2022. május 31.

Mi az a .NET?

2022. május 31.

A .NET (dotnet) egy olyan fejlesztői környezet, amit a Microsoft fejlesztett ki azzal a céllal, hogy felváltsa elődjét a COM-ot. A .NET szoftverfejlesztői platform kiterjedtségének köszönhetően a szoftverfejlesztés minden elemét érinti. Ismerjük meg alaposabban, hogy mit kell tudni a .NET-ről!

A .NET környezet lehetővé teszi az egységes alapokon nyugvó szoftverfejlesztést az eltérő eszközökön, segítségével különféle mérettel és bonyolultsági szinttel bíró alkalmazások hozhatók létre, miközben a kódolási hibák száma a lehető legkisebbre csökkenthető. Tévedés azonban azt gondolni, hogy egy egyszerű szabványról van szó, ennél ugyanis sokkal több.

A . NET története

A Java rendszer az 1990-es években jelent meg, ami igazi újdonságnak számított, hiszen biztosította a platformfüggetlenséget, a könyvtárak könnyű kezelhetőségét és még gyorsan el is lehetett sajátítani az alapokat. A .NET valójában erre válaszul született meg a Microsoft jóvoltából. 

A .NET keretrendszer alapjaként a Java++-t használták, egyesek szerint pedig a .NET Commone Language Runtime kódja abból a Colusa Sotfware OmniVM elnevezésű termékből származik, amit a cég vásárolt meg 1996-ban. A termék valós fejlesztését Bill Gates felügyelte és a Next Generation Windows Services munkacímet viselte. A C# programnyelv szabványosítása 2001-ben történt meg, ez a .NET fő programnyelve.

A .NET béta verziója 2000-ben készült el, 2002 elején pedig az 1.0-ás változatot piacra dobták. A 2.0-ás verzió 2005-ben jött ki, ami jelentősen különbözött elődjétől és ennek köszönheti a .NET, hogy ekkora népszerűségre tudott szert tenni. A következő években sorra jelentek meg az újabb és újabb verziók, 2012-ben már a 4.5 verzió béta változata jött ki.

A .NET felépítése

A .NET alapja a Common Language Infrastucture, vagyis a CLI. Ez egy olyan szabályrendszer, ami leír egy programozói nyelvtől független fejlesztői és futtató környezetet vagy éppen egy típusrendszert. A .NET keretrendszer megvalósításának neve pedig Common Language Runtime, vagyis CLR.

A Common Language Infrastructure 4 fő részre tagolódik: Common Language Specification, Common Type System, Common Language Runtime és Common Intermediate Language. Nézzük ezeket részletesebben!

  • A Common Language Specification egy olyan gyűjtemény, ami összefoglalja azokat a szabályokat, amelyeket a CLI-kompatibilis nyelveknek be kell tartaniuk.
  • A Common Type System a CLI része, amely leírja a típusokat, a memóriareprezentációkat és az interakciókat. A .NET esetén az összes nyelv ugyanarra a típusrendszerre épül.
  • A Common Language Runtime azért felel, hogy a CLI nyelven elkészített programok betöltsenek és végigmenjenek. Olyan tényezőkért felel például, mint a memória menedzsmentje, a kódok biztonsága és a kivételek kezelése.
  • A Common Intermediate Language egy úgynevezett köztes kód. Erre azért van szükség, mert minden CLI nyelven írt kód erre fordítódik le.

.NET keretrendszer van környezet?

A .NET keretrendszer egy elterjedt elnevezés, valójában azonban nem teljesen helytálló. A keretrendszer alapvetően API-k gyűjteménye, egy megosztott kódkönyvtár, aminek segítségével a fejlesztők hatékonyabban tudnak dolgozni. Ha kódolnak, akkor nem kell minden kód megírását az elejéről kezdeni a Framework Class Library ugyanis rendelkezésre áll. A .NET segít abban is, hogy a kódok mind inkább szabványosítottak legyenek, aminek az az előnye, hogy nemcsak a kód írója lesz képes kiigazodni a kódon, hanem bárki, aki ismeri az adott keretrendszert.
 
A . NET azonban valójában ezen túlmutat. Egy virtuális homokozót biztosít, amiben az alkalmazások szabadon futhatnak. 

A .NET nyelvek

A Common Language Infrastructure tervezése során fontos szempont volt, hogy minden olyan, a programozáshoz használt nyelvet támogasson, ami objektumorientált. Ezt egy közös, megosztott modell és egy közös osztálykönyvtár segítségével teszi. A .NET jelenleg 40 nyelvet támogat, ezek közül beépített a C#, a JScript .NET, a J#, a Managed C++ és a Visual Basic .NET. Ezeken felül vannak úgynevezett külső forrásból elérhető nyelvek is, ilyen például a Forth, az APL, az Eiffel, a Lisp, a Mercury, a Perl, az IBM RPG és az IronPython is.

A .NET keretrendszer egyébként C# nyelven íródott, így értelemszerűen az a legnagyobb támogatottsággal bíró nyelv a felsoroltak közül.

A .NET 2007 óta nyílt forráskódú, a keretrendszer felépítése, kódja elérhető és megtekinthető más implementációkban azonban nem, vagy csak közvetetten használható fel. Így jöhetett létre a legteljesebb keresztplatformos .NET megoldás, ami a Xamarin cég nevéhez fűződik és a .NET implementációt támogatja Linux, OS-X és BSD rendszereken.

A .NET tehát egy keretrendszer, egy környezet, aminek segítségével alkalmazásokat és webszolgáltatásokat lehet létrehozni. A rendszer platformfüggetlen, támogatja a különféle programozási nyelveken írt kódok létrehozását.

A kódolás, a programozás nemcsak az informatikai vállalatok számára lényeges terület, jóllehet a megvalósítás az ő feladatuk. A fejlesztések, szoftverek, weboldalak és applikációk azonban végső soron azért jönnek létre, hogy hozzájáruljanak a megbízó vállalat versenyképességének növekedéséhez. Ezek a fejlesztések magas szakértelmet kívánnak és befektetésként kell rájuk tekinteni, amelyeket ha megfelelő minőségben kiviteleznek és a stratégiába illeszkednek, akkor valóban elősegíthetik a fejlődést és a gyarapodást.

Fejlesztéssel kapcsolatos kérdéseiddel fordulj a SynerinSofthoz!
 

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.