PWA vagy natív applikáció: melyik verzió a legjobb választás?

2022. március 11.

A mobil appok népszerűségének titka, hogy az ember „közelében” vannak, a kezünkhöz nőtt okostelefon segítségével egy kattintással könnyedén elérhetők. A natív app mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvend a PWA, vagyis progressive web app is, ami a weboldalak és a hagyományos appok előnyeit gyúrja össze. Az így létrejött webes alkalmazás sokkal rugalmasabb, felhasználóbarátabb a korábbi változatoknál. Mindenkinek át kell térni a PWA használatára vagy vannak helyzetek, amikor a natív app a jobb választás? Erre keressük a választ!

Mi az a PWA és mi ez a felhajtás körülötte?

A PWA  (progressive web app) egy webalkalmazás, aminek köszönhetően az alkalmazások platformfüggetlenek lehetnek, azok ugyanis a böngészőben futnak. A fejlesztésük olyan webes technológiákkal történik, mint a HTML, a CSS és a JavaScrip, lehet azonban rögzíteni őket a mobil képernyőjén, akárcsak egy natív app ikonját.

Ez mind szép és jó, de vajon elegendő ahhoz, hogy felvegye a versenyt egy hagyományos applikációval? A válasz egyértelműen igen! A PWA jellemzője ugyanis, hogy nem alkalmazás áruházból lehet beszerezni, elegendő csupán egy link az eléréséhez, nem kell letölteni sem, ráadásul, ahogy írtuk platformfüggetlen, vagyis nem szükséges az appból Android és iOS változatot is készíteni. SEO-zható, akárcsak egy weboldal, ezáltal a keresőmotorok barátja lehet, így könnyebben jut el a célközönségig. A PWA esetén minden felhasználó mindig a legfrissebb változatot látja, az udateket ugyanis központilag végzik el. Mivel nincs letöltve az app, így a usernek a frissítéssel sem kell törődnie.

Most, hogy már felvázoltuk mi is az a PWA, nézzük, felhasználói és fejlesztői szemszögből milyen esetekben tud a natív app fölé kerekedni!

Mit mondanak a felhasználók?

Felhasználói szempontból az egyik legszembetűnőbb különbség a PWA és a natív app között, hogy előbbit nem kell telepíteni. Ahhoz, hogy valaki telepítsen egy alkalmazást nagyon kell azt akarnia: ki kell keresni a store-ból, le kell tölteni, telepíteni kell, hozzáférést kell adni bizonyos dolgokhoz, például a kamerához, a címjegyzékhez stb. Ehhez képest a PWA elérése csupán egy kattintás.

Köszönhetően annak, hogy nem kell letölteni, a webalkalmazás nem foglal helyet a telefonon. Ez egy nagyon érzékeny pont, annak ellenére ugyanis, hogy ma már mindent lehet a felhőben tárolni, sokan kényelmesek az új utak megismeréséhez és inkább morgolódnak magukban, hogy már megint törölni kell, mert nem lehet több appot letölteni. Ezt a problémát a PWA kiküszöböli!

A PWA gyenge pontja az erősségek mellett a teljesítmény. Bár gyorsabb mint egy reszponzív weboldal, de egyelőre még nem olyan erős mint egy natív app. A webalkalmazások igen rohamosan fejlődnek, például a push értesítés küldése egyre profibb ezeknél a rendszereknél, vannak azonban területek, amelyeken egyelőre a natív app előz, ilyen például a geofencing, a telefon funkcióihoz való hozzáférés vagy éppen a mobilos fizetés.

Mit mondanak a fejlesztők?

Alapvetően fejlesztői és megrendelői szempontból a PWA mellett szóló egyik legerősebb érv a gyártási költség csökkentése. Míg egy natív app esetén legalább két platformra célszerű fejleszteni, addig itt elegendő egyszer elvégezni ezt a munkát. És nemcsak a fejlesztés, hanem az üzemeltetés esetén is igaz mindez. Ha mindig minden karbantartást, update-et kétszer kell megcsinálni az rengeteg időt és pénzt emészthet fel.

A kibocsátói oldalon meg kell említeni, hogy a PWA esetén sokkal egyszerűbb eljutni a közönséghez. Egyfelől a már említett SEO-nak köszönhetően, másfelől pedig azért is, mert nem kell az applikáció áruházak elvárásainak, előírásainak megfelelni. Minden app store más-más követelményeket támaszt a beengedhető appokkal szemben, így ha a cég szeretné, hogy az alkalmazás bekerüljön 2-3 store-ba, akkor komoly sakkozásba kell kezdenie, hogy minden igénynek meg tudjon felelni. Arról nem is beszélve, hogy gyakran az áruházak díjat kérnek a feltöltésért cserébe.

Lényeges megjegyezni, hogy mivel nincs belépési küszöb, így megvan az esélye annak is, hogy valaki belefut egy kevésbé jó minőségű appba, ezért érdemes nyitott szemmel járni, és csak olyanokra bízni a fejlesztést, akik minőségi munkát végeznek.

A natív app esetén a keresőmotorok ugyan nem játszanak szerepet a népszerűsítésben, az App Store Optimization (ASO) segítségével azonban az App Store-ban előre kerülhetnek az alkalmazások kulcsszavak, megfelelően kitöltött metalírások és a jó kategorizálás segítségével.

A biztonság szempontjából egyértelműen a PWA viszi a prímet, köszönhetően annak, hogy https alatt fut. A natív app esetén is vannak azonban eszközök, amiket be lehet vetni a biztonság növelés érdekében, ilyen például a kétfaktoros bejelentkezés.

Melyiket mikor válaszd?

A PWA és a natív app között számos különbség van, végső soron azonban mindkettő a cég gyarapodását igyekszik szolgálni. Ha fontos a gyorsaság és költségkímélő megoldásra van szükség, amivel széles közönséget lehet elérni, akkor érdemes a PWA mellet dönteni, ha viszont az app a telefon funkcióit is használja és lényeges a hitelesség erősítése, akkor a natív app lehet a jó választás. Érdemes azonban kiemelni, hogy a PWA folyamatosan fejlődik, így könnyen lehet, hogy ami ma még hiányosság, a későbbiekben már nem lesz az.

Kérdésed van a natív alkalmazásokról? Megismernéd a PWA-t? A SynerinSoftnál jó helyen jársz!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.