2022. október 18.

PWA: a leggyakrabban felmerülő kérdések

2022. október 18.

A progresszív webalkalmazás egy egyre többet és többet emlegetett fogalom, ami komoly kihívója a hagyományos natív appnak. Ebben a blogposztban összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amik a PWA-val kapcsolatban felmerülhetnek. Jöjjenek a kérdések és a válaszok!

Mi az a PWA és hogyan működik?

A PWA (progressive web app) a weboldal és a natív applikáció között helyezkedik el. Mindegyik forma jellemzőiből magán hordoz, természetesen az előnyöket. Első pillantásra azt gondolhatnánk, egy telefonra telepített appal van dolgunk, valójában azonban inkább hasonlít egy továbbfejlesztett weboldalra.

Ezt támasztja alá, hogy az elérési mód megegyezik a webhelyek elérési módjával. A nagy böngészők, mint amilyen a Google, a Safari és a Firefox támogatják a PWA-kat, a régebbi, kevésbé friss változatok esetén azonban a támogatás kérdéses lehet.

Mi a különbség a PWA és a natív app között?

A natív alkalmazások és a PWA között, ahogy azt fent írtuk, az alapvető különbség a működési elvben ragadható meg. Bár ugyanazt a célt szolgálják, mégis más úton érik el a felhasználókat. Lényeges, hogy a natív alkalmazás képes használni a telefon előnyeit, erőforrásait, így például a mesterséges intelligenciát, az akkumulátor-hatékony megoldásokat, így ha valakinek fontos, hogy ezekre is támaszkodjon, akkor a natív app a legjobb megoldás. A PWA is képes bizonyos mértékig a hardver, például egy okostelefon, tudására támaszkodni az egyes funkciók használata közben, példának okért hozzáfér a kamerához, a GPS-hez stb.

Alapvető különbség van abban is, hogy miként lehet az appot beszerezni. A natív alkalmazásokat valamilyen alkalmazás áruházból kell letölteni, a PWA-hoz azonban elegendő egyetlen link. Ez jelentős könnyebbség a márkák számára, arról nem is beszélve, hogy mivel a PWA egy tovább gondolt weboldalként jelenik meg a Google szemében, így lehetőség van arra is, hogy SEO szempontból optimalizáljuk a tartalmat. Ez hozzásegítheti a brandet ahhoz, hogy előrébb jusson a Google találati listán, növelve ezzel a forgalom emelkedésének esélyét.

Milyen előnyei vannak?

Jellemzőjük, hogy a telefon nyitóoldalán rögzíthetők, így lényegében úgy viselkednek, mint egy natív app: csupán kattintani kell és meg is nyílik a PWA. Offline üzemre is képesek, ami azt jelenti, hogy gyenge, nem stabil internetkapcsolat vagy annak hiánya esetén is használhatók a PWA-k. Ez óriási segítség, különösen az olyan helyeken, ahol nincs megfelelő térerő.

A progresszív webalkalmazás, akárcsak a natív app, push értesítéseket is tud küldeni a felhasználók számára. Ez egy hatalmas marketing lehetőség, amit okosan használva, az elköteleződést lehet növelni. Az értesítések felhívják a felhasználó figyelmét az újdonságokra, az akciókra, így hozzájárulnak ahhoz, hogy kapcsolat alakuljon ki a márka és az egyén között.

A PWA segítségével biztosítható, hogy a felhasználó mindig a legfrissebb verziót használja. A fejlesztések, újítások segítenek a userek megtartásában, sokkal kényelmesebb azonban, ha nem kell mindig ügyelni ezek letöltésére, mivel automatikusan a legfrissebb változat nyílik meg.

Valóban ennyire jó a PWA?

A szkeptikusok most biztosan azt gondolják, hogy „jó-jó, nem hangzik rosszul, csodákra azonban ez sem képes”. Valóban, világmegváltást nem kell várnunk a PWA-tól, a márka szempontjából azonban óriási eredményeket lehet elérni a tudatos és következetes, stratégiába illeszkedő használattal.

Ezt pedig a statisztikák, a példák is igazolják. A pwastats.com összegyűjtött ezek közül néhányat, ebből szemezgettünk:

  • Thomas Kent: a visszafordulási arány a PWA-val 57%-kal csökkent, az organikus forgalomból származó bevétel 79%-kal növekedett.
  • Starbucks: a napi aktív felhasználók száma megduplázódott és már annyian rendelnek mobilon, mint számítógépen.
  • George: javult a visszafordulási arány, az oldalmegtekintések száma 20%-kal magasabb lett a konverzió pedig 31%-kal növekedett a PWA hatására.
  • Trivago: növekedett az elkötelezettség, 150%-kal többen adták hozzá a kezdőképernyőjükhöz a PWA-t, a szállodai ajánlatokra kattintások száma pedig 97%-kal emelkedett.
  • Uber: mindössze 3 másodperc kell ahhoz, hogy az Uber PWA betöltsön, még akkor is, ha csak 2G hálózat érhető el.

A SynerinSoftnál hiszünk abban, hogy a jövő applikációja a progressive web app. Fordulj hozzánk bizalommal, ha szeretnéd megismerni eddig munkáinkat és a munkafolyamatot!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.