2022. április 08.

Design fejlesztés 10 lépésben

2022. április 08.

Az informatikai design fejlesztések a cég előrehaladását szolgálják. Céljuk, hogy hatékonyabbá, gyorsabbá, felhasználói szempontból előnyösebbé varázsolják a felületeket és a mechanizmusokat. A design fejlesztés során az informatikai csapat és a megrendelő működik együtt. Nézzük lépésről lépésre, hogy néz ki a folyamat a SynerinSoftnál!

A design folyamat a fejlesztés során roppant fontos szerepet tölt be. A megtervezett felhasználói felület a felhasználói élménnyel együtt képes megragadni a látogatók figyelmét, megtartani azt és végső soron vásárlást, interakciót generálni. Az interface megtervezése éppen ezért nagy jelentőséggel bír, az elkészítés folyamata során semmit sem szabad félvállról venni. Vegyük sorra, milyen lépéseken halad végig együtt a megrendelő és az IT csapat a SynerinSoftnál!

1. Feladat megismerése

Alapvető, hogy a megrendelő és az ügyfél közös nyelvet beszéljen, ennek hiányában könnyedén félrecsúszhatnak a folyamatok. A SynerinSoftnál az ügyfélkommunikációt kiemelt ügyként kezeljük, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy megértsük az ügyfél igényeit és elképzeléseit, emellett lényegesnek tartjuk azt is, hogy felesleges szakzsargontól mentesen, közérthetően adjuk át a fontos információkat.

A brief és a specifikáció, az insightok sokat segítenek a lényeg megértésében. Ezt a célt szolgálja a tipikus userek, vagyis a user personák, illetve a user story-k leírása is. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a fejlesztők, és maga a cég is még jobban megismerje a körülményeket, a felhasználókat.

2. User journey elkészítése

A tervezés során meghatározásra kerül, hogy az oldallátogató, az app használó milyen utat jár be. Honnan hova kattint, hol fog időzni. Ezek alapján összeáll, hogy  milyen sorban érdemes tálalni az információkat, kialakítani az oldalt, hogy lehet terelni a látogatót, ha a cél a vásárlás, vagy éppen a kapcsolatfelvétel.

3. Prototípus elkészítése

A wireframe, vagyis a weboldal drótváza alapján elkészül egy prototípus, ami még nem úgy fest, ahogy majd a végeredmény fog, de kattintható, használható. Ezzel lehetőség nyílik az oldal tesztelésére, és az eredmények alapján az iterációra, a javításokra, pontosításokra, tökéletesítésre.

4. Konkurencia elemzése

A folyamat során a konkurencia felmérésére is jut idő. Az elemzés segítségével az iparági sztenderdek és mintázatok megismerhetővé válnak, az általános gyakorlatokból sokat lehet tanulni, inspirálódni. Eközben arra is fény derül, hogy mely pontokon kell még erősíteni az oldalt, milyen fájdalompontok vannak, amelyeken lehetne javítani.

5. Moodborad összeállítása

A moodboard lényege, hogy átadja az oldal hangulatát, stílusát, világát. A tervezési fázis következő lépéseként ezt készítik el a designerek.

6. UI Library összeállítása

Az UI Library a felhasználói felület elemeit tartalmazza, egy halmaz, amiből az igények szerint lehet válogatni. Ez az arculat figyelembevételével készül el. Amennyiben nincs arculat, akkor maga a téma és az iparág adja a keretet, az inspirációt az építkezéshez, ezek alapján készítjük el az elemek küllemét, a színhasználatot, a tipográfiát, az ikonok stílusát, a gombokat, az illusztrációkat stb.

7. UI design elkészítése

A drótvázat követve és az UI Library felhasználásával elkészül az UI design. Amennyiben igény és szükség van rá, ebből is lesz egy prototípus, amit tesztelni és iterálni lehet.

8. Dokumentáció elkészítése

Lényeges, hogy a folyamat dokumentációja is meglegyen, ez a későbbiekben még aranyat érhet!

9. Design átadása a fejlesztőknek

Ha a design elkészült és a hozzá tartozó dokumentáció is, akkor a folyamat következő lépcsőfokára léphetünk, ez pedig nem más, mint maga a fejlesztés. Tehát, az elkészült design-t fel kell készíteni és át kell adni a fejlesztő csapatnak.

10. Utánkövetés

A design elkészítésének folyamata itt még nem ér véget. Utánkövetésre és a fejlesztőkkel történő kooperációra minden bizonnyal szükség lesz a weboldalfejlesztés későbbi szakaszaiban is.

A design fejlesztése, elkészítése a siker szempontjából fontos és nagy hangsúlyt kell rá helyezni. Hiába működik jól egy weboldal, ha a design-teszten elbukik és természetesen ez fordítva is igaz. Milyen álmaid weboldala? Engedd szabadon a fantáziádat, a SynerinSoftnál pedig megvalósítjuk!

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.