IT rendszerüzemeltetés a legjobb konstrukcióban

2021. szeptember 13.

Az informatikai rendszerek egy cég működésének az alapját jelentik: stabilitást adnak a háttérben, amely lehetővé teszi a hatékony munkát. Igazából a legtöbb cégnél az IT rendszereknek nem szentelnek túl nagy figyelmet egészen addig, amíg minden jól működik. Ha azonban beüt a „katasztrófa”, akkor mindenki fejvesztve próbálja kinyomozni, hogy ki is a kompetens az IT rendszerüzemeltetés területén. Nézzük, mit tehetsz, hogy ne érjenek meglepetések!

IT rendszerüzemeltetés lehetőségei

Az informatikai rendszerek elemeit nem elég elkészíteni, leprogramozni, „összelőni”. Ideig óráig ugyanis lehet, hogy kiválóan működnek, ha azonban valaki nem figyel rájuk, nem futtatja le a frissítéseket, nem törődik a karbantartással, akkor idővel elavultak, még több idő elteltével pedig használhatatlanok lesznek. Mint a Birodalom bukása úgy hullanak a porba ezek a nagy idő- és költségráfordítással elkészített, nagy reményekkel és örök élettel kecsegtető rendszerek.

Nézzük a két legjellemzőbb szcenáriót, ahogy az IT rendszerüzemeltetés történhet egy vállalatnál!

A belsős ember

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet egy belsős informatikus alkalmazása, aki azért felel, hogy a cégben futó IT rendszerek zavartalanul működjenek. Ez jó megoldás lehet, amíg a cég kezdeti fázisban van, amíg az informatikai erőforrásigénye alacsony. Ahogy gyarapodik a vállalkozás, azzal arányosan gyűlnek majd az IT teendők, amelyeket egyetlen ember nem képes ellátni. Ha viszont több informatikus kerül alkalmazásba, az jelentős költségeket ró a cégre.

IT rendszerüzemeltetés - belsős ember

Arról nem is beszélve, hogy az IT kihívások olykor komoly tapasztalatot követelnek, arra viszont semmi garancia nincs, hogy éppen az az informatikus, aki a székben ül képes ilyen szintű feladatmegoldásra. Ez azért is különösen fontos, mert az informatikában a legdrágább, ha valaki úgy tesz, mintha a megoldás kulcsát tartaná a kezében, de közben csak a sötétben tapogatózik.

A profik

A fenti szituáció elkerülése érdekében érdemes lehet elgondolkodni egy külsős IT csapat megbízásán is. Természetesen cégmérettől, az IT infrastruktúra bonyolultságától és a céloktól függ, hogy megéri-e erre áldozni.

IT rendszerüzemeltetés - kiszervezés

Annyi biztos, hogy a profi, összeszokott csapat sokoldalú tudást képes felmutatni, a specializálódott emberek mélyreható ismeretekkel rendelkeznek az egyes területekről. A team gördülékenyen dolgozik együtt és akár a hirtelen jött nagyobb feladatokkal is el tudnak bánni rövid idő alatt, vagyis működésük könnyedén skálázható.

Synerinsoft az IT rendszerüzemeltetés éllovasa

A Synerinsoft nagy gondot fordít arra, hogy a jó érzékkel megalkotott IT rendszerek ne váljanak töredezetté a nem megfelelő üzemeltetés következtében. Cégünk tehát nemcsak a felmérés, tervezés és kivitelezés területén kínál megoldásokat, hanem utánkövetést is végzünk, vagyis gondoskodunk az általunk (és mások által) felépített informatikai rendszerek működéséről.

Mit fed le az IT üzemeltetés?

Az IT üzemeltetés tevékenysége igen sok területet lefed, attól függően, hogy pontosan milyen a rendszer, mik jellemzik annak elemeit, a struktúrát és természetesen a cég alakulása, növekedési üteme, üzleti céljainak változása is befolyásolja, hogy mit foglal magába az üzemeltetés.

Alapvetően az alábbi területek tartoznak ide:

  • Biztonság: A XXI. században a kibertámadások mindennapossá váltak. Egy gyenge biztonsági értékelésű weboldalt könnyedén törnek fel hackerek, robotok, ami igen sok kellemetlenséget tud okozni, az adatlopástól kezdve a kéretlen üzeneteken át az oldal elérhetetlenségéig. Ennek megelőzése érdekében gondoskodni kell a teljes informatikai rendszer, a levelezések biztonságáról, és arról is, hogy csak azok férjenek hozzá dokumentumokhoz, akiknek szükséges, vagyis a jogosultságkezelésről.
  • Irodai környezet: az üzemeltetés, a rendszergazda szolgáltatás segítséget nyújt a megfelelő irodai infrastruktúra kialakításában, a gépek, nyomtatók, eszközök üzemeltetésében, karbantartásában is.
  • Digitális felzárkózás segítése: a digitalizáció egyre több területen robban be az iroda falain belül is. Az újfajta informatikai megoldásokkal kapcsolatos tanácsadás, azok bevezetése és felügyelete szintén az üzemeltetés feladatkörébe tartozik. Ilyen például a távmunkát is elősegítő, felhő alapú technológiák alkalmazása, a felhő alapú dokumentumkezelés. Ezek a modern megoldások hozzájárulnak ahhoz, a cég olyan kritikus helyzetekben is hatékonyan tudjon üzemelni, mint amilyen a koronavírus következtében bevezetett kijárási korlátozás, ami arra kényszerítette a cégeket, hogy újra gondolják mindennapi működésüket.
  • Szoftverkezelés: az IT rendszerüzemeltetés tevékenységének jelentős részét a munkatársak gépeire telepített szoftverek verzióinak követése teszi ki. A licencek követése, a frissítések, az újítások implementációja biztosítja, hogy a cég által megvásárolt szoftverek a legjobb minőségben működjenek és szolgálják az üzleti célokat.

A Synerinsoft széleskörű szolgáltatás nyújt ezen a területen. Rugalmasan állunk a feladatokhoz, és a gyors reakciók révén mielőbb megoldást kínálunk a problémákra. A valós idejű adatok gyűjtése lehetőséget biztosít arra, hogy friss elemzések készüljenek, a teljesítményfigyelésnek köszönhetően pedig finomhangolásokat lehet elvégezni, ami hozzájárul a rendszer hatékonyságának növeléséhez.

Cégünk munkáját az agilis projektmenedzsment jegyében végzi. Nálunk az ügyféligény az első, ezt igyekszünk megvalósítani a lehető legrövidebb idő alatt a legjobb minőségben. Két pont között a legrövidebb út az egyenes, így a tervezés, a fejlesztés és az üzemeltetés területén is az egyszerű megoldásokban és az átláthatóságban hiszünk, ennek szellemében végezzük munkánkat.

Tudd biztos kezekben az IT rendszereket! A Synerinsoft segít, hogy a legjobbat hozd ki a lehetőségekből!

Synerinsoft IT rendszerüzemeltetés

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.