2021. szeptember 06.
# Témák

IT rendszer üzemeltetés nélkül nem megy a szekér

2021. szeptember 06.

A vállalatok digitalizálódásával az IT rendszer üzemeltetés, a stabilitás fenntartása és a fejlesztések, frissítések elvégzése egyre inkább létfontosságú lesz. Ezek nélkül ugyanis a cég komoly problémákat tapasztalhat a működése során, amik végül bevételkieséshez vezethetnek. A rendszerek üzemeltetése és karbantartása éppen ezért létfontosságú.

Az IT rendszer üzemeltetés térnyerése

A modern vállalkozásokban egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az informatikai megoldások. A nagy mappák, kézzel írt cetlik ideje lejárt, ma már minden digitálisan érhető el, csupán néhány kattintással, a pillanatok törtrésze alatt.

Az új informatikai rendszerek üzemeltetése összetett feladat. Magába foglalja a hálózati, alkalmazási rendszerek és infrastruktúra üzemeltetését és felügyeletet, az IT biztonságot, az mentéseket, a tárolást, illetve nem utolsó sorban az informatikai erőforrások életciklusának automatikus monitorozását is, a licencek, jogosultságok figyelését, kezelését.

Az analóg háttérbe szorulása és a digitális előretörése a gazdasági szférában óriási paradigmaváltásnak számít, ami rengeteg lehetőséget rejt magában, nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a veszélyeket sem. Egy rövid gondolatjáték erejéig képzeljük el, hogy mi lenne a saját cégünkkel, ha az informatikai háttérrendszer egyszer csak semmissé válna. A gépek nem működnének, nem kommunikálnának egymással, a hálózati rendszer összeomlana a munka lehetetlenné válna. Már csak egy egyszerű gépmeghibásodás is mennyi problémát tud okozni egy irodában, képzeljük el, mekkora károk keletkezhetnek, ha egy erősen automatizált vállalatnál történik valamilyen hiba.

Márpedig az ördög nem alszik! A jó hír azonban, hogy járhatunk előtte egy lépéssel! Az IT rendszer üzemeltetés ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy az infrastruktúra stabil, megbízható és jól működő legyen.

Költségcsökkentés, mint fő szempont

Költségcsökkentés

A rendszerek üzemeltetése és karbantartása nemcsak a komplexitás növekedésével értékelődött fel. A koronavírus-járvány következtében sok cég költségcsökkentésre kényszerült a bevételkiesések miatt. Sokkal inkább érzékenyek lettek a szervezetek a kiadásokra, már kétszer is meggondolják, hogy mikor nyitják ki a pénztárcájukat.

Márpedig az IT egy igen költséges terület! Miután komoly pénzeket invesztál egy cég a fejlesztésekbe, érthető módon szeretné, ha azok sokáig jó szolgálatot is tennének és a lehető legkevesebb hibával működnének. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha az informatikai eszközök és a teljes rendszer is megfelelő kezekben van, az üzemeltetés kielégítő, a karbantartást pedig elvégzik rendszeresen.

Outsourcing

A növekvő feladatok alaposabb tudást és egyre nagyobb kapacitás követelnek meg. Éppen ezért az IT rendszer üzemeltetés kiszervezése igen általános és bevett módszer, ha egy vállalat szeretne magasabb szintre lépni vagy legalábbis nem szeretne lemaradni.

IT rendszer üzemeltetés - kiszervezés (outsourcing)

A kiszervezés lehetővé teszi, hogy akkora munkaerőkapacitás álljon rendelkezésre, amekkorára szükség van, se több, se pedig kevesebb. A sűrűbb időszakokban többen, az IT szempontból csendes időszakokban pedig kevesebben dolgoznak a cég projektjein, így biztosítható, hogy ne kelljen feleslegesen munkabérre költeni.

Kiszervezés lépésről lépésre

Mint minden kiszervezés, az IT outsourcing is egy skálán helyezhető el, melynek egyik végpontja, hogy a cég csupán egyetlen területtel bíz meg egy külsős vállalkozást, vagy a teljes rendszer üzemeltetése kerül át egy külsős csapathoz. Bármelyikről is legyen szó a felek egy szerződésben rögzítik a feladatokat és a szolgáltatás részleteit.

A szolgáltatásokhoz különféle szinteket, úgynevezett service leveleket rendelnek, amelyekben a rendelkezésre állás kerül meghatározásra. A szerződés emellett még kitérhet arra is, hogy a felmerülő problémákat mikor kell elhárítani, illetve a dokumentálási kötelezettség meghatározására is.

Az együttműködést hitelesítő dokumentumnak tartalmaznia kell a titoktartásra és a szerzői jogokra vonatkozó irányelveket is. Előbbi arra irányul, hogy a fejlesztők a számukra hozzáférhető értékes és privát adatokkal nem élnek vissza, utóbbi pedig az IT szakemberek által fejlesztett „termékekre” vonatkozik.

Az informatikai üzemeltetés nagy körültekintést és sok odafigyelést igényel, nem mellesleg pedig megfelelő szaktudás nélkül kivitelezhetetlen. A Synerinsoftnál ügyelünk arra, hogy a profin felépített rendszerek ne váljanak töredezetté, hanem jól működő egységet alkossanak!

Synerinsoft IT rendszerüzemeltetés

SynerinSoft

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.