2021. szeptember 20.
# Témák

Alkalmazás fejlesztés: 10 dolog, amit tudnod kell mielőtt belevágsz!

2021. szeptember 20.

Az alkalmazás fejlesztés igen izgalmas és kreatív terület, nem véletlen, hogy sok cég elgondolkodik egy saját alkalmazás fejlesztés ötletén. Összegyűjtöttünk 10 dolgot, amit mindenképp tudnod kell mielőtt belevágsz!

Az alkalmazások magasan győznek

Azt gondolhatnánk, hogy a weboldalak népszerűségét nehéz kenterbe verni, tekintve, hogy régebb óta képezik az életünk részét, mint az appok. A valóság azonban az, hogy az alkalmazásokat szívesebben használják az emberek, olyannyira, hogy idejük jó részét (87%-ot) az appok böngészésével töltik.

Android vagy iOS

Alkalmazás fejlesztés: Andorid vagy iOS?

A válasz egyszerű, mindkettő! Egy kutatás szerint fejlesztők háromnegyede javasolja, hogy mindkét platformra fejlesszünk, még ha ez meg is növeli a projekt költségeit. Az ok egyszerű, más közönség érhető el az Android platform segítségével, illetve a Google Play áruházzal, és más az iOS operációs rendszerrel és az Apple Store-ral.

Ma már léteznek úgynevezett multiplatform alkalmazások is. Ezek egyfelől jó megoldásnak bizonyulhatnak, hiszen mindkét platformra felkerülhet egy verzió. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy bizonyos funkciók előfordulhat, hogy nem működnek majd mindkét felületen, így a felhasználói élmény nem lesz ugyanaz, meglehet, hogy minőségbeli romlással is számolni kell.

Az árat legjobban a struktúra befolyásolja

Az alkalmazások megvalósításának a legtöbb esetben az ár szab határt. A nagyratörő tervek és a komplex megoldások igencsak feltornászhatják a költségeket, olyannyira, hogy akár 8-10 milliós összegre is rúghat a végszámla. Egyes felmérések szerint az appok árát leginkább a struktúra befolyásolja: minél összetettebb egy mobil alkalmazás, minél több funkciót kell tudnia, annál drágább lesz. Nem mellesleg, erre még a grafikai kivitelezés is rádob egy lapáttal, ami szintén a bonyolultság függvénye, illetve annak, hogy a grafikus mennyire tapasztalt, mennyire van neve a szakmában.

Fiatalok körében hódít az app

Alkalmazás fejlesztés: Fiatalok körében hódít az app

Elképesztő adat, hogy a fiatal generáció 63%-a inkább mobiltelefonon keresztül indítja a vásárlást, semmint egy klasszikus webshopban, egy weboldalon keresztül. Ez az adat az, ami igazán meggyőző lehet a hezitálók számára! És nincs kétség afelől, hogy ez az amúgy is magas arány még inkább növekedni fog a ma még nem vásárlóképes generáció felcseperedésével. Nincs más hátra, mint előre!

Több milliós kínálat

A Google Play áruházban közel 3 millió, az Apple App Store-ban nagyjából 2 millió, a Windows-on keresztül pedig hozzávetőlegesen háromnegyedmillió alkalmazás érhető el. Naponta több ezer app jelenik meg ezeken a felületeket, jóllehet nagyrészüket (60%) sosem töltik le, a letöltöttek igen magas százaléka pedig végül törlésre lesz ítélve. Ez az adat azt jelzi, hogy bár az appok igen népszerűek, mindenki szeretne előrukkolni egyel, valójában azonban igen nehéz megtalálni azt, hogy mi fog felfutni és mi megy majd a süllyesztőbe. Ehhez kell az alapos előkutatás, az igényfelmérés, a felhasználók bevonása és a profi fejlesztő csapat.

Az alkalmazásoknak három típusa létezik

Alkalmazások típusai: natív, hibrid és webes app

Amikor az alkalmazás készítés a téma, a legtöbb embernek a natív appok jutnak eszébe. Ezek azok, amelyek meghatározott platformhoz vagy operációs rendszerhez készülnek. Egyre népszerűbbek azonban az internetes alkalmazások, vagyis a webes alkalmazások, amik minden típusú mobil eszközön és operációs rendszeren szépen futnak a böngészőn keresztül. A harmadik típus a hibrid alkalmazások csoportja, melyek egyesítik a natív és a webalkalmazások jellemzőit.

Bevételgeneráló hirdetések

Felmerülhet a kérdés, hogy egy mobil alkalmazás milyen módon járulhat hozzá a bevételek növekedéséhez. Valójában több módon is! Vannak appok, melyekért az alkalmazásáruházban fizetni kell, ez alapból bevételforrásnak számít. Ezen felül pedig hosszú távon a vásárlói elégedettség és az elköteleződés növelésével gyarapíthatják a vásárlók, a szolgáltatást igénybe vevők számát, így a bevételeket. Van azonban még egy út, ami hozzájárul a gyarapodáshoz, ezek pedig a hirdetések. Ez a legnépszerűbb bevételi forrás az appok számára, olyannyira, hogy 2023-ra akár több mint 935 milliárd dolláros bevételt is termelhetnek.

Változatos témák

Az applikáció áruházakban roppant változatos témákban találhatunk appokat. Vannak egészségügyi, szervezést segítő, a kommunikációt támogató, rendszerező, játék appok. Az iOS kategóriában a tavalyi évben a játék alkalmazások és az üzleti appok voltak jelen a legnagyobb számban: az összes mobil alkalmazás 22%-a volt játék, valamivel több mint 10%- pedig üzleti jellegű.

Dől a pénz

Roblox alkalmazás

Az appok jövedelmezőségét nehéz megjósolni. Vannak, amik nem elég életképesek és rövid időn belül becsődölnek, vannak azonban igazi kasszasikerek, amik óriási bevételt termelnek. Ezek táborát erősítette 2020-ban a Roblox, ami tavaly októberben több mint 2,5 millió dollárt hozott a konyhára naponta.

Munkahelyteremtő erő

Bár ebbe az aspektusba ritkán gondolunk bele, de az applikációk megjelenésével és elterjedésével új foglalkozások jöttek létre, nemcsak fejlesztői pozíciók, de a kapcsolódó iparágakban egyéb álláshelyek is. Becslések szerint csak az iOS mobil applikáció fejlesztés segítségével több mint 600 ezer munkahely jött létre világszerte.

Az alkalmazás fejlesztés fényes jövővel kecsegtet minden cég számára. Nem kétségbe vonható, hogy az appok térnyerése a jövőben nemhogy csökkenni, de növekedni fog, ami bizony lépésre kényszeríti majd azokat is, akik most még szkeptikusan tekintenek ezekre a szoftverekre. Ha eldöntötted, hogy a haladókkal tartasz, akkor keresd fel kollégáinkat, és segítünk megtalálni azt az app fejlesztési irányt, ami a legjövedelmezőbb céged számára.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.