontból értékelni. Ha tehát valaki a PWA SEO-jára figyelmet fordít, annak idővel meg lesz az eredménye.
  • Offline is: a PWA böngészéséhez nem szükséges internetkapcsolat, akár offline is működik.
  • Rögzíthető: a PWA rögzíthető a kezdőképernyőn, vagyis egyetlen gombnyomással elindítható, akárcsak a natív app.
  • Push értesítések: az felhasználókkal való kapcsolat kialakítását segítik a push értesítések, amelyek, ha jól megtervezettek, akkor erősítik az elköteleződést.

Miért érdemes a PWA mellett dönteni a cégeknek?

A PWA-ban minden adottság megvan ahhoz, hogy növelje a felhasználók számát. Hatalmas versenyelőny, hogy nem foglalja a helyet a telefonon és nem kell bajlódni a letöltésével. Ez azt vonja magával, hogy sokkal többen használják majd a PWA-t, mint a natív appot.

Nemcsak a mobilfelhasználók száma miatt érdemes a PWA mellett dönteni, növelhető ugyanis a konverzió is. Ennek oka, hogy gyorsabbak, kompatibilisek mindenféle platformmal. Arra ösztönzik a felhasználókat, hogy több időt töltsenek az app használatával, így pedig növekszik annak az esélye is, hogy vásárolni fognak, vagyis magasabb konverziós arány érhető el a segítségükkel.

A jövő applikációja a PWA, ami megannyi lehetőséget rejt a cégek számára és számos felhasználói előnnyel kecsegtet. Éppen ezért fektetünk akkor hangsúlyt a SynerinSoftnál erre az app típusra. Kíváncsi vagy, hogyan dolgozunk? Kattints a részletekért!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.