2021. szeptember 29.
# Témák

Felhő szolgáltatás előnyei: 7 érv, hogy miért menj a felhőbe

2021. szeptember 29.

A felhő alapú szolgáltatásokról ma már mindenki hallott, aki valamennyire is része az informatika világának. A felhőben elérhető tárhelyek lehetővé teszik a hatékony adattárolást. Ez elég egyszerűnek hangzik, de vajon miért is váltak ennyire népszerűvé? Nézzük, mik a felhő szolgáltatás előnyei!

A felhő alapú szolgáltatások már az életünk részét képezik, gondoljunk csak a különféle médiamegosztó oldalakra, vagy éppen az olyan könnyen kezelhető tárhelyekre, mint a Google Drive. Nap mint nap találkozunk velük, használjuk őket, hiszen a trendek ebbe az irányba terelnek minket, abba azonban ritkán gondolunk bele, hogy valójában miért is váltak ennyire népszerűvé.

A felhők típusai

A felhő lényege, hogy különféle informatikai szolgáltatások az interneten keresztül válnak elérhetővé, így például a fájltárolás, az adattárolás, a különböző szoftverek és még folytathatnánk a sort.

Alapvetően három típusát különböztetjük meg:

Nyilvános felhő, magánfelhő és hibrid felhő

  • A nyilvános felhők jellemzően egy külső szolgáltató tulajdonában állnak, aki gondoskodik azok zavartalan működéséről.
  • A magánfelhők ezzel szemben csupán egyetlen céghez tartoznak, a telephelyen található adatközpontok segítségével jönnek létre. Az előző típushoz képest ezek előnye, hogy mivel csak egy cég használja, ezért biztonságosabbak, a helyi felügyeletnek köszönhetően pedig rugalmasabbak.
  • A nyilvános és a privát vegyítéséből jön létre a hibrid felhő, ami lehetővé teszi az átjárást a két típus között.

A felhő alapú szolgáltatásokat is több kategóriába lehet sorolni:

Felhő alapú szolgáltatás kategóriái: Saas, Paas, Iaas

  • infrastruktúra-szolgáltatások (IaaS)
  • szoftverszolgáltatások (SaaS)
  • platformszolgáltatások (PaaS)
  • kiszolgáló nélküli számítástechnika

A felhő szolgáltatás előnyei

Összegyűjtöttünk, hogy milyen előnyökkel számolhatnak azok a cégek, aki belemélyednek a felhő alapú technológiába és fejlesztéseiket ebbe az irányba viszik. Jöjjenek a felhő szolgáltatás előnyei!

Skálázható

A felhő alapú szolgáltatások egyik legnagyobb előnye, hogy akkora kapacitást és erőforrást biztosít, amekkorára szükség van. Nem kell feleslegesen, hónapokig fizetni valamiért súlyos összegeket, ami nincs is kihasználva, a felhasználó ugyanis csak azért ad ki pénzt, amit valójában használ.

Ez természetesen magába foglalja azt a lehetőséget is, hogy egy váratlan forgalomnövekedés sem okoz különösebb fennakadást, a szolgáltatás mérete ugyanis könnyedén bővíthető mindenféle probléma és kiesés nélkül.

Költséghatékony

A költséghatékonyság mára már a legtöbb területen alapelvárás lett. A cégek nem szeretnek feleslegesen költekezni, előnyben részesítik a racionális megoldások alkalmazását. Ebbe a képbe illik bele a felhő is. Nem kell saját szervert vásárolni és fenntartani, ami önmagában is jelentős költségcsökkentés, ehhez jön még a skálázhatóság is, ami anyagi tekintetben azt jelenti, hogy a nem használt erőforrásokért nem kell egy vasat sem adni.

Gyorsaság

Az anyagiak mellett, felhasználói szempontból a gyorsaság vált kulcsfontosságú kérdéssé. A userek ma már nem várnak egy oldal betöltésére sem, és úgy általában semmire. Ha valami nincs ott az orruk előtt a pillanat töredéke alatt, akkor tovább állnak és a konkurenciánál próbálkoznak. Mivel a felhők esetében a terhelés nem egyetlen szerverre összpontosul, hanem megoszlik, így nagyobb sebesség érhető el.

Mentés valós időben

A felhő előnye a rugalmasság, ami abban is megnyilvánul, hogy a váratlan helyzetekre igen gyorsan tud reagálni. Például, amennyiben az ügyfélnél probléma lép fel, akkor nem kell az adatvesztéstől tartani, mivel a valós idejű biztonsági mentésnek köszönhetően az adatok nem fognak elveszni.

Bárhonnan hozzáférhető

Egy olyan korban, ahol a távoli munkavégzés iránt egyre nagyobb az igény, a hozzáférhetőség kérdése kulcsfontosságú. A felhő lehetővé teszi, hogy a nap bármely szakában, a Föld bármely pontjáról hozzáférjenek az arra jogosultak az adatokhoz. Arról nem is beszélve, hogy a hozzáféréshez ma már számítógép sem kell, az okostelefonok alkalmazásával ugyanis könnyedén elérhető a kívánt felhő.

Alacsony karbantartási költségek

A felhő alapú szolgáltatások előnyeinek sorát gyarapítja, hogy nem igényelnek különösebb karbantartást az ügyfelek részéről. Ezeket ugyanis a szolgáltató vállalja és el is végzi, így a zavartalan működést csak élvezni kell.

Lehetővé teszi a fejlődést

Egy vállalt célja, hogy minél magasabb szinten kiszolgálja a fogyasztóit, az ügyfeleit, legyen szó szolgáltatásról vagy éppen termékről. A léc azonban egyre magasabbra kerül, a minőségi elvárások emelkednek, amiket csak az új technológiákkal lehet kiszolgálni. A felhő megfelelő hátteret teremt mindehhez.

A cloud computing, vagyis felhő szolgáltatások sok tekintetben új távlatokat nyitottak már napjainkban is, és még koránt sem vagyunk a fejlődési út végén. A jövő technológiái és innovációi mind inkább támaszkodnak erre a sokoldalú megoldásra, amiből arra következtetünk, hogy rengeteg felhő alapú újdonságra számíthatunk akár már a közeljövőben is.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.