2022. szeptember 09.

PWA: a legelőnyösebb választás

2022. szeptember 09.

Az alkalmazások ma már az életünk szerves részévé váltak. Az új trend a PWA, vagyis progresszív webalkalmazás, ami magasabb szintre emeli az apphasználatot, és mind technológiai, mind pedig felhasználói szempontból előnyös választás. Mi is az a PWA, milyen előnyei vannak és mely nagyvállalatok tették le voksukat mellette? Ennek jártunk utána!

A PWA néhány év alatt hihetetlen népszerűségre tett szert. Az előrejelzések szerint 2027-re a globális piaca elérheti a 10,4 milliárd dollárt. Ez a jövőben minden bizonnyal növekedni fog, egyre több cég áll majd át a PWA használatára, ami sokkal rugalmasabb, lehetővé teszi az offline használatot, push értesítés küldhető rajta keresztül és a mobil készülék hardveréhez is hozzáférést biztosít. De mi is az a PWA és milyen előnyei vannak? Jöjjenek a részletek!

Mi az a PWA?

A PWA a weboldal és az applikáció előnyeit gyúrja össze. Első pillantásra úgy fest, mint a mobil alkalmazás, ráadásul a használata is nagyon hasonló. Tartozik azonban hozzá egy URL, mint a weboldalakhoz, ezen keresztül lehet elérni.

Előnyök hosszas sora

A progresszív webalkalmazás számos előnnyel bír, ezek közül mutatjuk be most a legfontosabbakat, amelyeknek köszönhetően képes volt meghódítani az egész világot.

Platformfüggetlen

A PWA a decentralizáltság elve alapján épül fel. Ez teszi lehetővé, hogy platformfüggetlen legyen és ugyanolyan gördülékenyen fusson egy Android eszközön, mint egy iOS eszközön. Nem számít az eszköz, sem az operációs rendszer típusa, nem kell egy alkalmazás áruházból letölteni, a böngészőn keresztül egyszerűen be lehet tölteni a PWA-t.

Offline hozzáférés

PWA - offline hozzáférés

A PWA óriási előnye, hogy nem megfelelő internet vagy offline állapot esetén is lehet használni. Amennyiben a felhasználó már felkereste korábban a weboldalt, akkor a jövőben bármikor használhatja, bármilyen körülmények között.

Gyorsaság és biztonság

A felhasználói élmény a mai világban kulcsfogalom. 3 mp – ennyi az az idő, amit maximum az oldal betöltésére szán egy ember. Ha ennél többre van szükség, akkor egyszerűen elnavigál, nem várja meg, amíg az oldal „magához tér”. A PWA felépítésének köszönhetően soha nem látott gyorsaságra képes, így növeli az ügyfelek elégedettségét. Emellett pedig biztonságosabb is, mint a hagyományos alkalmazások.

Költséghatékonyság

A fejlesztés során a költségek meghatározása fontos szempont. A PWA segítségével jelentős összegeket lehet megtakarítani, hiszen nincs szükség arra, hogy az applikációt minden platformra lefejlesszék, elegendő csupán egy változatot készíteni. A költséghatékonysághoz járul hozzá, hogy a PWA-k karbantartási költsége meglehetősen alacsony, a frissítések néhány kattintással elvégezhetők. Ez a felhasználók számára is előnyös, hiszen nem kell egy újabb verziót letölteni, automatikusan a legfrissebb változat áll rendelkezésre.

SEO-barát

A keresőoptimalizálás segít abban, hogy a potenciális vásárlók, felhasználók rátaláljanak a cégre. A PWA, mivel részben úgy viselkedik, mint egy weboldal, remekül optimalizálható a megfelelő kulcsszavakra.

A nagyokat is meggyőzte

PWA - Starbucks

A PWA számos nagyvállalatot győzött meg arról, hogy használatával az ügyféligényeket magasabb szinten lehet kielégíteni. A Starbucks például az online rendelésekhez készített egy PWA-t. Így a felület elérhetőbb lett, akár offline állapotban is használható, lapozgatható, összességében pedig a UI/UX design sokkal felhasználóbarátabbá vált. A Starbucks ezzel a húzással megduplázta az oldalon rendelő felhasználók számát.

Az Uber a Starbucks-hoz hasonlóan a PWA-ra tért át, ezzel a weboldallátogatók felhasználói élményét akarta javítani. Tette ezt azért, mert az elemzések során fény derült arra, hogy a userek 30%-a számítógépről foglal, nem pedig mobilról.

Natív és hibrid alkalmazás

A PWA-ról már részletesen írtunk, de vajon mi a különbség a natív alkalmazás és a hibrid app között? A natív alkalmazásokat mobileszközkre fejlesztették és az alkalmazásáruházakból lehet őket letölteni. A programozásuk során Java-t, C#-ot és Swiftet használnak.

A hibrid alkalmazások a webappok és a natív appok elegyítéséből jöttek létre. HTML5 és JavaScript nyelven íródnak, lényegében webappok, natív köntösbe bújtatva. Meglehetősen lassúak, ami annak köszönhető, hogy az oldal elemeit egyesével kell letölteni.

A natív és a hibrid appok mellett ott vannak a PWA-k, amik messze lekörözik és kenterbe verik az eddigi megoldásokat. Ez egy korszerű technológia, ami számtalan kaput nyit ki, újabb és újabb felhasználási formákat tesz lehetővé. Segítségével a brandek még közelebb kerülhetnek a kiszemelt célcsoporthoz.

A SynerinSoftnál hisszük, hogy a jövő applikációja a PWA. Kattints, és ismerd meg, hogyan készül nálunk egy progressive web app!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.