2021. május 29.
# Témák

Gyakran Ismételt Kérdések a progresszív webalkalmazásokról

2021. május 29.

Előző blogbejegyzésünkben azt fejtegettük, hogy mire jó a progresszív webalkalmazás (PWA) és milyen előnyökkel jár a használata. Ebben a cikkben a leggyakoribb, praktikus kérdéseket igyekszünk megválaszolni, egészen az alapoktól.

Ez valami új dolog?

Annyira nem. Pontosabban viszonylag friss technológia, ám ahhoz képest, hogy mindössze néhány évvel ezelőtt jelent meg, meglepően széles körben elterjedt. A felhasználók többsége akár napi szinten találkozik vele, vagy épp használja is anélkül, hogy tudatában lenne, épp egy progresszív webalkalmazással van dolga. A Twitter, a Spotify vagy épp a Tinder is mind-mind ilyen alkalmazások, hogy csak néhány igazán ismert példát hozzunk.

Mire képes egy PWA?

A mobilalkalmazásokhoz hasonlóan képes értesítéseket küldeni. Ikonja helyet kap a kezdőképernyőn, offline módban is működik, olvashat és létrehozhat fájlokat közvetlenül a tárhelyen. Használhatja a kamerát, a mikrofont, hozzáférhet a helyadatokhoz.

Mire nem?

Nem képes Bluetooth-kapcsolatot létesíteni, nem fér hozzá a naptárhoz, a telefon névjegyeihez és nem tudja kezelni a hívásokat, smseket. Valamint egy mobilapphoz képest kevésbé jól szinkronizálható a mobiltelefonon található más programokkal.

Miben jobb egy natív appnál?

A felhasználók jelentős része mindössze néhány jól ismert mobilalkalmazást használ. Számos kutatás rámutatott, hogy az emberek többsége inkább klikkel egy adott weboldalra, hogy ily módon mindössze néhány pillanat leforgása alatt hozzáférjen az általa keresett tartalmakhoz, mint hogy letöltsön egy (adott esetben még külön regisztrációhoz is kötött) natív appot. Utóbbi ugyanis idő- és energiaigényesebb, és valamivel nagyobb elkötelezettséget feltételez a felhasználó részéről.

A PWA mindemellett minimális tárhelyet foglal, hiszen nem közvetlenül mobil eszközön, hanem az üzemeltető szerverén található. Nem szükséges letölteni, használata nem alkalmazásbolthoz kötött, ugyanakkor igény szerint akár fel is vehető egy-egy appstore kínálatába. Google keresés esetén megjelenik a találatok között, melynek köszönhetően a felhasználók elérése sokkal könnyebbé és költséghatékonyabbá válik.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.