2022. július 18.

Vírusvédelem: így védekezz a rosszindulatú támadások ellen

2022. július 18.

Az online világ térnyerése magával hozta az internetes fenyegetések, zsarolóvírusok, kibertámadások számának megnövekedését. Aki szeretné biztonságban tudni privát és céges adatait, annak a vírusvédelem és a biztonsági háló kiépítése nemcsak lehetőség, hanem kötelesség. Mire kell felkészülni és hogy védekezhetünk a rosszindulatú támadások ellen? Nézzük a részleteket!

A kiberbűnözés térnyerése

A ThoughtLab 16 országra kiterjedő felmérése szerint 2021-ben a kibertámadások száma több mint 15%-kal növekedett az előző évhez képest. A háttérben húzódó okok igen változatosak, a legtöbbször a helytelen beállításoknak, emberi mulasztásoknak és a karbantartás hiányának köszönhető, hogy a támadók sikerrel járnak.

Az összefoglaló elemzésből az is kiderül, hogy bár a digitális átalakulás hatalmas erővel robbant be, a cégek 41%-a azonban úgy gondolja, hogy ezt a változást a biztonsági struktúra nem követte le.

Hasonló felmérést készített az UpCity is, akik arra voltak kíváncsiak, hogy az amerikai cégek hogy készülnek fel a támadásokra, mekkora figyelmet szentelnek a kibervédelemnek. Eredményeik szerint a vállaltok csupán felének van kiberbiztonsági terve, ezek harmada azonban nem aktualizálta a stratégiát olyan külső események hatására sem, mint a pandémia és a vele beköszöntő home office/hibrid munkavégzés.

Milyen fenyegetésekkel kell számolni?

Az online fenyegetések tárháza igen széles, a kiberbűnözök roppant kreatívak és időről időre újabb megoldásokkal, támadási módokkal állnak elő. A leggyakoribb fenyegetések a következők:

Vírusok

A vírusok képesek önmagukat duplikálni, megsokszorozni, így át tudnak terjedni egyik eszközről a másikra, amennyiben nem állítják meg őket.

Zsarolóprogramok

A zsarolóprogramok miután bejutottak a gépbe, blokkolják annak tartalmát, az adatokat és ezt a zárlatot csak akkor oldják fel, ha az eszköz tulajdonosa megfizetni a kért váltságdíjat.

Férgek

Míg a vírusok a fájlok segítségével képesek terjedni, a férgeknek nincs szüksége ilyen „gazdatestekre”, ezek nélkül is sokszorozódnak.

Trójai programok

A trójai programok legnagyobb fegyvere a rejtőzködés. A különféle rosszindulatú szoftvereket úgy juttatják fel az eszközre, hogy álcázzák őket egy ártalmatlan programnak. Beépülnek és utat engednek a támadásoknak.

Kémprogramok

A kémprogramok feladata az információgyűjtés. Az eszköz használata közben megadott jelszavakat, személyes információkat gyűjtik be és továbbítják a támadók felé.

Adathalászat

Az adathalászat lényege, ahogy a neve is utal rá, az adatok megszerzése. E-mailek, formok, fizetési felszólítások, nyereményjátékok formájában csalják ki az áldozatoktól a legfontosabb adataikat, bankkártya adatokat, elérhetőségeket, személyigazolványszámokat stb.

Hogy működik a vírusvédelem?

A biztonsági szoftvereket arra tervezték, hogy megvédjék az eszközöket, fájlokat, rendszereket a rosszindulatú támadásoktól. A vírusvédelem szoftverei monitorozzák a számítógépeket, okostelefonokat és eltávolítják a kárt okozó fájlokat. Ez a technológia igen sok esetben támaszkodik a mesterséges intelligencia és a gép tanulás megoldásaira, főleg abban a fázisban, amikor el kell dönteni, hogy egy adott fájl valóban kártékony-e.

A vírusirtó használata mellett azonban gondoskodni kell a vírusvédelem másik szegmenséről is, a megelőzésről. Ha ugyanis kevés rést hagyunk a biztonsági pajzson, akkor csökken az esélye annak, hogy áldozattá válunk. Érdemes a hozzáféréseket rendszeresen felülvizsgálni, erős jelszavakat használni és bizonyos időközönként megváltoztatni őket, kettős bejelentkezést aktiválni, frissíteni, karbantartani a programokat és ismertetni a kollégákkal az IT biztonság alapszabályait.

Milyen jelek utalnak arra, hogy veszélybe került a biztonság?

A vírusok, rosszindulatú szoftverek két kategóriára oszthatók: vannak, amelyek a lehető legtovább szeretnének láthatatlanok maradni és olyanok is, amik azt szeretnék, hogy minél előbb felismerjék őket. Ha a szoftver észrevétlen marad, akkor lehetősége nyílik arra, hogy adatokat gyűjtsön és ezáltal jusson hozzá értékes információkhoz. Ha azonban például egy zsarolóvírussal van dolgunk, akkor az azonnal nyilvánvaló, hiszen a szoftver blokkolja az eszközt és csak váltságdíj fejében oldja fel ezt a korlátozást.

Vannak jelek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy az eszközt vírus támadta meg. Például, ha a működés hirtelen lelassul és akadozik, az adatforgalom azonban megnövekszi, az akkumulátor gyorsan merül, akkor meg van rá az esély, hogy vírusos az eszköz. Ezt jelezheti az is, ha olyan SMS-ek, e-mailek, üzentek jelennek meg, amiket nem a tulajdonos küldött.

Ha ilyet tapasztalunk, akkor nem érdemes késlekedni, meg kell kezdeni a kártevőirtást a lehető leghamarabb.

Az IT biztonság kérdése egyre inkább előtérbe kerül, és ez a szoftverfejlesztés tekintetében is igen lényeges. Már a tervezéskor, a szoftver készítésekor figyelembe kell venni a biztonsági szempontokat, a struktúra védelmét.

A SynerinSoftnál tudjuk, hogy egy rendszer mit sem ér a megfelelő biztonsági bástyák nélkül. Kattints, és ismerd meg, miként dolgozunk!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.