2021. december 02.

Felhasználói élmény: hogy minden nap egy jó nap legyen

2021. december 02.

Az élmények korát éljük. Bármibe fogunk, bármibe kezdünk, az élményszerzés és annak minősége kiemelt jelentőséggel bír. A felhasználói élmény nem újkeletű dolog, valójában itt arról van szó, hogy amikor az ember használ egy tárgyat, navigál egy weboldalon, akkor milyen tapasztalatokat és élményeket szerez. Az azonban az elmúlt évtized hozadéka, hogy ez kiemelt fontosságú üggyé vált. Nézzük, mit jelent a felhasználói élmény a digitális térben!

A felhasználói élmény monitorozása a mai marketing és termékfejlesztés legfontosabb mozzanata. Régen is fontos volt, hogy ha készítenek egy turmixgépet, akkor a használói milyen véleményt alkotnak róla, de nem így és nem ilyen formában. Míg ugyanis régen a felhasználói élmény vizsgálata már az elkészült termékre vonatkozott, addig ma már mindez a fejlesztési szakaszban, sőt olykor még azt megelőzően is roppant nagy jelentőséggel bír. A termék vagy weboldal elkészültével pedig a monitorozás nem ér véget, ez ugyanis egy folyton változó fejlesztési folyamat.

A világ a felhasználói élmény figyelmen kívül hagyásával

A felhasználói élmény fogalmi meghatározása meglehetősen általános, még akkor is, ha leszűkítjük a weboldal felépítésének kontextusára. Éppen ezért tanácsos a megértést egy egyszerű eset felvázolásával kezdeni.

Adott egy honlap, ahol cipőket lehet vásárolni. A felhasználó a social media hirdetéseknek köszönhetően landol az oldalon, azzal a szándékkal, hogy megszerezze magának a hőn áhított, kiszemelt cipőt. Ha ő egy felhasználóbarát oldalra érkezik, akkor az ég világon semmi nem fog feltűnni neki, egyszerűen, pár kattintással a kosarába helyezi a terméket, fizet és boldogan hátradőlve belekortyol a kávéjába és nyugtázza, hogy ez egy jó nap, megérte felkelni.

Felhasználói élmény fontossága

Vegyük most a másik verziót, amikor viszont a weboldal nem ügyfélbarát. Átkattintás után hosszú perceket kell várni a betöltésre, az elhelyezett információkat nehéz megtalálni, a honlap felépítése nem logikus, nem egyértelmű, hogy a vásárlási lépések miként követik egymást, bónuszba, ha még egy regisztrációt is rá akarnak erőltetni a userre, akkor jó esély van rá, hogy ebből nem lesz biznisz. A vásárlási szándékkal érkező ember felbőszíti magát, és kedvenc cipőjét a konkurencia webáruházában fogja megvásárolni.

UX, UI, SD

A felhasználói élmény tehát egyáltalán nem alábecsülendő, ha weboldalakról van szó. De mit is jelent valójában a user experience, vagyis UX?

Egyszerűen megfogalmazva annyit jelent, hogy az adott weboldal használata közben a userben milyen érzések támadnak. Ebbe aztán szinte minden belefér, ami a felhasználó és a weboldal között történik, például a betöltési sebesség, a design, hogy a vásárlói folyamatot az oldal kialakítás hogy viszi tovább, hogy maga a user hogyan navigál az oldalon, hogy jut el a kosárig, a fizetésig.

Ezek olyan kérdések, amelyek a célcsoport sajátosságaiból vezethetők le. Annak kiderítésére pedig, hogy mi a legjobb megoldás a kutatás, felmérés, elemzés a leghatékonyabb eszközök. A tények, az adatok vizsgálatával a felhasználók viselkedése leírható, ami aztán segít a későbbiekben a UX finomhangolásában. Amíg még nincsenek saját adatok, addig pedig érdemes az előzetes felmérésekre és a UX szakemberek tudására hagyatkozni.

Ha már UX, akkor szót kell ejteni az ikertestvéréről a UI designról (User Interface Design) is. Ez valójában magát a felület designt jelenti. Egészen pontosan a betűtípustól kezdve a gombokon, menünavigáción, checkboxokon keresztül mindent, amit a honlapon látunk. Ezek az elemek az összes felhasználói élményt és végső soron a vásárlást éppúgy befolyásolják, hiszen hiába egy szuper weboldal, ha a betűtípus, amivel a tartalmat feltöltötték nem olvasható.

Végül, de nem utolsó sorban az SD-ről (Service Design) kell szót ejteni. Ez egy összefoglaló fogalom, ami a kiszolgálás minőségére, milyenségére vonatkozik. Mind az offline, mind pedig az online folyamatok tekintetében jelentőséggel bír, célja pedig, hogy a weboldalon és a designen túl az egész kiszolgálási folyamat gördülékeny legyen.

A UX, a UI és az SD megtervezése alapos odafigyelést, sok-sok kutatást, a célközönség, az ügyfél igényeinek, világának ízekre szedését követeli meg. Ha pontosan tudjuk, kit akarunk megszólítani, akkor a fentiek kialakítása gyerekjáték lesz.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.