2022. augusztus 29.

Az agilis szoftverfejlesztés jelentése, eredete

2022. augusztus 29.

Az agilis szoftverfejlesztés egy alapfogalom lett a modern informatikai vállalatoknál. Ez nem is csoda, hiszen lehetővé teszi a gyors és hatékony szoftverfejlesztést, ami elengedhetetlen a mai, rohamtempóban változó környezetben. Mai bejegyzésünkben az agilis szoftverfejlesztés történetét járjuk körül!

Mi az az agilis szoftverfejlesztés?

Az agilis szó a mindennapi köznyelvben is használatos, jelentése tettre kész, gyors észjárású. Az agilis módszertan lényege, hogy a fejlesztés folyamatát egységekre bontják, ezek a fejlesztési ciklusok, melyek során egy-egy, az előzőnél fejlettebb termékverzió készül el. Így épül fel a szoftver és bővül folyamatosan a beépített funkciók köre.

Az agilis szoftverfejlesztés egy keretet ad, amin belül több programozási módszertan, gyakorlat is létezik. Ide sorolható a Scrum, a Lean, a Kanban, a Crystal, az Extreme Programming, a Feature-Driven Development és a Dynamic Systems Development Method (DSDM) is.

A programozás céljától, a munkafolyamattól és a csapattól függ, hogy milyen szituációban melyik módszertant érdemes követni. Az agilis szoftverfejlesztés egy iteratív folyamat, ami annyit jelent, hogy a specifikáció, a tervezés, a fejlesztés és a tesztelés fedésben van. Lépésenként halad előre a programozó a szoftver felépítése során, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klasszikus modellekkel ellentétben, mint amilyen a Waterfall modell is, készül egy alap, de működőképes, tesztelhető verzió, amit aztán finomítanak, alakítanak.

Honnan ered az agilis szoftverfejlesztés?

A programozás kezdeti korszakának az 1970-es évekig terjedő időszakot értjük. Ekkoriban még a programozók nem követtek módszertanokat, a munkameneteknek nem volt meghatározott rendje. A korábban mérnökként és matematikusként tevékenykedő szakemberek intuitíven és korábbi tapasztalataik alapján dolgoztak különféle elveket követve.

Az 1970-es évek fordulópontot jelentett, ekkoriban kezdték ugyanis egyetemi szinten oktatni a programozást, ami megkövetelte a rendszert. Winston Royce Waterfall, vagyis Vízesés módszertana is ebben az időszakban látott napvilágot. Ennek lényege, hogy a fejlesztés egy lineáris folyamat, amit szakaszokra bontanak. A programozó elvégez egy szakaszt, ezt befejezi, jóváhagyják és csak ezután léphet át a következő szakaszra. Egy viszonylag merev struktúra a Vízesés modell, amit könnyű megérteni és követni, ennek köszönhető, hogy jó 30 évig meghatározó szerepet töltött be a programozók életében.

Az 1990-es években nyilvánvalóvá vált, hogy az addig sokak által követett és istenített Vízesés modell már nem elég, más megoldásra van szükség. 1994-ben hozták létre a Dynamic Systems Development Method-ot (DSDM), 1995-ben lépett a képebe a Scrum, ami a Vízesés-modellre épít, viszont a rövid ciklusú fejlesztéseket preferálja. 1996-ben jelent meg a Crystal Clear és az Extreme Programming, 1997-ben pedig az adaptív szoftverfejlesztés és a funkcióvezérelt fejlesztés.

Az évek alatt egy mozgalommá alakult át az agilis szoftverfejlesztés, amely a fenti módszertanokat fogja össze. 12 alapelvét és 4 alapértékét 2001-ben fektette le 17 szoftverfejlesztési szakértő az Agilis Kiáltványban a Snowbird Üdülőközpontban Utah-ban. 

 1. A kiáltványban megfogalmazták, hogy a legfontosabb az ügyfélelégedettség és a mielőbbi, működőképes szoftver szállítása.
 2. A változást természetesnek tekintik, amiből előnyt kell kovácsolni.
 3. A működő szoftver újabb verzióit a lehető legnagyobb gyakorisággal kell szállítani.
 4. Az üzleti és az IT munkatársak szoros együttműködését várja el.
 5. Lényeges, hogy a projekten dolgozók sikerorientáltak legyenek és megfelelő környezetben tudjanak dolgozni.
 6. A személyes beszélgetések preferálása.
 7. Az előrehaladás mércéje a működő szoftver.
 8. Lényeges a fenntartható fejlesztés, a folytonosság.
 9. Az agilitás fokozható egy jó tervvel és a műszaki kiválósággal.
 10. Az egyszerűség elengedhetetlen.
 11. Az önszerveződő csoportok gyümölcsözők lehetnek.
 12. A hatékonyságot rendszeresen mérlegelni kell, és ehhez képest igazítani a működésen.

2003-ban az agilis fejlesztést már a meghatározott elvek alapján tanították, és megjelentek azok az emberek is, akik nem az IT világából érkeztek, hanem a menedzsment oldaláról.

Az agilis fejlesztés ma

Az agilis szoftverfejlesztés ma a legnépszerűbb fejlesztési keret. A Zippia felmérése szerint az amerikai vállalatok 71%-a követi ezt a módszertant. Ezen belül pedig a legszívesebb a Scrum elveit alkalmazzák. Hatékonyságát a számok is igazolják, az eredményekből ugyanis az is kiderül, hogy az agilis projektek esetén a siker aránya 64%, a Vízesés-modellt alkalmazók esetén ez csak 49%.
 
Az agilis szoftverfejlesztés elveit követi a SynerinSoft is. Kíváncsi vagy, milyen szolgáltatásokat nyújtunk? Nézz körül weboldalunkon!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.