2022. március 17.
# Témák

UX és UI: kéz a kézben a legütősebb

2022. március 17.

Nincs az a weboldalfejlesztéssel foglalkozó kézikönyv, előadás, blog, ahol UX és UI design kifejezések ne hangoznának el. Ebben a bejegyzésben annak jártunk utána, hogy mit is jelent valójában a két fogalom, mi a különbség köztük és miért nem lehet egyikről a másik nélkül beszélni!

Mit jelent a UX design?

A UX kifejezés egy rövidítés, a user experience kétbetűs változata, ami magyarul felhasználói élményt jelent.

Ahogy a neve is utal rá, olyan érzésekre benyomásokra kell itt gondolni, amiket az ember az adott oldal böngészése vagy az applikáció használata közben él át.

A UX középpontjában a fogyasztó áll, a cél pedig, hogy minél könnyebben, természetesebben navigáljon az oldalon, hozzájusson a szükséges információkhoz, végül pedig elégedetten távozzon. A felhasználó egy utat jár be, amíg eljut a vásárlásig/megrendelésig/bejelentkezésig, a UX feladata pedig, hogy vezesse ezen az úton a látogatót és összességében jó és kellemes legyen az oldalon eltöltött idő. Ehhez az kell, hogy az UX részt tervező képes legyen a felhasználó bőrébe bújni, felfedni az igényeket, a gondolatokat. Ebben a felmérések, a fejlesztést megelőző kutatások hatalmas segítséget tudnak nyújtani.

Milyen a jó UX?

A jó UX design egyszerű, nem terheli túl a látogató, lényegre törő, nem terjengős. Minden elemet tartalmaz, amit kell, de nem többet és nem is kevesebbet. A jól kialakított UX illeszkedik a stratégiai célokhoz, nem pedig l’art pour l’art, teszi ezt úgy, hogy a használata logikus és egyszerű.

Nem szabad elmenni amellett sem, hogy a felhasználói élmény esetében sokat nyom a latba a vizualitás. Ami szép, ami menő, ami esztétikailag érték, azt sokkal szívesebben nézegetik, böngészik az emberek.

Mit jelent a UI design?

A UI, vagyis user interface a vizuális megjelenítést takarja.

Célja, hogy az összes tartalmat, legyen az szöveg, fotó, grafika vagy videó, olyan módon tárja a látogatók elé, hogy az összességében megragadja őket, a figyelmüket. Egy igen összetett terület ez, ami bizonyos pontokon a UX elemeivel is átfedést mutat. A UI-hez tartozik például a vizuális megjelenés, a gombok, a címkék, a különféle ikonok.

A UI feladata tehát, hogy egy márkára jellemző, a közönség számára érthető vizuális nyelv jöjjön létre.

Milyen a jó UI design?

A jól kialakított user interface intuitív, minden könnyedén megtalálható, nem kell hosszú perceken keresztül gondolkodni, hogy miként lehet visszajutni a főoldalra, vagy éppen hogy a kosár tartalmát milyen módon lehet megtekinteni. Csak annyi elemből áll, amire szükség van, ezek pedig logikusan kapcsolódnak egymáshoz. A felhasználó elvárása, hogy a weboldal illeszkedjen a megszokottakhoz, ez segíti őt abban, hogy kiigazodjon az oldalak között. Ha ettől eltérést tapasztal, akkor megeshet, hogy összezavarodik. Például, amikor a látogató vissza szeretne térni a főoldalra, akkor jellemzően a logóra kattint, vagy ha szembe találja magát egy hamburger menüvel, akkor tudja mire való.

Ahhoz, hogy a fejlesztés során a UI megfelelően készüljön, ismerni kell a célközönséget, a fájdalompontokat. Érdemes ilyenkor felmérni a konkurenciát is, lopni nem szabad és nem is stílusos, inspirálódni azonban nem tilos.

Az UI kialakításánál ügyelni kell arra, hogy a színek, az ikonok, a betűtípusok, a gombok, a menüpontok minden felületen, minden nézetben konzisztensek legyenek, egy rendszerbe tartozzanak. A felhasználó által végzett műveletek átláthatók, ha például valaki egy divízió aloldalára navigál, akkor a színek, a betűtípus a divízióra jellemzők szerint változik.

Mi a különbség és hol találkozik az UX és a UI?

A UX és a UI bár eltérő fókuszt tartanak szem előtt, végső soron egy ügyért dolgoznak. Előbbi feladata, hogy az oldal vagy az alkalmazás használata jó élmény legyen a látogató számára, a hátteret pedig a UI adja meg.

UX és UI

Amennyiben a UI mellé nem társul a UX, akkor a mögöttes gondolat, a szabályrendszer vész el. Az UX feladata, hogy a célcsoport problémáit tárja fel, a UI pedig mindezt egy kellemes formában tálalja.

A gyakorlatban előbb a UX design készül el. Ez tartalmazza azt az utat, amit bejár a felhasználó, majd mindezt a UI design kialakítása során töltik fel élettel, színekkel, vizuális elemekkel és interaktív részletekkel. A teljes folyamat során azonban szükséges, hogy a tervezők folyamatos kapcsolatban legyenek, egyeztessenek. A UX designerek feladatai, hogy drótvázakat és egy prototípust bocsássanak a UI designerek rendelkezésére, akik az előzően elkészített mood boradrok és wireframe-ek alapján elkezdik kidolgozni a végleges megjelenést.

Lényeges hangsúlyozni, hogy a UI és az UX között vannak különbségek, a kettő azonban egymástól nem elválasztható, legalábbis nem sok értelme lenne. A kettő ugyanis erősíti egymást. Hiába megkapó a weboldal, ha nem használható, és fordítva is igaz, hiába lehet nagyon jól használni, ha vizuálisan nem megfelelő, például a háttéren nehezen olvasható a szöveg vagy a betűtípus nem megfelelő

Miért érdemes a UX és UI design kialakítására nagy gondot fordítani?

Számos oka van annak, hogy miért kell ezeket kiemelten kezelni, összességében mind abba az irányba mutat, hogy csak ezek segítségével lehet felvenni a kesztyűt a piacon. Ez a statisztikákban is megjelenik: a Forester felmérése szerint például a jó UI design 200%-kal, a megfelelő UX design pedig 400%-kal növelheti a konverziós arányt.

A UI és UX design egy igen felkapott terület. Ezekkel az eszközökkel ugyanis ki lehet tűnni a tömegből. Minél inkább ismeri és érti valaki a felhasználóit, annál jobb weboldalt, applikációt tud elkészíteni, a célcsoport tagjai pedig annál szívesebben kattintanak majd.

Hozd ki a legjobban a körülményekből! A SynerinSoftnál a költségvetéshez mért legelőnyösebb megoldást dolgozzuk ki és készítjük el számodra!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.