2022. november 07.

PWA az iOS rendszeren: évről évre fejlődő terület

2022. november 07.

A PWA, vagyis progressive web app új dimenziót nyit az appok, sőt mi több, az okostelefon használat világában. A PWA előnyeiről rengeteget lehet olvasni, számos szempontból a natív app fölé kerekedik. De vajon hogyan működnek iOS rendszeren? Csak Android esetében tűnnek jó választásnak vagy az Apple által jegyzett iOS operációs rendszereken is labdába rúghatnak? Ezt a kérdéskört járjuk körül ebben a blogposztban!

Viszlát natív app, helló PWA

Az okostelefonok használata a világban egyre csak növekszik, előrejelzések szerint 2026-ra már több mint 7,5 milliárd aktív felhasználó lehet. Ez a rengeteg ember természetesen nemcsak telefonálással tölti azt a nagyjából 3 órát, amit az okostelefonjának szentel, hanem aktívan használja a különféle alkalmazásokat.

Míg korábban a natív app jelentette az etalont, addig ma ezt a szerepet a PWA kezdi átvenni. Natív app Android és iOS rendszerre is készülhet, előbbit az Google Play, utóbbit pedig az App Store áruházból lehet letölteni a telefonra. A PWA-t ezzel szemben nem kell letölteni, egy link segítségével egy mozdulattal megnyitható. Tény azonban, hogy ha a felhasználó szeretné, akkor rögzítheti a telefon képernyőjén.

A PWA előnye, hogy sokkal gyorsabban működik, mint egy natív app, arról nem is beszélve, hogy a felhasználó számára automatikusan a legfrissebb változat jelenik meg, nem kell külön erőfeszítésekkel letölteni a frissítéseket. Nem kizárólag alkalmazás áruházakból lehet beszerezni, hanem a weboldalról is, ráadásul a SEO ereje is érvényesíthető.

A natív alkalmazások esetében, ha a cég szeretne az Android és az iOS eszközökön is megjelenni, akkor két alkalmazást kell fejlesztenie. A PWA-nál azonban ez nem probléma, mivel minden rendszeren elfut, platformfüggetlen. Ez persze azzal is jár, hogy a fejlesztés költségei alacsonyabbak és a tesztelés is sokkal kevesebb energiát emészt fel.

A PWA előnye a natív appal szemben, hogy offline is működik, vagyis gyenge internetkapcsolat mellett vagy annak hiányában is használható, köszönhetően annak, hogy gyorsítótárazza az adatokat. Fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy a PWA segítségével aktívan tartható a kapcsolat a felhasználókkal, ebben pedig a push értesítések jelentős szerepet vállalnak. A megfelelő időben, minőségben és gyakorisággal elhelyezett értesítések növelik az elköteleződést, a lojalitást és a vásárlási hajlandóságot is.

A PWA-k létjogosultságát a statisztikák is igazolják. Az AliExpress például egy új PWA bevezetésével több mint 100%-kal képes volt növelni az új felhasználók konverziós arányát. De hozhatnánk példának a 5miles-t is, akik a PWA segítségével 60%-kal növelték a konverziót, 50%-kal csökkentették a visszafordulás arányát, és 30%-kal emelték azok számát, akik hozzáadták az appot a kezdőképernyőhöz.

A sok-sok előny felsorolása után térjünk rá arra, hogy vajon tényleg működik-e az Apple termékekkel, az iOS rendszerrel?

A PWA és az iOS rendszer

Az iOS felhasználók köre valamivel kisebb, mint az Android felhasználóké, ezt igazolja az is, hogy míg az Apple App Store-ból 1,64 millió appot lehet letölteni, addig az Google Play áruházban 2,7 millió app áll rendelkezésre. Tény, hogy a Google Play áruházban több PWA van, mint az App Store-ban, ennek ellenére az PWA iOS esetében is jó döntés.

PWA iOS rendszeren

Alapvetően elmondható, hogy a PWA-k az iOS rendszereken is tökéletesen működnek, egyelőre azonban kevesebb dokumentáció áll rendelkezésre. Fontos megjegyezni, hogy ez a helyzet évről évre javul, ami természetesen azt is vonja magával, hogy növekszik a népszerűsége.

A Safari sajátosságai határozzák meg, hogy milyen funkciók érhetők el. Az iOS 12-ben például a következők: Apple Play, kamera, geolokáció, hangkimenet, beszédszintetizálás, WebAssembly, WebRTC, WebGL.

A PWA-k kiadását az App Store is támogatja, könnyedén fel lehet tölteni őket az alkalmazás áruházba, így segítve, hogy a felhasználót a hagyományos útvonalon is megtalálja az appot. Az irányelvek között szerepel azonban, hogy olyan PWA-kat lehet csak feltölteni, amelyek túlmutatnak egy újracsomagolt weboldalon.

A PWA előtt a szakma szakértői szerint fényes jövő áll. Komoly kihívói a natív appoknak, sőt könnyen lehet, hogy idővel átveszik majd a szerepüket is. Ez nem is csoda, hiszen alacsonyabb költségek mellett, sokkal gyorsabban és egyszerűbben lehet minőségi appot létrehozni, ami könnyedén versenyelőnyhöz juttathatja hozzá azokat a márkákat, akik hajlandóak az innováció útját követni.

A SynerinSoftnál tudjuk és hisszük, hogy a jövő útja innovációval szegélyezett, éppen ezért tartjuk fontosnak, hogy a PWA a lehető legtöbb céghez eljusson. Vedd fel velünk a kapcsolatot és átvezetünk egy új dimenzióba!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.