2022. január 13.

Hibák, amiket push üzenet küldésénél elkövethetsz

2022. január 13.

A push üzenetek a marketing eszköztárában igazi aduászok lehetnek. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a push értesítés kétélű fegyver: nagyot tud szólni, de roppant könnyű elrontani is. Összegyűjtöttük, leggyakrabban milyen hiba csúszik be a push üzenet küldésével kapcsoltban.

A push üzenet lehetőség a közvetlen kapcsolatra

A push üzenet (push notification) lényege, hogy felhívja a felhasználó figyelmét valamilyen fontos eseményre, akcióra, történésre. A fontos itt kulcstényező, hiszen olyan információkról van szó, amikről a marketingesek úgy gondolják, hogy a fogyasztónak mindenképpen tudni kell.
 
Itt olvashatsz részletesen arról, hogy mi az a push értesítés!
 
Az applikációk hatalmas előnye, hogy lehetővé teszik a push értesítés küldését. Ezzel ugyanis aktív kapcsolat alakítható ki a potenciális vásárlóval. Ahhoz, hogy a lényeges információkhoz elsőkézből hozzájusson a user, nem kell mást tennie, mint engedélyezni az üzenetküldést.
 
A cégek számára rossz hír, hogy amilyen könnyű bekapcsolni az értesítések fogadását, ugyanannyira könnyű kikapcsolni is, amennyiben a tartalom idegesítő és nem releváns. Ha ez bekövetkezik, akkor már rettentően nehéz, szinte lehetetlen rávenni a fogyasztót, hogy ismét bekapcsolja az értesítéseket.
 
Láthatjuk tehát, hogy a push notification igen hasznos lehet, a hiba lehetősége azonban meglehetősen nagy. Ráadásul a fogyasztók ebben a tekintetben nem toleránsak, nem adnak még egy esélyt, nem várják, hogy majd valami változik, hogy a túl sok egyszer csak kevesebb lesz. Elég egy hiba, és máris elvágják ezt a kommunikációs csatornát.

Vegyük sorra a leggyakoribb hibákat!

Korai engedélykérés

Igen, már akár a legelején is el lehet rontani mindent! Ahogy írtuk, a push értesítéseket engedélyezni kell, nem mindegy azonban, hogy erre mikor kérjük a usert. Azt kell látni, hogy ilyenkor a cég arra kéri a felhasználót, hogy engedélyezzen valamit, ami a telefonjába beférkőzve, kvázi a privát terében zavarhatja meg őt, jóformán bármikor. Ezt azért nem mindenkinek engedi meg az ember!
 
Érdemes előbb kapcsolatot kiépíteni, elkötelezetté tenni a felhasználót. Ha hasznos információkkal, tartalmakkal találkozik az oldalon, és már gyakori látogató, akkor itt az idő hogy szintet lépjen, és a lehető leghamarabb értesüljön a fontos dolgokról. Ha a kapcsolat megerősödik, akkor ezt a user igényelni is fogja.
 
Ha viszont már a letöltéskor engedélyt kérünk a push üzenet küldésére, akkor könnyen beleütközhetünk abba, hogy a felhasználó el sem olvassa az üzenetet, csak automatikusan elutasítja az engedélyezést.

Nem mondod el, mit vállalnak

Gyakori hiba, hogy a push üzenet engedélykéréséből nem derül ki, hogy valójában mit is engedélyez a user. Nem egyértelmű, hogy milyen információkra számíthat és milyen gyakorisággal.
 
Ez nagyon rossz taktika, hiszen így a felhasználó saját maga fog prekoncepciókat gyártani, ha pedig nem azt kapja, amit elképzelt, akkor csalódásként könyveli majd el a push üzeneteket.

Túl sok üzenet

Az értesítésekkel könnyű túlzásba esni. Nehéz megmondani, hogy mi a jó mennyiség. Egy hírportálnál a napi több értesítés sem feltétlenül túlzás, egy szállásfoglaló appnál viszont valószínűleg az. A legjobb, ha nem a küldés gyakoriságából indulsz ki, hanem a tartalomból. Tényleg fontos, amit küldeni szeretnél?

Nem elég fontos üzenetek

Ezzel át is eveztünk a következő hibához, ami nem más mint a fontosság hiánya. Amikor egy usernek értesítést küldünk, akkor valójában az idejével játszunk. Ahhoz, hogy elolvassa az üzenetet, abba kell hagynia a tevékenységet, amit folytat, amibe aztán később nehezebb lesz visszarázódni. Ha mindezt egy olyan információért teszi meg, ami még nem is releváns vagy egyszerűen csak nem elég fontos, akkor az egyenes út a notification küldés kikapcsolásához. Senki sem szereti, ha pazarolják az idejét!

Kényszerhez folyamodsz

Na nem kell semmi erőszakos dologra gondolni, csupán arról van szó, hogy a push üzenetek engedélyezését valami feltételhez kötöd. Például csak akkor férhet hozzá egy bizonyos oldalhoz, ha engedélyezi az értesítéseket. Ezt a fajta kényszert egy user sem díjazza, ahogy azt sem, ha nem tudja kikapcsolni a notificationöket. Kevés rosszabb dolog van annál, hogy a felhasználó szabadulni akar a csipogó üzenetektől, azzal kell azonban szembesülnie, hogy nem tudja őket kikapcsolni. Ennek az eredménye szinte biztos, hogy az app törlése lesz, rosszabb esetben egy vásárló elvesztése.
 
A push üzenet kreatív felhasználása igen szép eredményeket hozhat, a felhasználói élmény gyarapításához járulhat hozzá. Bár a megfelelő arányt és az irányokat nem egyszerű megtalálni, érdemes sokat kísérletezni és az eredményeket folyamatosan mérni, elemezni. Így többet meg lehet tudni a közönség viselkedéséről, aminek segítségével a push értesítés is hatékonyabb lehet.

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.