2023. április 26.

Szoftvertesztelés: ezért kihagyhatatlan lépés a fejlesztés során

2023. április 26.

A szoftvertesztelés a szoftverfejlesztési folyamat része, amely segít rámutatni a hibákra és hiányosságokra. Ebben a blogposztban a tesztelés témáját járjuk körül, megismerkedünk a fogalommal, a lépéseivel és eláruljuk azt is, hogy miért nem célszerű megspórolni ezt a lépést!

Mi az a szoftvertesztelés?

A szoftverfejlesztés folyamata során a fejlesztők által készített szoftvert, rendszert vagy alkalmazást ellenőrizik, hogy megfelel-e a specifikációban leírt követelményeknek és elvárásoknak. A szoftvertesztelés célja a hibák javítása, hogy a szoftver biztonságos, megbízható és hatékony legyen a használata során.

A szoftvertesztelés fontos szerepet játszik a szoftvertervezési és fejlesztési folyamatban, mivel segít az előre nem látható hibák azonosításában még azelőtt, hogy a szoftvert vagy az alkalmazást az ügyfelek vagy felhasználók használnák. A szoftvertesztelés különböző technikákat és eszközöket használ, hogy eltérő aspektusokat ellenőrizzen, például a funkciókat, a teljesítményt, a biztonságot, a használhatóságot, a kompatibilitást és a megbízhatóságot.

A szoftvertesztelésnek számos előnye van. Nézzük ezeket!

  • Segít a hibák azonosításban: már a korai szakaszoktól kezdve rámutat a gyengeségekre, a hibákra, ezzel lehetővé válik ezek javítása. Márpedig minél korábban derül fény egy hibára, annál kevesebbe kerül kijavítani azt és annál kevesebb szoftverfrissítésre van szükség.
  • Biztosítja a minőséget: a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően sokkal kisebb az esélye annak, hogy valamilyen hiba végigkíséri a szoftvert a fejlesztés befejeztéig, vagyis magasabb minőségű szoftvereket lehet létrehozni. Ez pedig együtt jár azzal, hogy az ügyfelek sokkal elégedettebbek lesznek.
  • Segít a kompatibilitás ellenőrzésében: a tesztelések során lehetőség nyílik arra, hogy a szoftver kompatibilitásairól képet kapjunk. Megnézhetjük, hogy miként működik különböző platformokon és környezetekben, operációs rendszereknek, böngészőkben.

Tesztelők jelenléte a kezdetektől

Azt gondolhatnánk, hogy a szoftver tesztelése a fejlesztési folyamat végén kap kiemelt szerepet, valójában azonban a tesztelők már egészen a kezdetektől fogva munkát kapnak a projektben. A tervezési szakaszban a minőségbiztosítási szempontokat képviselik, erre tesznek megoldási javaslatokat.

A minőség biztosítása az egyes fázisokban más és más lehet, létezik például egység tesztelés, smoke tesztelés, black box tesztelés, funkcionális tesztelés, biztonsági tesztelés, stressz-tesztelés és még folytathatnánk a sort. Ismerjük meg a legnépszerűbb tesztelési módokat!

  • Egység tesztelés: ennek során az egyes egységeket egymástól függetlenül tesztelik.
  • Smoke tesztelés: célja, hogy kiszűrje a hibákat és problémákat, amik a stabilitásra nézve kockázatot jelentenek.
  • Black box tesztelés: a módszer lényege, hogy a külső rendszerekkel, interfészekkel együtt ellenőrzi a szoftver. Az eredmény és a kimeneteket figyeli, a belső implementációt, kódot nem.
  • Funkcionális tesztelés: ennek során a szoftver funkcióit ellenőrzik.
  • Biztonsági tesztelés: ez a tesztelés a szoftvert biztonsági szempontból elemzi.
  • Stressz-tesztelés: a stressz-tesztelés a rendszer stabilitását és teljesítményét teszi próbára extrém körülmények között.

Ebben az értelemben tehát a tesztelés a szoftverfejlesztők munkája mellé csatolható végig, az egész folyamatban, vagyis szimultán zajlik a tesztelés és a fejlesztés.

Hogyan zajlik a tesztelés?

Sok esetben, főleg ott, ahol kisebb a fejlesztő csapat, a tesztelést maguk a fejlesztők végzik. Ahol azonban erős az IT tevékenység, vagy egy erre specializálódott szoftverfejlesztő cégnél, ott vannak kifejezetten a tesztelésre szakosodott emberek.

Maga a tesztelés történhet kézzel, ami a ritkább eset, és programok segítségével. A manuális tesztelés azt jelenti, hogy a szoftverfejlesztő, a tesztelő kézzel kattintja végig a szoftver elemeit, ezzel ellentétben az automatizált tesztelés lényege, hogy köti le az emberi kapacitást, ehelyett készítenek egy olyan programot, ami leteszteli a szoftvert, rendszert. Ezzel jelentős mennyiségű időt lehet megspórolni, csökken a hibalehetőség, így sokkal pontosabb teszteket lehet futtatni.

Miért nem kihagyható lépés a szoftvertesztelés?

A tesztelés fontossága abban ragadható meg, hogy biztosítja, hogy a végeredmény magas minőségű legyen. Sok ügyfél feleslegesnek gondolhatja a tesztelést, hiszen a végén úgyis kiderül, hogy működik-e és különben is, ez csak plusz munkaórákat és költségeket jelent. Ha azonban nincs tesztelés, akkor a végeredmény szinte biztosan nem olyan lesz, amilyet a megrendelő szeretne, a szoftver elemei nem alkotnak majd koherens egészet, egyszerűen csak kódsorok lesznek egymás után rendszer és koncepció nélkül.

A SynerinSoft az egyedi szoftverfejlesztés és a PWA-k területén otthonosan mozog. Ismerd meg, hogyan dolgunk!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.