2022. május 05.

PWA és SPA: hasonlóságok és különbségek

2022. május 05.

A PWA és az SPA egyaránt jó megoldás a modern vállalatok számára. Bejegyzésünkben a két alkalmazástípus előnyeit és hátrányait mutatjuk be, és még arról is szó lesz, hogy melyiket mikor érdemes bevetni.

A progresszív webalkalmazások (PWA) és a single-page application-ök, vagyis egyoldalas alkalmazások (SPA) egyaránt roppant népszerűek. A két app típus nagyon hasonlít egymásra, mégis vannak lényeges eltérések.

Mi az a PWA?

progresszív webalkalmazás (PWA) a webes és natív alkalmazások kombinációja. A PWA-k képesek arra, hogy offline állapotban is működjenek és push értesítéseket tudnak küldeni, hogy így tartsák fenn a kapcsolatot a követőkkel. Hasonlóan töltenek be, mint egy weboldal és hozzáadhatók a mobiltelefon, tablet kezdőképernyőjéhez is.

Előnyük, hogy kifejezetten biztonságosak a http protokollnak köszönhetően és internetkapcsolat nélkül is működnek. A fejlesztésükhöz lényegesen kevesebb idő- és pénzbefektetésre van szükség, tehát sokkal gyorsabban elkészülhetnek kevesebb kiadással. Felhasználói élmény tekintetében az appokra emlékeztetnek, de annak hiányosságait nem hordozza magában.

A PWA esetén a Service Worker az erőforrásoptimalizálásért, az offline munkáért és a háttérben történő adatszinkronizálásért felel. A PWA része továbbá a Web App Manifest is, ami a webes alkalmazással kapcsolatos leírásokat, neveket, ikonokat tartalmazza. Ezen kívül szót kell még ejteni a HTTPS-ról, ami a biztonságot adja, és az Application Shell architektúráról, aminek a gyorsaságot köszönhetjük.

Mi az az SPA?

Az egyoldalas alkalmazás működési mechanizmusa, hogy nem betölti a teljesen új oldalt, hanem dinamikusan átírja a szerver adatai alapján a weboldal tartalmát. A működési elv hasonló, mint például a Google Dokumentumok esetén, vagyis a fő felület nem változik, csak az a tartalom, amit be szeretnénk írni. Mindezt azért így teszi, mert ezzel a megoldással sokkal gyorsabb interakciókat lehet elérni és fokozható a felhasználói élmény.

Az SPA-k sok nagyvállalatot meggyőztek már, ilyen például a Google, a Netflix, a LinkedIn és a Twitter is.

Az SPA előnye, hogy az oldalsebesség jelentősen növelhető, ennek köszönhetően a felhasználói interakciókra gyors választ lehet adni. A teljesítmény stabilizálható, az oldalak közötti navigálás pedig sokkal gördülékenyebb.

Hátránya, hogy a programozásához JavaScriptet használnak, ha pedig a felhasználó a böngészőben le van tiltva, akkor nem jelenik meg számára tartalom. Ez az app típus SEO szempontból nem a legelőnyösebb, emellett pedig nehezen skálázható. Az cross site scripting (XSS) támadásoknak ezek az appok jobban ki vannak téve, a hackerek könnyebben elbánnak velük.

Melyik a jobb? Az attól függ!

Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Sorra veszünk néhány szempontot!

SEO

A keresőoptimalizálás a weboldalak számára elengedhetetlen. Ennek segítségével a vállalatok előre kerülhetnek a találati listán, ami hatalmas versenyelőny. Mivel az SPA AJAX-ot használ a tartalom betöltésére, SEO szempontjából nem éppen előnyös. Ezzel szemben a PWA inkább egy weboldalra hasonlít és jól szerepel a keresőoptimalizálási szempontból.

Betöltési idő

Az oldalbetöltési idő tekintetében a PWA jobb választásnak bizonyul. Míg az SPA-k esetén átlagosan 10 másodperces betöltési idővel lehet számolni, a PWA-k esetén ez mindössze 2 másodperc.

Biztonság

Az SPA biztonsági szempontból kérdéses a JavaScript miatt, mivel sokkal könnyebben lesz a hackerek áldozata, mint a PWA. Utóbbi HTTPS alatt fut, ez biztosítja, hogy a kliens és a kiszolgáló között ne lehessen az adatcserét manipulálni.

Felhasználói élmény

A hagyományos webes  alkalmazások és a weboldalak felhasználói élménye messze elmarad attól, amit a PWA-k és az SPA-k esetében tapasztalhatunk. A PWA esetén a tartalomelérés és a funkciók használata egyszerre megtehető, így ez valamivel jobb választás, mint az SPA.

Elérhetőség

A progresszív webalkalmazások előnye ezen a területen az SPA-val szemben, hogy offline módban is működnek. Arról nem is beszélve, hogy egy kattintással lehet őket hozzáadni a kezdőképernyőhöz, ami szintén plusz pont az egyoldalas alkalmazásokhoz képest.

Az SPA-k és a PWA-k az architektúra szempontjából igen hasonlítanak egymásra. Mindkettő alkalmazásra elékeztető élményt nyújt, sok szempontból azonban a PWA szerencsésebb választásnak bizonyul.

Álmodd meg a profitot termelő, eladást, elköteleződést növelő alkalmazást és mi életre keltjük!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.