2021. november 09.
# Témák

Egy kis ez, egy kis az – A hibrid app

2021. november 09.

A mobil applikációk népszerűsége töretlen, jóllehet az appok formája folyamatosan változik, próbál a felhasználók igényeihez igazodni. Az úgynevezett hibrid appok is egy változatot képviselnek. Ezek a natív applikációk és a webes felületek előnyeit ötvözik és állítják a felhasználók szolgálatába.

Mi az a hibrid app?

A hibrid app fő jellegzetessége, hogy két meghatározó komponensből tevődik össze, van egy natív rész és van egy webes rész. Ez a két rész az alkalmazáson belül válik egy egésszé és létrejön valami új, valami dinamikus, ami rengeteg előnnyel bír mind a natív, mind pedig a webes appokhoz képest.

Technikailag ez a kettősség abban nyilvánul meg, hogy a hibrid app egyik része SWIFT vagy C# nyelven íródik, a másik fele pedig olyan fegyvereket vet be, amiket a webes programozás is, a CSS-t és a HTML-t. Az applikáció ennek köszönhetően a két rész között gond nélkül képes navigálni, tehát a webes részről kilépés nélkül juthatunk el a natív részig.

A hybrid applikáció általában olyan esetekben a legelőnyösebb választás, amikor az apphoz kapcsolódik egy weblap is, illetve egy admin felület, aminek segítségével egyszerre lehet módosításokat elvégezni a webes felületen és az appon.

Hibrid app

Mivel a hibrid appok az Apple App Store-be és a Google Play áruházba is feltölthetők, így jó választás azok számára is, akik nem tudnak választani, hogy melyik platformon induljanak el, stratégiailag melyik a jobb választás. Ennek segítségével mindkét platformon jelen lehet az app, esélyt adva annak, hogy minél többen letöltések.

Előnyei

A hibrid appok a többi megoldáshoz képest számos előnnyel bírnak. A legnagyobb közülük, hogy sokkal költséghatékonyabbak, köszönhetően annak, hogy gyorsan elkészülnek, akár már 1 hónap alatt is startra készen átadásra kerülhetnek. Ezzel jelentős költségeket lehet megspórolni, és előbb piacra lehet lépni az újdonságokkal.

A költséghatékonyság azonban nemcsak a fejlesztés tekintetében mutatkozik meg. A hibrid appokat ugyanis roppant könnyű fejleszteni és frissíteni, módosítani is. Nincs szükség a teljes forráskód újraírására, és ismételt feltöltésére, ha már szerepelt valamilyen store-ban, sőt, a felhasználóknak sem kell letölteni a frissebb verziókat sem. Elegendő csupán az admin felületen elvégezni a változtatásokat, ami azán frissül a webes felületen és az appban is. Így a felhasználó anélkül jut hozzá a legújabb változathoz, a fejlesztésekhez, hogy a kisujját is megmozdítaná.

Hátrányai

Ahogy az éremnek, a hibrid appoknak is két oldala van, vagyis nemcsak előnyökkel, de hátrányokkal is számolni kell. Ebben az esetben a legeslegnagyobb hátrány, ami egyébként ma már egyre kevésbé releváns, hogy a hibrid applikációk működéséhez internet kell, offline állapotban ugyanis használhatatlanok. Ennek oka, hogy a legtöbb információt a webes felületről hívja le, ha viszont ez nem elérhető, akkor nem tud az app működni sem. Szerencsére azonban ma már az internet lefedettsége igen kiterjed, az elérés pedig egyszerűen megoldható.

A hibrid appok érdekes színfoltok az applikációk világában. Gyorsan elkészülnek, rugalmasan alakíthatók és számos kiadást lehet velük megspórolni. Kíváncsi vagy, hogyan? Segítünk!

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.