2021. november 15.
# Témák

Mi az a push értesítés?

2021. november 15.

A XXI. században egyre nagyobb kihívást jelent, hogy a cégek kapcsolatot alakítsanak ki és tartsanak fenn a célközönségükkel. Ennek oka nem mást, mint a zaj! Reklámok, üzenetek tömegei bombázzák az embereket nap mint nap, melyek közül a befogadó kénytelen szelektálni, és csak azt átengedni a szűrőn, ami valóban releváns. A push üzenet lényege, hogy közvetlenül, célzottan szólítja meg a kiszemelt embereket releváns üzenetekkel, így hatékonyabb lehet, mint bármilyen más marketing eszköz. Nézzük közelebbről, hogy mi az a push értesítés, és hogyan lehet jól csinálni!

Mi az a push értesítés a gyakorlatban?

A push notification vagyis push értesítés valójában egy üzenet. Ezt az alkalmazások küldik az okostelefonokra azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet például egy akcióra vagy éppen egy frissítésre.

Jellegzetességük, hogy akkor is eljutnak a felhasználóhoz, ha ő éppen nem lépett be az appba. Ez azért igen lényeges, mert ezzel a módszerrel lehet a usereket ösztönözni arra, hogy gyakrabban nyissák meg az alkalmazást.

Ahhoz, hogy egy márka push üzenetek küldhessen néhány alapfeltételnek teljesülnie kell. Az egyik ezek közül – amennyiben natív appról van szó -, hogy le kell tölteni az alkalmazást és telepíteni kell a telefonra. E folyamat során a rendszer engedélyt kér a push üzenetek küldésére. Amennyiben ezt a user elfogadja, szabad a pálya, ha viszont elutasítja, akkor nem küldhető push notification. Fontos, hogy nem elég az engedély, az ezzel megszavazott bizalmat meg is kell tartani, mivel egyetlen kattintással ki lehet kapcsolni az értesítéseket.

A kommunikáció eszköze

A vásárlókkal felvenni a kapcsolatot az egyik legnagyobb kihívás. Az emberek szilárd védőbástyákkal vették körül magukat, hogy kivédjék a „marketinglövedékeket”. Ezen a védővonalon nem juthat át minden, csak az, amit a felhasználó kifejezetten jóváhagy, ami megragadja, ami hasznos számára.

Egy push értesítésnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy átjusson a védővonalon és tökéletes eszköz arra, hogy a célcsoport tagjaival a márka kapcsolatot ápoljon. Bizonyos időközönként közöl valamit a termékről/szolgáltatásról, ezáltal nem hagyja, hogy feledésbe merüljön.

Egy kapcsolatot fenntartani, pláne, ha pozitív előjelű, sokkal egyszerűbb, mint egy újat kialakítani. Ezt használja ki a push üzenet!

Szöveges üzenet vs push értesítés

A push értesítés öreg testvére a szöveges üzenet, vagyis az SMS. Első ránézésre igencsak hasonlít egymásra ez a két marketingforma: mindkettő a telefonra érkezik, mindkettő megjelenik a lezárt képernyőn. De akkor mi a különbség? Az egyik alapvető, hogy míg az SMS-eket az emberek megnyitják, nem a zárolt képernyőn olvassák el, addig a push értesítéseket a legtöbb esetben igen. Ez azt jelenti, hogy utóbbinak igen tömörnek és lényegre törőnek kell lennie. További lényeges eltérés, hogy míg a push notification ingyenes, addig az SMS-ért a legtöbb esetben fizetni kell a szervezeteknek.

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad elmenni amellett sem, hogy a push értesítések esetén első pillantásra megállapítható, hogy ki a küldő, hiszen azt az applikáció küldi, az SMS-eknél azonban ez nem minden esetben egyértelmű.

Alapvetően az SMS és a push notification igen sok dologban hasonlít egymásra, mégis utóbbi korszerűbb, a fiatalabb generáció számára természetesebb megoldás.

Mindent lehet, csak módjával

A push értesítések rákfenéje a mennyiség és a relevancia. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, és igen, előfordulhat, hogy a kezdeti kísérletezésekben néhány vásárlót elveszít a cég. Hosszú távon azonban célravezető a megtalálni a megfelelő arányt. Ha valaki túl sok értesítést küld, akkor user egyszerűen megunja, hogy folyton zaklatják és kikapcsolja ezt a funkciót. Ugyanez az eredmény akkor is, ha az értesítések nem relevánsak, csak elveszik a felhasználó idejét, kapacitását, lekötik a figyelmét. És mindezt sajnos feleslegesen.

Push értesítés

Nehéz megmondani és nem is lehet általánosítani, hogy mi a tökéletes notification mennyiség. Egy híroldalnál, ahol folyamatosan jelennek meg friss hírek valószínűleg egyáltalán nem zavaró a gyakori értesítés. Ugyanígy, ha valaki épp ingatlant keres és minden eladó otthonról érkezik jelentés, ami a megjelölt kategóriába tartozik, az szintén nem lesz zavaró, sőt, a felhasználó hasznosnak fogja találni. Ha azonban az üzenet nem fontos, nem aktuális, akkor problémát okozhat. Igen gyakori például, hogy sok cég úgy próbálja felhívni magára a figyelmet, hogy világraszóló eseményként, akcióként találja azt, amiben valójában semmi extra nincsen.

Helymeghatározás: éppen ott, ahol kell

Vannak olyan értesítések, amelyek a tartózkodási hely alapján aktiválódnak. A telefon GPS adatai alapján az app képes észlelni, amikor a felhasználó a közelben jár és jelezni, ha kedvenc boltjába újdonság érkezett vagy éppen különleges akciókra csaphat le.

Ez a feature az értesítések egyik legerősebb fegyvere, ezzel ugyanis különleges vásárlói élményt lehet szerezni. Gondoljunk csak bele, micsoda jó érzéssel töltheti el a vásárlót, ha ilyen módon sikerül hozzájutnia egy régóta vágyott termékhez. A vásárló ezen a ponton elégedettséget fog érezni, ami a következő vásárlásaira is kihat majd.

Személyre szabott üzenetek

A push értesítések hatalmas előnye, hogy hozzájárulnak a vásárlói élményhez, az elégedettséghez. Ebben fontos szerepet játszik az is, hogy az appon keresztül személyre szabott üzeneteket lehet küldeni.

Az applikációk ugyanis képesek követni és rögzíteni a vásárlói szokásokat, hogy mi érdekli őket, mikre kattintanak a legszívesebben, milyen tartalmak befogadásánál időznek el. Ezek az információk segítenek a vásárlói profilok megalkotásában, és abban, hogy az egyének pontosan olyan üzeneteket kapjanak, amelyek számukra hasznosak és relevánsak.

A push értesítések igen korszerű marketing eszközök. Használatuk egyszerű, teljes mértékig a cég céljaihoz igazítható. Fontos azonban, hogy az éles bevetésüket alapos tervezés előzze meg. Csak akkor van ugyanis értelme és eredménye, ha pozitív a fogadtatást a felhasználói oldalról.

 

SynerinSoft

Készen állsz a fejlődésre?

Lépj kapcsolatba velünk, és megtaláljuk számodra a legjobb megoldást!
SYNERINSOFT
© SynerinSoft, minden jog fenntartva. Site by Meraki

SynerinSoft
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.