2022. február 24.
# Témák

Webáruház fejlesztés: specifikáció az ajánlatkérés előtt

2022. február 24.

Az ember nem is gondolná, mennyire összetett egy webáruház fejlesztés, és mennyi mindent számba kell venni ahhoz, hogy a sok-sok munkaóra és a ráfordított pénz valóban olyan eredményt hozzon, amivel mindenki elégedett. Nem árt már az ajánlatkérés előtt felkészülni, és végig gondolni néhány szempontot. Vegyük sorra ezeket!

Az e-kereskedelem bűvölése sokakat késztet arra, hogy termékeit az online térbe költöztesse és egy webáruház formájában kínálja a nagyközönségnek. A koronavírus hatására az online vásárlás mértéke növekedni kezdett. Miközben például 2020 első három negyedévében a kereskedelem stagnált, addig az online piac az első negyedévben 21%-os, a második negyedévben 47%-os, a harmadik negyedévben pedig 19%-os bővülést produkált (GKI).

Egy webshop számos lehetőséget kínál a kereskedők számára. Előnye, hogy:

  • webshopot egyszerűbb indítani, mint üzletet nyitni és kevesebb költséggel is jár,
  • sok minden automatizálható, a fenntartás költségei racionalizálhatók,
  • a webshop rendszerek bárki számára könnyen kezelhetők,
  • az árukészlet alakítása rugalmas lehet, az igényekhez igazodó,
  • nincsenek fizikai korlátok, a távolság nem akadály.

Egy webáruház tehát rengeteg előnnyel kecsegtet, és ha valaki körültekintően jár el, akkor valóban flottul mehetnek a kezdeti lépések. A hangsúly azonban a körültekintő eljáráson van. Ha ugyanis hűbelebalázs módjára indul el a fejlesztés, sőt már az ajánlatkérés is, akkor borítékolható a rengeteg plusz költség és a felesleges munka.

Ahhoz, hogy mindez ne következzen be, érdemes a folyamatot az üzleti specifikáció elkészítésével kezdeni.

Mi az a specifikáció üzleti szempontból?

Az üzleti specifikáció valójában a megálmodott webáruház bemutatása érthetően, egyértelműen és lényegre törően. Mi ez a webáruház? Hogy fog működni? Milyen célt szolgált? Mit lehet majd vásárolni? Hogyan? Hogy lehet fizetni? Hogy kapja meg a terméket a vásárló? Ilyen, és hasonló kérdéseket kell megválaszolnia egy ilyen dokumentumnak.

Miért érdemes ilyet készíteni?

Az üzleti információk birtokában a webáruház fejlesztés sokkal gördülékenyebb lehet. Az egész folyamat tehát az üzleti specifikáció összeállításával indul. Ezzel lehet majd ajánlatokat kérni a különféle fejlesztő cégektől.

Annak köszönhetően, hogy van egy részletes leírás, a cégek sokkal pontosabb ajánlatot tudnak adni. Minél több információt tartalmaz ez a dokumentum, annál könnyebben és célzottabban megbecsülhető a fejlesztéshez szükséges idő és az is, hogy a kívánságok a leírtak szerint milyen költségeket vonnak maguk után.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezen már nem lehet változtatni. Minden bizonnyal a fejlesztő cégnek is lesznek javaslatai a webshop fejlesztés kapcsán, időközben az igények is alakulhatnak. Valahol azonban el kell indulni, ebben az esetben pedig azt a bizonyos „kályhát” az üzleti specifikáció jelenti.

Ha igazán jól sikerül összefoglalni a lényeget, akkor egyébként a későbbiekben rengeteg időt és energiát lehet megspórolni. Arról egyébként nem is beszélve, hogy minden valamirevaló fejlesztő cég kérni fog egy ilyen specifikációt, hiszen csak ez alapján tud becsülni és kalkulálni.

Az tehát már egyértelmű, hogy a webshop fejlesztés nulladik lépése a specifikáció elkészítése üzleti perspektívából. De mit kell tartalmazni ennek a dokumentumnak?

Mit kell tartalmazni a specifikációnak webáruház fejlesztés esetében?

Üzleti mutatók

A fejlesztőcégnek fel kell tudni mérni, hogy a webáruháznak mekkorának kell lennie. Várhatóan mennyi látogató lesz naponta? Mennyi vásárlás? Milyen értékben vásárolnak majd? Ezek alapján meghatározható, hogy milyen kapacitásokat szükséges csatasorba állítani.

Érdemes ebben a részben arra is kitérni, hogy kik a vásárlók. Ki a célcsoport és milyen a tipikus vásárló? Lehet-e számítani külföldi vevőkre, vagyis fejlesztési szempontból nézve, szükséges-e, hogy többnyelvű legyen a webshop, többféle pénznemben is elérhetőek legyenek az árak?

Nagyon fontos leírni, hogy a webshop milyen üzleti céllal jön létre. Mit várnak tőle? A biznisz szempontjából milyen szerepet tölt be. Különösen fontos ez akkor, ha van egy bolt is. Ekkor mi a cél: hogy az offline shopot kiegészítse, vagy a cél a bolt megszüntetése?

Termékadatok

Egy webáruház működését és felépítését alapvetően meghatározza, hogy mi a termék. Itt rengeteg a felmerülhető kérdés, a teljesség igénye nélkül sorolunk fel néhányat. Alapvető fejlesztési szempontból, hogy a termékek személyre szabhatók-e, szükség van-e úgynevezett terméktervezőre, vagy pedig statikus képek illusztrálják majd a termékeket.

Lényeges, hogy a megvásárolható termékeket milyen formában akarják bemutatni. Milyen hosszú leírások lesznek? Vannak-e fotók? Videók? A termékoldalakon kell-e ajánlani további termékeket?

Jellemzően listaoldalak gyűjtik össze a különféle termékeket, innen lehet a termékoldalakra navigálni. Fontos kérdés, hogy ez milyen formában jelenjen meg, mennyi módon lehessen szűrni, rendezni a találatokat? Szeretnénk-e, hogy a termékeket össze lehessen hasonlítani más, a webshopban megvásárolható termékekkel?

A webáruház hátteréről is érdemes információkat adni. Így például arról, hogy mennyi terméket akarnak majd felölteni. A termékleírások és fotók hogy fognak felkerülni a weboldalra? Az árak feltüntetés miként történik majd? Fontos-e, hogy bizonyos regisztrált tagok más árakat lássanak?

Mindenképp ki kell térni arra, hogy a termékek készletezése hogy zajlik majd. Lesz-e mindenből mindig árukészlet vagy ez dinamikusan változik? Fel kell-e tüntetni, hogy melyik termékből mennyi van készleten?

Fizetés és szállítás

Fejlesztői szempontból lényeges lehet a banki rendszerek integrációja miatt, hogy milyen fizetési módok közül választhatnak a vásárlók. Ugyanígy, azt is érdemes a specifikációban szerepeltetni, hogy az áru miként jut majd el a vásárlóhoz. Itt kell megjegyezni, hogy valószínűleg a webshopot külsős számlázó szoftverrel is össze kell majd kötni!

Ahhoz, hogy a webáruház fejlesztés gördülékenyen menjen, számos szempontot végig kell gondolni és még annál is több kérdést kell megválaszolni. Ezek segítségével azonban sokkal pontosabb kép alakul ki a webshopról, ami hasznos a megbízó és a fejlesztők számára is.
 

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.