2023. augusztus 30.

Vállalati digitalizáció: előnyök és trendek

2023. augusztus 30.

Egy olyan korban élünk, amelyben a papír alapú munka megszűnőben van, legalábbis jelentősen a háttérbe szorul. A gazdaság egészéről nehéz beszélni, hiszen mindig vannak olyan területek, ahol a körülményekből adódóan az innováció lassabb, az újdonságok beépülésére több idő kell. Ebben a blogposztban megnézzük, hogy mit is jelent a vállalati digitalizáció, milyen előnyei vannak és milyen digitalizációs trendeket figyelhetünk meg a jövőben.

Mi az a vállalati digitalizáció?

A vállalati digitalizáció egy több lépcsőből álló folyamat, amely során az analóg tartalmakból, munkafolyamatokból digitális lesz. Ez a transzformáció rengeteg lépés egymásutániságát jelenti és egyes pontokon összeér a technológia fejlődésének mérföldköveivel. Gondoljunk csak arra, hogy a számítógép megjelenése, az internet elterjedése, a felhő alapú technológiák, az 5G mind egy-egy lépést jelentenek előre a digitalizáció útján.

A vállalati digitalizáció tehát már régóta itt van velünk, a koronavírus-járvány azonban adott egy hatalmas kényszerű löketet. Azok a vállalkozások, akik eddig még csak kóstolgatták a digitális megoldásokat nehéz helyzetbe kerültek, mivel elképesztően rövid idő alatt kellett a lépéseket ugrásokra váltani és például megteremteni egy olyan modern környezetet, amely lehetővé teszi, hogy a munkatársak otthonról, home office-ból dolgozzanak. Megjelentek az online értekezletek, a helyi szerverekről a legfontosabb adatok, dokumentumok a felhőbe költöztek és létrejöttek olyan platformok, amelyeken a munkavállalók akkor is tudnak kommunikálni, kooperálni, amikor éppen nem tartózkodnak egy térben. 

A járvány okozta lezárások tehát katalizálták a folyamatokat, a legtöbben rákaptak a digitális megoldások ízére, miután megtapasztalták annak előnyeit, így a COVID után nem következett visszalépés, sőt, sokaknak éppen hogy megjött a kedve a hatékonyabb technológia bevezetésére.

A digitalizáció révén az analóg folyamatokat, dokumentumokat felváltja a digitális, ami a számítógépes szoftvereknek köszönhetően sokkal hatékonyabb feldolgozást, munkát tesz lehetővé.

Hogy mit is jelent ez pontosan? A következőkben azt járjuk körül, hogy milyen előnyei vannak a digitalizációnak.

Milyen előnyei vannak a digitális vállalatnak?

Minden vállalat más és más, mindenhol mások a kihívások, a problémák. Általánosságban azonban elmondható, hogy a digitalizáció három óriási előnnyel bír, ezek: folyamatoptimalizálás, költségcsökkentés és az élmény javítása. Nézzük, mit jelentenek ezek!

Folyamatoptimalizálás

A digitális megoldásoknak köszönhetően szoftverek segítségével lehet követni az egyes folyamatokat, a projekteket. Az átlátható, minden információra kiterjedő rendszereknek köszönhetően egyértelműen látszik, hogy mely pontok van szükség fejlesztésre, további segítségre.

Költségcsökkentés

Habár a digitális megoldások igényelnek némi kezdeti befektetést, hosszú távon azonban a költségek csökkentését várhatjuk tőlük. Az optimálisabb folyamatmenedzsmentnek köszönhetően a projektek hamarabb, alacsonyabb költségek mellett készülhetnek el. A hatékonyságot növelheti továbbá, hogy a digitalizáció az első lépés az automatizációkhoz, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a hatékonyság tekintetében és az adminisztrációs terhek csökkentésében.

Ügyfélélmény javítása

Ma már minden akörül forog, hogy az ügyfélélmény pozitív és maradandó legyen miközben a user a céggel, a márkával találkozik. Ez azonban elképzelhetetlen a digitális megoldások nélkül, mivel maguk az ügyfelek is használják, a mindennapjaikba beépítették ezeket, így nem csoda, hogy a vállalatoktól is elvárják, hogy a modern technológiára támaszkodjanak.

Milyen trendekre érdemes figyelni?

Minden kornak megvannak a maga trendjei, amelyeket érdemes figyelni, követni, ha szeretnénk naprakészek lenni. A vállalati digitalizációban az alábbi trendek érdemelnek figyelmet!

A fenntarthatóság

Az IT területén is elvárás már, hogy a megoldások társadalmi és környezeti szempontból fenntarthatók legyenek. Ez fontos az ügyfeleknek, így fontos kell legyen a cégeknek is. Hogy lehet ezt elérni? Például mesterséges intelligencia, megújuló energia és felhő alapú technológia segítségével.

Digitális tér feltöltődése

Tendenciaként figyelhető meg, hogy vannak olyan területek a vállalaton belül, ahol megvan a megfelelő kompetencia és motiváció, így teret nyitnak a digitális megoldásoknak. Tipikusan ilyen terület a jog és a HR is.

Mesterséges Intelligencia

A mesterséges intelligencia felfutóban van, így nem csoda, hogy a digitalizációs trendek között is szerepel. Kifejezetten jó szolgálatot tehetnek az MI megoldások például a változásmenedzsment területén, segítségével ugyanis villám sebességgel lehet reagálni a változó piaci helyzetre.

Confidental computing

A biztonság egyre fontosabb lesz a digitális világban, ez keltette életre a confidental computingot, aminek lényege, hogy nemcsak az adatokat kell biztonságban tudni, hanem a teljes számítási folyamatot is titkosítani kell.

Fejlesztői platformok

A trendek közül nem hiányozhatnak a különféle fejlesztői platformok, az úgynevezett low code/no code platformok, melyek megnyitják a fejlesztés világát a kevésbé szakavatott emberek előtt is. Érdemes óvatossággal kezelni ezt, mivel az olcsónak ígérkező megoldásokból könnyen válhat így nagyon drága. Ha az ember profi munkát szeretne, akkor érdemes a fejlesztést egy vérprofi csapatra bízni, így a várt hatás biztosan nem marad el.

A SynerinSoft az egyedi applikáció- és szoftverfejlesztéstől az üzemeltetésig végig kíséri az ügyfelet. Te csak engedd szabadon a fantáziádat, mi pedig megvalósítjuk álmaid szoftverét!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.